Livet på Koh Tao

Lifestyle by

Jag öppnar tveksamt ögonen för att lokalisera min telefon som ligger och spelar en melodi som betyder att det är dags för mig att vakna till liv. Jag stänger av alarmet och reser mig upp i sängen. Klockan är 5.15 och jag vet att om jag inte sätter mig upp så är det stor risk att jag somnar om.

Jag är inne på sista dagen på en Open Water kurs och jag måste vara på dykcentret klockan 5.45 för att packa väskorna med dykutrustning åt mina fyra elever. Taxin till båten går strax efter och klockan 7 är vi redan i vattnet för vårt första dyk för dagen.

Vi går till 18 meters djup och ser massa roliga fiskar och färggranna koraller.

Efter en halvtimme under vattnet är en av elevernas luft nere på 70 bar, vilket indikerar att det är dags att gå upp. Efter att ha bytt tank, vilat och fikat lite hoppar vi i vattnet än en gång för att göra vårt sista dyk under kursen.

Även detta dyk bjuder på härligt marinliv. Sedan bär det av tillbaka mot dykcentret där vi skriver ner våra dyk i loggböcker och jag certifierar min fyra elever som Open Water dykare. Jag säger ett sista hejdå till dem och de beger sig av mot nya äventyr, själv går jag in i shopen och jobbar ett par timmar där med att hjälpa nya kunder att registrera sig på kurser och dyk.

Ny kurs-start

Strax innan 4 rasar det in en hel hop med människor i butiken som ska börja sin Open water kurs. Jag letar reda på mina blivande elever och spenderar ca 2 timmar med att registrera dem, se till att de vet allt de behöver veta inför kursen så som schema, förväntningar och innehåll. Jag visar dem hur man sätter ihop dykutrustningen och avslutar med att ge dem lite dykteori att läsa tills nästa dag.

När jag sagt hejdå till mina nya elever känner jag hur magen kurrar till, jag drar hem för att käka något innan jag ska ner till baren klockan 7 för att fira av mina elever som avslutade sin kurs tidigare på dagen. Jacob står redan och wokar grönsaker när jag kommer hem, så skönt!

Avslutning på baren

Jag hittar några andra instruktörer när jag kommer ner till baren och videokillen Justin är där för att förbereda kvällens filmvisning. Eleverna kan välja att köpa en film som filmas under deras två sista dyk. Efter bara minuter droppar mina elever in. Det är  de är trötta efter kursen men glada och nöjda. Vi sitter och snackar om livet tills musiken från filmen får oss att tystna och skifta fokus mot projektorduken. Jag får en härlig känsla i bröstet när jag kollar på filmen från dagen, det är så coolt att få jobba med dykning, jag gillar verkligen vad jag gör. Och även om jag självklart har dagar som är stessiga och där inget går som planerat så är det fortfarande världens bästa jobb.

Efter någon timme i baren drar jag mig hemåt för att se till att jag är fit for fight för de nya eleverna och morgon dagen. Så här i högsäsong går det i ett men jag tycker att det är bra, jag har ju kommit hit för att jobba!

Jag säger god natt till Jacob och somnar som en stock. 

 

Comments