Koh Tao är inte vår ö

Lifestyle by

Koh Tao, en av de bästa öarna i Thailand. En paradisö med stränder, dykning, kokospalmer och fantastiska solnedgångar.

Allt är perfekt. Backpackers kommer hit och så många rankar Koh Tao som sitt bästa stopp på hela Sydostasien resan. Vi vet många som kommit hit under sin resa, gjort sin dykkurs, kommit tillbaka en månad senare för mer dykning och ett år senare är de fortfarande här.

Men vi känner inte så.

Varför är vi här?

Vi är här för att vi är dykinstruktörer. Vi älskar att dyka och undervisa. Det är en utmaning, givande, vi träffar många människor och backpackers. Jobbet är hur bra som helst. I alla fall sedan vi slutade på Roctopus och fick en chef som visar lite respekt.

Det är en backpackerö och vi är backpackers. Vi har rest som backpackers i 6 år och känner verkligen igen oss i många av besökarna här.

Men ändå är det något som inte stämmer, vi känner oss inte hemma här.

Vad tycker vi om att göra?

Vi är hälsomedvetna, tränar dagligen och äter en bra vegansk kost. Vi trivs med det. Vi går upp på morgonen och hoppar hopprep och efteråt dricker en stor smoothie. Vi älskar det!

Vi tycker om vårt jobb, undervisa dykning, jobba med personers utveckling och se de ta sig igenom svårigheter är så givande.

I min senaste grupp hade jag en fransk kille som var så otroligt nervös. Han sa att det här var den största utmaningen för honom under hela hans resa, kanske på flera år. När han 4 dagar senare pratar om dykning som en av de bästa sakerna han gjort, som något han vill fortsätta göra vet jag att jag lyckats. Det är därför jag gör det här.

Vad är det som gäller på Koh Tao?

Här på ön är det något annat som gäller. De som är här är antingen backpackers eller vi som arbetar.

Backpackers är på semester och det är mycket fest som gäller. Många har svårt att hålla sig bort från fester och alkohol under de 4 dagarna de gör Open Water kursen. Många ser helt chockade ut när vi säger att de absolut inte får komma bakfulla till dykningen.

Den andra gruppen är vi som jobbar här. När dagen närmar sig sitt slut öppnas den första ölen, den andra avnjuts i solnedgången och några till dricks i beachbaren med skön musik i bakgrunden.

För oss som inte dricker och tycker att det finns bättre sätt att umgås på än med en öl i handen halvskrikande till varandra för att överrösta musiken finns det få ställen att gå till. Och få folk att umgås med. Det saknas variation.

Och när vi är med på strandbaren så dricker vi hellre en smoothie än en öl.

”Vad ska jag köpa till dig” frågar en vän.
”En limeshake” svarar jag.
”Nej, vad ska jag köpa till dig” säger han igen.
”Limeshake” svarar jag igen.
Han skakar på huvudet och går till baren. 5 minuter senare är han tillbaka med en Corona till mig. Jag tackar, ler och dricker.

Andra aktiviteter

Så vad gör man på Koh Tao om man inte dyker och inte dricker dagligen? Utbudet är väldigt begränsat. För turister är det en toppen ö. Det finns många ständer och vikar man kan köra motorcykel till, fler viewpoints att vandra upp till, en hel del andra aktiviteter att testa på. Men om man bor här och varit vid viewpointen 10 gånger.

Vi har försökt sätta upp backpackingträffar. Några har blivit lyckade med 15 personer, andra mindre lyckade.

Jag har frågat runt efter andra aktiviteter, kanske några som spelar frisbee, en brädspelskväll eller vad som helst. Vi har börjat träna på gymmet vilket får oss att må väldigt bra men tyvärr är det inte så socialt. Folk kommer dit med hörlurar, gör sin sak och går hem.

Men nu efter snart 6 månader räcker det. Vi har väldigt få vänner på ön vi kommer sakna. Vår bästa vän flyttade härifrån i januari. En annan vän flyttar om 1 vecka. Drew, vår flatmate, åker till Australien i April och vet inte om han kommer tillbaka.

Jag är ledsen Koh Tao men du är inte för oss.

Det är dags att röra på sig. Nu beger vi oss mot nya äventyr! 

Vad äventyren blir får ni se i nästa inlägg

Comments