Kitesurfing i Montenegro

Lifestyle by

En kilometerlång strand, tropical deep house musik, stark stadig vind som garanterar att alla soldyrkande charterturister håller sig borta och mängder med sköna människor. När vi körde på den hårt packade sandvägen längs med stranden mot kitesurfskolan Dolcinium tänkte vi båda,

”Det är ju här vi trivs. Det är här vi känner oss hemma. Vi behöver mer sol, värme, hav och skönt häng”

Det är ju det här vi borde göra

kitesurfing_montenegro_03På stranden stod det 15 kvadratiska sängar byggda i mörkt trä med vitmålat mönster inristat, stråtak och med vita madrasser. Det stod ett litet bord bredvid som på varje upptagen säng var fylld med dricka.

Restaurangen låg precis bredvid, bartendern blandade drinkar och två tjejer gick ut med beställningarna. Jobbkläderna var boardies och bikini. När vinden tilltog och gästerna försvann med sina kitear försvann snart delar av personalen också. Ingen ville missa de bra vindarna.

kitesurfing_montenegro_01

Under vår första skidsäsong i Norge för 4 år sedan träffade vi Ronja som inte bara var skidinstruktör utan kiteinstruktör. Hur coolt är inte det!? Hon jobbar för Camp Fluid, ett norskt företag som anordnar kite camps i bl.a. Portugal och Brasilien. Ronja hade spenderat sommaren i Montenegro och vi skulle träffa henne. Nu hade ju vi gått och blivit kära i Slovenien så Ronja hann åka hem innan vi kom men vi skulle ändå kitesurfa.

För snart 5 år sedan gjorde vi en kitekurs i Filippinerna och har sedan dess inte kört så en refresher var på sin plats.

Uppfräschning av våra skills

kitesurfing_montenegro_04Vi spenderade 3 timmar i eftermiddagssolen med vår instruktör Nenad och gick igenom allt på nytt. Från att sätta upp kiten och styrning till body draging och äntligen stå upp och åka.

Det kändes nytt och konstigt i början. Det var så längesedan vi gjorde det. Mycket hade jag glömt av men det kom snabbt tillbaka. Det kändes att jag hade gjort det förut.

Om man är helt nybörjare har de kurser som tar dig helt från början till en nivå då du kan köra fram och tillbaka på vattnet. Kurserna är runt 8 timmar och utspridda på några dagar beroende på vindar och hur mycket du orkar.kitesurfing_montenegro_02När det äntligen var dags att ställa sig på brädan och köra så kom jag upp på första försöket, i Filippinerna tog det hela dagen innan jag fick till det.

Vi gick tillbaka till restaurangen och kiteskolan som låg 50 meter upp från vattnet. Solen var på väg ner och musiken skulle fortsätta i flera timmar till.

Dags att köra på egen hand

kitesurfing_montenegro_05Vi var heltaggade och såg fram emot att spendera dagen på kiten. Tyvärr blev det inte så. Vi är beroende av vindarna och just den här dagen var vindgudarna inte med oss. Det var inte förrän vid 16 som vindarna blev starka nog för att ens försöka.

Vi pumpade upp kiten och startade. Jag kom upp och körde två längder. Vindarna var verkligen inte starka den här dagen. Jag körde kiten upp och ner och jobbade för att få fart. Tänk dig som i en film där man ser hjälten bli skjuten i ryggen, tiden bara stannar och blicken blir tom. Det tar 1 sekund innan man ser blodet och personen faller men man vet hela tiden att den är skjuten. Precis så var det. Det gick bra och jag höll höjden och helt plötsligt när jag dykt med kiten för att få kraft och ska ta upp den ser jag hur den bara dör. Kiten stannar på vägen upp, går in framför mig och bara faller rakt ner i vattnet.

Vindarna var inte starka nog för att jag skulle få upp den själv igen, eller kanske rättare sagt jag är inte tillräckligt erfaren. Efter en tung simtur är jag i land.

kitesurfing_montenegro_06Frida fick ta över. Hon är 20kg lättare än mig vilket helt klart gör skillnad, hon behövde inte alls jobba lika mycket med kiten men vindarna var inte starka nog.

Det här var inte vår kitedag, tyvärr. Vi var helt klart nöjda med att få kiteat igen och fått tillbaka känslan vi hade när vi gjort kursen. Vi packade in i bilen och rullade iväg längs stranden in i solnedgången.kitesurfing_montenegro_09

Vi ska satsa mer på kitesurfning. Det är grymt kul och det är något vi verkligen vill göra mer. Tänk att kunna jobba som både kite- och dykinstruktörer. Vi har ett nytt mål.

Har du kitesurfat? Skulle du vilja prova?

Comments