Kanada road trip – Södra Vancouver Island

Lifestyle by

Vår van Homer är färdig! Eller så gott som färdig. Vi har gjort så mycket vi vill göra nu med den men det är fortfarande lite små saker kvar fast vi vill vänta med dem tills vi bott i bilen ett tag. (Egentligen är det en bortförklaring. Vi vet inte exakt hur vi ska lösa några saker så vi hoppas att en lösning kommer uppenbara sig inom kort.)

Vi lämnade vårt tillfälliga hem i Victoria vid lunchtid och efter att ha balanserat hjulen och köpte lite sista-minuten saker lämnade vi staden på eftermiddagen. Vi hade redan bestämt att vi skulle göra en kort dag, bara en timme, ifall något inte skulle fungera så vi lätt kunde återvända till vårt trygga hem i Victoria för att åtgärda problemen.

Vi hittar en parkeringen 50 meter från stranden, det blir vår ställplats för natten. Det är en fantastisk frihet att bo i campervan. Vi går en promenad längs stranden i solnedgången och lyssnar till vågorna som rullar in. Det här är Stilla Havet, det är stort och svinkallt. 7 grader i vattnet och nästa landmassa västerut är Japan.

På morgonen kör vi vidare längs kusten och vi lunch kommer vi till Cowichansjön som ligger mitt på ön. Det har varit dimmigt och kallt hela dagen så vi har spenderat morgonen inne i vårt trygga hem men nu när vi kommit bort från kusten och upp i bergen är det helt molnfritt. Vi tar en promenad längs med sjön innan vi lägger oss ner på en filt i parken och läser om olika platser att besöka på Vancouver Island. Jag säger vi fast Frida somnade egentligen efter 3 minuter så hon fick inte mycket läst. Jag vill inte vara sämre så efter 10 minuter somnar även jag. Tur att det bara är April, annars hade jag bränt sönder ryggen.

Natten spenderar vi precis vid en fors. Det ser exakt ut som vi föreställer oss Nordamerika med en brusande fors som rusar fram med grusbankar på ena sidan och stora träd på den andra. Det enda som saknas är björnarna. De flesta borde ha kommit ur sina iden nu, den tanken är både skrämmande och spännande. Tänk att få se en björn, men helst inte på allt för nära håll. VI har köpt björnspray i fall att. Men känns ju lite löjligt att ha med den på morgonpromenad.

Sängen i Homer är perfekt. 120 cm bred och 200 cm lång. Dock är standardsängar i Kanada 190 cm lång så lakanet passar inte riktigt. Det blir till att köpa nytt lakan.

Tredje dagen rullar vi ner till Duncan, en stad som är känd för sina totempålar. När jag var liten och läste Lucky Luke stod det om totempålar i varje magasin, då verkade de användas mest till att binda fast banditer runt. I Duncan har de gjort en konstutställning av totempålar. Runt om i hela stan står det totempålar med små infoskyltar där man kan läsa om deras historia och vad de symboliserar. Längs ner är en örn som symboliserar mod, det som ser ut som en jättepenis visade sig vara fenan på en späckhuggare och högst upp är stormfågeln, en mytologisk varelse som symboliserar styrka.

I grannstaden Chemainus har totempålarna bytts ut mot grafitti. Stadens väggar är målade med historiska händelser som berättar om en tid när Européer började befolka kontinenten.  De visar hur industri och jordbruk växt fram, hur handeln kom igång och ”First Nations”, det är vad kanadensarna kallar de som bodde här innan Européerna kom och till Kanada. Historien visar utveckling, möjligheter och livshistorier från framgångsrika personer. Men det finns även en annan del av historien när Européer tog över kontinenten som man gärna vill glömma och som inte visas här.

Den här natten spenderade vi utanför Nanaimo.

Att bädda om från soffa till färdigbäddad säng blir lättare och lättare när vi lär oss de små tricken. Det är inte riktigt lika smidigt som i Stripie men inte långt bort. Istället för 30 sekunder så behöver vi närmare 2 minut här, varav 1 minut är att fixa lakanet eftersom det är för kort.

Det är så skönt att bo i en husbil igen. Friheten att åka vart man vill, bekvämligheten att kunna laga mat när man vill och lyxen att kunna sova och vakna upp vart man vill. Vi har bara börjat det här äventyret men vi älskar det redan. 3 dagar avklarade, 3 månader kvar.

Comments