Konsert med Kazakstans Måns Zelmerlöw

Lifestyle by

Vi hade lämnat Astana och kört till industristaden Semey, sista staden innan den ryska gränsen. Vi körde runt i stan för att hitta hotell och efter 4 hotell hittade vi ett som passade vår budget.

När vi stod i receptionen för att få vår nyckel började en man i kostym prata med oss på dålig engelska. Vi förstod inte riktigt vad han menade, han sa något om konsert och biljetter. Han plockade upp sin mobil och ringde ett samtal. Personen i andra änden kunde mer engelska än sin vän och förklarade att det skulle vara en konsert i byggnaden bredvid och att de ville ge oss var sin biljett.

Vadå? Vi får biljetter gratis? Frågade vi. Självklart! Vi var ju gäster i deras land.kazakstan_konsert_02

Vi gick ut på stan för att upptäcka centrumområdet och köpa mat. Det var en ganska vanlig halvtråkig stad men för första gången på en vecka var det sol och vi tänkte inte gå miste om en enda solminut.

3 timmar senare var vi på väg över gatan mot den stora byggnaden där konserten skulle vara. Mannen från receptionen stod utanför och blev jätteglad när han såg oss och att vi faktiskt kom. Han drog med oss in, gav oss var sin biljett, drog oss före hela kön och satte oss på två stolar längst fram i mitten. Bästa platserna!

Vi fick veta att killen som skulle sjunga hade vunnit en stor internationell tävling och gjorde nu sin vinnarturné i Kazakstan. Tänk er Måns Zelmerlöw efter vinsten av Eurovision Song Contest. Nåt i den stilen.

Killen kom ut på scenen och drog igång vad vi tror är hans stora hit. Enda ordet vi förstod i sången var Astana och med hjälp av bilderna från huvudstaden i bakgrunden förstod vi att sången handlade om just Astana.

Utan att kunna något om sång och musik så tror jag att han tekniskt sett hade en bra röst. Han kunde ta många olika toner och sjunga på olika sätt. Från den snabbare popiga Astanalåten till låtar som gränsade till opera med inslag av vailande som skulle till och med ge Beyonce en match. Och där emellan en hel del smöriga kärlekssånger.

Efter en timme och en halvtimme hade vi fått nog och bestämde oss för att smyga ut. Lätt gjort när man sitter i mitten längst fram och är de enda turisterna i salongen. Inte direkt.

När vi klev ut ur salongen till välkomsthallen stod mannen som gett oss biljetterna där. Vi förklarade att vi hade saker vi behövde göra men att konserten var väldigt bra. 10 sekunder senare kom den andra mannen, han som vi pratat med på telefon. Han berättade att han var managern till artisten och han ville väldigt gärna att vi skulle stanna, bara 3 låtar till, han ville nämligen prata med oss efteråt. Så bra gick det för oss när vi lite smidigt skulle smyga hem.

Vi fick vända om och gå in och sätta oss igen. Vad gör man inte för att vara en bra och tacksam gäst?

När konserten var slut tog managern tag i oss och bad oss följa med honom. Vi gick upp på scenen, han tryckte sig förbi alla tjejer och kvinnor som stod och väntade utanför logen och drog med oss in.kazakstan_konsert_03

Vi var de första som fick träffa artisten. Vi pratade några minuter och tog de obligatoriska fotona tillsammans. Under konserten hade han fått ett jättestor blomma av borgmästaren i stan. Den gav han till Frida.

Av alla presenter vi fått så är en jättebukettblommor en av de sämre och mer otympliga presenterna man kan ge till en overlandresenär som bor i en iskall bil. Men en så otroligt fin gest och vi är så glada över att vi blev bjudna på konserten och fick träffa artisten. Trotts att vi inte vet vad han heter eller förstod mer än ett enda ord i den nästan 2 timmar långa konserten.

Det här är bara ett av många exempel av vad som händer när man reser i områden där andra turister inte reser. Människor är så vänliga och vill göra så mycket bra saker. De här oväntade situationerna är de vi kommer ihåg. 

Comments