Juli i backspegeln

Lifestyle by

Äventyret har börjat! Den 23.e juli lämnade vi Trollhättan för att köra jorden runt i vår underbara bil. Känns fantastiskt att äntligen vara på väg!

I perioder har det varit totalt kaos och allt verkat gå emot oss men vi löste det. Vad hade vi för val?

Jobb

Det kommer inte att hända något på jobbfronten för vår del förrän i vinter så vi kommer att ta bort den här rubriken tills dess. Jobb med bloggen hamnar under Everyday Explorers. Det kan hända att det ramlar in något retucheringsjobb under hösten, det får vi se då.

Bygga husbil

i_backspegeln_juli_04

Sista fixet med bilen, juli var månaden då allt blev klart!

Vi fick vår GPS sändare vi beställt från England och lyckades installera den i bilen. Det innebär att vi nu kan spåra bilen ifall den skulle bli stulen. Vi kan helt enkelt skicka ett sms till den och få tillbaka exakta koordinater. Det coolaste av allt är att vi med ett sms kan stänga av elsystemet i bilen så att den inte går att starta.

När det som inte får hända händer.

Några dagar innan avresa började bilen göra ett ljud från vänster framhjul. Det blev mer och dagen innan planerad avresa ringde vi VW Toveks verkstad i Trollhättan. Följande morgon provkörde de bilen och konstaterade ”det här låter inte bra”. De tog in den för att göra en grundligare check och såg att drivknuten var kass. Vi skulle samma kväll ta nattfärjan till Polen. Vi hade inget annat val än att skjuta på avresan.

Det värsta av allt, skiten skulle kosta flera tusen att byta!!! En utgift vi hade hoppats slippa eller iaf inte behöva betala innan själva resan ens hade börjat och vi lämnat Trollhättan.

Jag kunde inte riktigt bestämma mig om det här var bra eller dåligt. Bra för att vi kunde bo kvar i Trollhättan medan de ordnades men dåligt eftersom det troligtvis skulle bli grymt dyrt och vara betydligt billigare att göra i Östeuropa.

VW Toveks hade sponsrat oss med en check av bilen tidigare och när jag kom in frågade jag efter chefen som jag pratat med sist. Han var på semester, såklart. Jag berättade läget för han som satt i servicedisken.

”Vänta lite” sa han. ”Jag ska bara gå och ringa ett samtal”.

Han kom tillbaka 5 minuter senare.

”Vi gör så här att vi sponsrar er med hela kostnaden.”

Jag trodde att jag hört fel. Vilken glädje, jag kunde inte sluta le. Det som såg ut att bli ett enormt bakslag hade precis löst sig bättre än vi hade hoppats.

När jag kom ut i bilen satt det en flyer runt backspegeln med texten Hoppas att du är utomordentligt nöjd och en påse bilar fasthäftad. Har nog aldrig varit mer nöjd efter att haft en bil på verkstaden. När jag kom hem hittade jag ytterligare 7 flyers och bilpåsar i handskfacket. Tack Toveks!

Everyday Explorers

Här har det hänt massa kul saker. Vi har varit med i tidningen igen! Faktiskt flera gånger. Först var det TTELA som skrev en artikel inför vår avresa, så andra gången vi syns i lokaltidningen.

i_backspegeln_juli_06

Vi skrev ihop ett pressmeddelande och skickade ut till tidningar och radiostationer. Dagen efter kollade vi spänt vår inbox, inte ett enda svar. Dagen efter det, inte ett enda svar. Så tråkigt, det finns verkligen potential och många är intresserade.

På eftermiddagen ramlade det in ett mejl till oss från en reporter på Aftonbladet som ville göra en intervju. Hur stor är inte det! Artikeln publicerades 7 dagar senare (hände mycket i världen så den blev senarelagd). Responsen var överväldigande! Det blev över 200 kommentarer på Aftonbladets page och mängder av mejl och kommentarer på vår sida och blogg.

i_backspegeln_juli_07

Och det fick andra tidningar att bli intresserade. Dagen efter att Aftonbladet hade publicerat sin artikel om oss var vi med i Expressen/GT web plus GT papperstidning, dagen efter Metro web och fjärde dagen i P4 väst. Vi har även gjort en intervju med en dansk tidning som hört av sig och vi väntar fortfarande på publicering.

Hur galet är inte det här. Från att vi trodde att ingen svarade till 3 i Sveriges ledande tidningar 3 dagar i rad. Det här är precis i månadsskiftet så vi har fortfarande inte sett hur besökarna på bloggen ändrades men vi har fått flera hundra nya Facebook-följare!

Resa

Det är svårt att veta vad som är störst. Att vara med i tidningarna eller att resa nu har startat på riktigt!

Men vilken jävla start det blev med drivknuten först och sedan panik när vi skulle ta färjan till Polen.

Men som alltid, det löste sig. Vad har vi för val liksom? Drivknuten kändes inte så jobbig, det var inte vårt fel. Däremot färjan, det jobbiga var inte att vi inte kom med utan att det var helt mitt fel och jag som klantat mig.

vegan_mat_krakow_07

Vi tog färjan till Polen och körde direkt till Warszawa för att träffa två veganer och utforska deras veganska matutbud. Vi blev positivt överraskade.

Från Warszawa körde vi direkt till Krakow som vi hört så mycket bra om. Vi åt oss igenom några restauranger men det var ett enormt katolskt event så det var helt överbefolkat så vi flydde ganska snart.

i_backspegeln_juli_02

Vägen tog oss till Tatrabergen i södra Polen där vi gjorde en fantastisk dagsvandring på 9 timmar. Klimatet påminde faktiskt en del om norra Sveriges fjällandskap.

i_backspegeln_juli_05

Vi körde sedan runt bergskedjan och gjorde en ny dagsvandring i samma bergskedja fast på den Slovakiska sidan. Den här var troligtvis ännu finare, främst hade vi bättre väder. Men oj så läskig den var. Delen upp på toppen när stigen övergick i klättring med en kedja. Det var nog första gången vi kände att vi verkligen var på toppen av ett berg. Det var 1 m2 yta att stå på där uppe och brant ned på båda sidorna.

i_backspegeln_juli_08

Och nu är det redan augusti. Planerna är ungefär som följande:

Vi håller oss i bergen i Slovakien några dagar och kör sedan till Bratislava, vidare till Wien och till Ljubljana. Vi har flera veganska vänner i städerna vi ska träffa och äta mat med. Vego Explorers-delen är verkligen kul. Vem vill inte äta schysst god mat.

i_backspegeln_juli_03

I Slovenien ska vi vandra mer och göra lite aktiviteter typ rafting, kanske dykning osv. Vi får se.

Vi måste göra en mer noggrann tidsplanering, i dagsläget har vi ingen så det blir inte så svårt. Vi behöver några deadlines längs vägen så vi inte kommer fram till Mongoliet för sent eller för tidigt.

Vi ska också börja söka dykjobb i Sydostasien. Vilket land det blir spelar inte så stor roll. Är det någon som har några kontakter på ett dykcenter och kan hjälpa oss? Vi är SSI instruktörer med 8 specialiteter.

Hur har juli sett ut för dig?

Comments