London för en Harry Potter-nörd

Lifestyle by

Alla Harry Potter-nördar räcker upp en hand. För mig är Harry Potter en stor grej. Jag har läst böcker på svenska och engelska plus lyssnat på både de svenska och engelska talböckerna. För er som vill lyssna på ljudböcker, Christer Henriksson har läst in de svenska och han är bäst!

London är platsen där J.K Rowling fick mycket av sin inspiration och delar av böckerna och filmerna utspelar sig. Det är helt enkelt ett perfekt ställe för oss Harry Potter-frälsta.

Nyligen öppnade Harry Potter studios precis utanför London och just nu måste man förköpa biljett flera månader i förväg så tyvärr missade vi det.

Free walking tour

Som ni vet så har vi gjort flera Free walking tours runt om i världen och självklart skulle vi göra några i London, speciellt när de har Harry Potter walking tours. Flera företag erbjuder olika Harry Potter turer men vi valde att gå med Strawberry Tours av de enkla anledningarna att vi gillar jordgubbar och deras hemsida var den snyggaste.

Mer läsning: Free walking tour – London

Vi mötte vår guide utanför M&Ms store, ni vet de små färgglada godisarna (förövrigt en affär som är värd att besöka). Han hade en Espresso Patronum t-shirt, en kul spin off som något café gjort, och berättade att touren skulle vara uppdelad i två delar. Första delen skulle handla om filmplatser och andra om J.K Rowlings inspirationsplatser för böckerna.

Enligt vår guide är Harry Potter världens näst största film franchise och den som dragit in näst mest pengar. Vet du vilken nummer 1 är? Jag berättar senare i inlägget så du får tänka lite.

Några kul fakta som vår guide berättade:

  • En scen när Harry Potter och Mr. Wesley ska till Trolldomsministeriet filmades på West Minster tunnelbanestation. Det är den stationen som de flesta parlamentsbyggnaderna ligger vid och är en av Londons mest trafikerade stationer. Filmteamet stängde av stationen i 24h för att filma den här scenen. Hur lång blev scenen undrar du säkert? Mellan 5-10 sekunder.
  • För att få stänga av flera av vägarna runt parlamentsbyggnaderna behövde de få parlamentets godkännande. Så någon gång satt hela det brittiska parlamentet och röstade om Harry Potter-filmen skulle få stänga av gatorna runt deras arbetsplats för att spela in. Eftersom Harry Potter är så stort så röstade de – Ja. Alla älskar väl Harry Potter!?
  • I en annan av scenerna utanför Trolldomsministeriet när Harry Potter, Ron och Hermione ska ta sig in genom toaletterna filmades vid försvarsdepartementet. De byggde en låtsastoalett mitt i gatan med flera trappsteg för att ta sig ner. De grävde alltså upp gatan, gjorde ett hål, byggde en trappa och låtsastoa. Allt det här för att filma knappa 5 sekunder. Sen fick de så klart också återställa gatan dagen efter när de filmat klart.

Det här är bara några av alla inspelningsplatserna vi besökte. Men som ni säkert förstår av exemplen jag tagit. Harry Potter är enormt. Det finns bara en annan film som fått stänga av West Minister tunnelbanestation för att få filma. Det är inte nummer ett på listan men ändå en av världens mest kända filmserier. James Bond.

Så vilken är världens största film franchise om det inte är Harry Potter och James Bond?

Star Wars såklart! Gissade du rätt?

Andra delen av touren handlade om J.K Rowlings inspiration. Vi besökte Diagongränden, Svartvändargränden, inspirationsplatsen till Gringotts och Fenixordens högkvarter.

Den här touren var 3 timmar av njutning. Vår guide var grym och vi blev ännu mer sålda på Harry Potter. Missa inte den här touren!

MinaLima – Harry Potter i bilder

När vi reste till London skrev vi på vår Facebook page och frågade efter tips i London. Vi fick då tipset MinaLima, en lite affär och konstgalleri. Mima och Lima är två grafiska artister som gjort allt grafiskt till Harry Potter filmerna. Tänk marodörkartan, tidningsartiklar, inbjudningsbrevet Harry fick för att börja Hogwarts och skoldekalerna  etc.

Vi hade inte tänkt på det men självklart måste det finns ett galleri där allt sånt här ställs ut. Bara ett stenkast från Leichster Square där de stora teatrarna ligger finns den här lilla butiken. Bara några meter bred men 4 våningar hög.

Tänk er kråkboet på riktigt. Det var ett högt hus med trägolv som lutade åt alla håll och kanter och trätrappor som knarrade när vi gick i dem.

”Han som inte får nämnas vid namn återvänder” stod det på en stor affisch när vi kom in i butiken. Trapporna var tapetserade med tidningsartiklar ”Bellatrix har rymt från Askaban” som är från en av de sista filmerna. ”Sirius Black är fri” som vi kände väl igen från Fången från Azkaban. Det var affischer från VM i Quidditch, ett urval från Fred och Georges butik. Vykort och busskortsfordral. Målningar såldes i begränsade upplagor.

Det var en annan värld mitt i London. En liten pärla som många inte verkar känna till.

Förövrigt är det inte alla som har en lock-a-like i en Harry Potterfilm.

 

The Making of Harry Potter – Warner Bros studios

Vi nämnde det kort i början av inlägget. Warner Bros har byggt upp inspelningsplatserna från filmerna, har kostymer på utställning, visar hur saker filmades. Jag önskar att jag hade kunnat besöka det. Det får bli en speciell resa till London bara för att gå hit!

Harry Potter and the Cursed Child – en musikal

Det åttonde boken som utspelar sig 19 år efter att originalserien slutar. Harry Potter har fått barn! Det här är musikal i två delar, del 1 visas på morgonen och del 2 på eftermiddagen. Så förvänta dig en heldag med Harry Potter-magi.

Jag gjorde en sökning på biljetter och kommande veckor verkar det endast finnas premiumplatser kvar. Vilket inte är något fel i sig, förutom att det kostar 200 pund! Eller så får man ta en plats med begränsad sikt för 50 pund. Har ni någon gång varit på en föreställning med begränsad sikt? Jag hade det på en konsert engång. Att kalla det begränsad sikt var en försköning av det hela. Det var en stor pelare i vägen så jag kunde inte se halva scenen, förutsatt att jag inte lutade mig åt sidan men då skymde jag hela scenen för personen bredvid mig.

Andra platser för HP-nördar

Det finns två platser som utmärker sig lite extra mycket. Den ena är såklart Kings Cross Station och Perrong 9 ¾. Ni vet väggen de springer igenom när de ska ta Hogwartsexpressen. Det sitter uppe en skylt med texten Perrong 9 ¾ och det finns en bagagevagn som är halvvägs in genom väggen. Extremt populärt ställe att ta bilder så förvänta dig kö.

Andra platsen är känd från femte filmen Fenixorden. Ni vet när dödsätarna flyger in över London och över Themsen. De flyger runt en bro som börjar gunga och tillslut går sönder och ramlar ner i floden. Bron heter Milleniumbron och den finns på riktigt. Namnet fick den för den byggdes som en grej vid millenniumskiftet. Vår guide berättade några kul historier om den och den totala floppen bron blev när det visade sig att den började gunga när folk gick på den och den behövde stängas av efter bara 2 timmar. 10 månader senare gjordes ett nytt försök till att öppna bron och den här gången förblev den öppen.

Vilka är Harry Potter nördar här? Någon som lyckats med det vi inte gjort och sett musikalen eller besökt The Making of Harry Potter?

Comments