Tjäna pengar under resan del 3: Utforska tropiska korallrev som dykinstruktör

Lifestyle by

Det här är vårt tredje inlägg i serien om att tjäna pengar under resan. Har du läst vårt första inlägg Hur du jobbar 75 % mindre och reser 100 % mer och vårt andra inlägg Få betalt för att åka skidor.

Till och med saker du älskar kommer en dag att bli rutin och vardag.

Att se till att det inte händer är lätt:

Dela upp ditt liv och tid.

För oss är nyckeln två jobb. Två säsongsjobb, ett sommar och ett vinter. Det här inlägget kommer handla om vår resa som dykinstruktörer, om att dyka i tropiska vatten och att sitta i solnedgången på stranden och njuta av färsk frukt efter en heldag under ytan i en annan värld.

Känslan av att vara viktlös, att med in- och utandningen kontrollera om jag sjunker eller stiger och att vara i full kontroll med allt fokus på nuet.

Retocuh and Photography

Men vår dykhistoria börjar redan innan vi blev ett par. Första gången jag (Jacob) dök var i Sverige (jag gjorde min CMAS 1 stjärna) och Frida gjorde ett testdyk i Nya Zeeland. Vi var på helt olika sidor av jorden, men båda tänkte att det var kul och vi kunde se oss själva göra något dyk under en avlägsen semester.

dykinstruktör_04

Det här var inte någon kärlek-vid-första-ögonkastethistoraia ála Hollywood, men 4 år senare, och 6 månader av riktigt hårt arbete och plugg, satt vi tillsammans i Auckland, Nya Zeeland. Vi hade precis klarat vårt prov och blivit certifierade dykinstruktörer och en värld av nya möjligheter hade precis öppnats för oss.

Hur får man det coolaste jobbet i världen

dykinstruktör_10

Hur blir man en dykinstruktör?

Är det dyrt?

Vilken organisation ska jag träna med?

Tar det lång tid?

Kan vem som helst bli instruktör?

Måste jag älska att dyka för att bli dykinstruktör?

Det korta svaret. För att bli instruktör måste du göra ett antal kurser och genomföra ett antal dyk, ofta över 100. Och i stora drag kan det vara så lätt.

dykinstruktör_09

0 till 100

Det finns företag som erbjuder ”0 till 100” eller ”Zero to Hero” kurser. Du anmäler dig, betalar och de tränar dig ända upp till instruktörsnivå.

Fördelar med det här sättet:

  • Det går snabbt
  • Du vet vad det kommer att kosta innan du startar

Saker som talar emot det här upplägget är

  • Att du inte känner till skolan innan så om du inte gillar den men redan har anmält dig och betalat så är du fast, och kursen kan ta upp till ett år.
  • Att det inte passar alla av olika anledningar. För oss t.ex. som redan hade gjort flera kurser och redan var certifierade med CMAS 3 stjärnor.
  • Du får bara dyka i samma område.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Betala per kurs

Ett annat sätt är att betala för dina kurser en och en. Priset vi ofta fick för en instruktörskurs var 3000 Euro inklusive all avgifter. När du ber om priset för en kurs på instegsnivåerna OW, Adwanced OW specialiteer etc får du ett pris som oftast introducerar allt.

dykinstruktör_01

Prissättningen på instruktörskursen är inte som andra kurser.

När du frågar om priset var noga med att du får det slutgiltiga priset. En del dykskolor kommer säga att det kostar 1500 Euro, vilket låter som ett jättebra erbjudande. Men de 1500 Euro är vad skolan tar för avgift så du måste köpa dina egna böcker, betala certifieringskostnaden och examinationskostnaden, plus andra examinationen om du inte skulle klara den första. Så det slutgiltiga priset kan vara det dubbla priset mot vad du först fick. Det är lite som att bokat en flygbiljett och allt eftersom du klickar dig fram läggs kostnader för skatt, bränsle, mat, bagage på.

dykinstruktör_11

Praktik

Ett tredje alternativ är vad som kallas praktik. Det är ett ord som kan vara VÄLDIGT missvisande. Priset för en praktikkurs är ofta högre(!?) och kursen är längre. När du läser om praktikkurser får du läsa om hur du får erfarenhet av dykindustrin, hur man driver en dykskola, du kommer att skugga en erfaren instruktör och jobba som divemaster.

dykinstruktör_02

Många praktikkurser tar dig inte bara till Open Water Instruktör utan ett steg längre till Advanced Open Water Instruktör. Du får certifiera 25 elever så att du inte kommer ut på jobbmarknaden helt utan att ha certifierat några elever. Visst låter det bra? Vad som egentligen händer är att du jobbar gratis, eller till och med betalar för att jobba.

Jag säger inte att alla dykskolor behandlar praktikanter på det här sättet men jag vet många som gör det. Fråga efter email-adresser till tidigare praktikanter så att du får kontakta och prata med dem direkt. Jag har hört om praktikanter som spenderar stora delar av sin tid med att fylla tankar, och lita på mig när jag säger att fylla tankar är tråkigt.

dykinstruktör_03

Vad vi gjorde var att leta upp en dykskola i Nya Zeeland som erbjöd en riktig praktik. Vi jobbade 5 dagar i veckan, 8 timmar per dag och fick kursen i utbyte mot jobbet. Helt rätt, vi betalade ingenting. Vi fick själva stå för mat och boende men inget för kursen, lån av utrustning, certifieringskostnad osv. Tyvärr har skolan bytt ledning och den här positionen finns inte längre.

Vem kan bli instruktör?

DIGITAL IMAGE

Så vem som helst kan bli dykinstruktör? Svaret är (tyvärr) ja, du kan betala för dina kurser och gå igenom hela systemet. Betyder det här att alla ska bli instruktörer eller kommer att bli bra instruktörer? Självklart inte! Det finns så otroligt många dåliga, okunniga, inkompetenta instruktörer. Så om du bestämmer dig för att bli dykinstruktör, snälla, för din egen och dykindustrins skull. Se till att du blir en bra instruktör.

Innan du bestämmer dig för att bli dykinstruktör, läs det här!

DIGITAL IMAGE

Det är ett av de bästa jobben i världen men ansvaret är enormt. Många tror att det bara är att plaska runt och peka ut färggranna fiskar med det är inte hela storyn. Tänk dig en mattelärare i en skola hemma. Om hen inte förklarar bra och eleven blir underkänd på provet kan hen säga ”det är sånt som händer, jag försöker igen vid nästa provtillfälle”. Om du förklarar dåligt, gör misstag under vattnet och någon snabbt skjuter upp till ytan från 18 meters djup kan det handla om liv och död, det kanske inte blir någon andra chans. Jag skriver inte det här för att avskräcka utan för att upplysa om att det finns ett stort ansvar där som man bör vara medveten om.

SSI, CMAS eller PADI?

SSI_LOGO_Horizontal_RGB_Black

Det är svårt att säga vilken organisation som är bäst och du bör följa. Om du dyker för nöjesskull spelar det ingen större roll, alla certifikat kan användas på alla center t.ex. kan ett CMAS-certifikat användas på ett PADI-dykcenter. Så fungerar det inte när det gäller de professionella nivåerna, som en SSI instruktör kan du bara jobba i SSI-skolor. Alla organisationer har för- och nackdelar.

PADI är den största dykskolan i världen när det gäller antal certifierade dykare och antal dykskolor. Oavsett var i världen och till vilket vatten du åker kommer du hitta ett PADI-center, från kristallklara vatten i Maldiverna till mörka små sjöar i Sverige.

SSI är näst störst efter PADI men är den snabbast växande skolan. Deras utbildningssystem är mer flexibelt och ger instruktören mer inflytande än vad PADIs system ger. Som instruktör måste du jobba för ett dykcenter, till skillnad från PADI där du kan frilansa utan ett dykcenter i ryggen.

Om du vill bli instruktör rekommenderar jag en av de två ovanstående då de båda erbjuder många jobbmöjligheter.

CMAS är den största undervatten organisationen i världen och de ägnar sig inte bara åt dykning utan flera andra undervattensporter, teknisk dykning och forskning. Även här kan du driva dina egna kurser likt PADI.

Det finns andra organisationer också men jag har ingen erfarenhet av dem och är därför inte rätt person att prata om dem.

Drömmer du om att bli dykinstruktör? Vad håller tillbaka dig?

Comments