Japans bästa körsbärsblomning

Lifestyle by

Slott nummer 4 på fem dagar, hur mycket skillnad kan det vara? Vi hade läst att slottet i Takato skulle vara ett utav de bästa ställena i Nagano regionen att uppleva körsbärsblomningen på. Vi tycker att vi sett rätt så mycket blomning redan men vill ändå stanna här en liten stund.

En halvtimme utanför stan börjar bilköerna men vi inser inte att det är till slottet köerna går förrän vi ser att den ringlande ormen går hela vågen upp på kullen. När vi går in i parken förstår vi varför. De är helt UNDERBART, det är blommor överallt. På tidigare ställen har vi tyckte det varit mycket blommor men vi har ändå kunnat föreställa oss mer. Nu står vi mitt i parken och kollar uppåt. Hur vi än vrider på oss så kan vi inte se himlen åt något håll för det är så mycket körsbärsblommor. Vår fantasi tar slut, vad skulle kunna vara bättre än det här?

Japanerna är lika förälskade i körsbärsblomnigen som turisterna, om inte mer. Hela parken är full av picknickfirande japaner. Vi blir spontan inbjudna till en, det är en grupp på 20 personer från Tokyo, deras picknickfilt är nästan lika stor som en badmintonplan. Jacob får testa sake men jag avstår eftersom nån av oss måste köra bilen. Vi blir erbjudna mat men det mesta innehåller kött eller fisk. När vi avböjer och förklarar att vi är vegetarianer och därför inte äter kött och fisk, langar de fram frukt och riskakor, och ännu mer sake! De berättar att de bara åkt dit över dagen, det är 4 timmar att köra enkel väg. Det är tydligen inte bara ett av de bästa ställena i Nagano utan i hela Japan för blomningen, vi förstår varför!

Sakeprovning i Takayama

Misopasta i en uppsjö olika varianter, mochis med söt bönfyllning, lokala delikatesser och sake. Gamla stan i Takayama bjuder frikostigt på vad som än faller en på läpparna. Vi som älskar att smaka oss runt om i världen, kände att vi var på helt rätt plats. Vi är ju inga stor drickare och speciellt inte när det gäller starksprit men när vi går där och passerar butik efter butik som erbjuder sakeprovning tänker vi att vi nog ändå borde prova, det är ju ändå en nationaldryck här.

Vi köper oss en lite sake kopp och sen är det fritt fram att prova 11 olika sorters sake. Vi trodde att vi skulle få lite guidning i de olika sorterna men nåt sånt händer inte. Vi fyller upp vår äggkoppsstora kopp till en kvarts full och smakar sedan båda två av det. Det är inte dåligt men inte det bästa jag druckit heller.

Vi fortsätter med en annan sort. Det är stor skillnad, lite som olika viner, vissa är torra andra fruktiga och vissa hemskt bittra. Så hemska att jag ofrivilligt ruskar på huvudet när jag sväljer och grimascherar hej vilt, Jacob skrattar åt mig.

Vi upptäcker att de andra västerlänningarna som är där och provar fyller upp in kopp till bredden och shotar i sig saken på löpande band. En billig fylla om det är det man är ute efter, vi tröttnar och går vidare. Sake är inte vår grej. Nästa gång jag dricker sake kommer det endaste vara av något väldigt speciellt kulturella skäl och tillsammans med japanska vänner.

En fantastiskt road trip

Kvällen närmar sig och det är dags för oss att rör oss tillbaka mot Kanazawa. Vi poppar The Ark på högsta volym och skrålar med i något mindre tonsäkra varianter än Ola Salos stämma. Det är mörkt när vi rullar in på Nissans parkering och hoppar ur bilen. En man i röd overall med Nissan logga hjälper oss med återlämningen av bilen. Det tar bara ett par minuter, han kollar mätarställningen och göra några anteckningar på ett papper som vi får med oss in till kassan. Vi lämnar pappret till dem och får sen en pollett till en såndär leksaksautomat som man köpte studsbollar och fantomenringar i när man var liten. Vi stoppar i den automaten som står i ena hörnet i butiken och ut kommer en liten plastkula som innehåller en leksaksbil, en Nissan såklart!

Supernöjda med vår road trip som vi genomförde i samarbete med Auto Europe går vi därifrån med riktning mot busstationen för att fortsätta vårt äventyr i Japan. Det blir ännu en nattbuss och den här gången till Osaka.

 

Comments