Militärvägen, Georgien

Lifestyle by

Under kriget byggdes en av de stora vägarna i Georgien. Militärvägen går från huvudstaden Tbilisi norrut till Stepantsminda precis vid den ryska gränsen.

Vägen klassas enligt många som den vackraste vägen i Georgien så vår förväntningar var höga i ett land med så mycket vacker natur som vi redan upptäckt att Georgien har.

Tbilisi och Mtskheta

georgien_militaryhighway_01Inte långt norr om huvudstaden ligger Mtskheta som förutom ett svåruttalade namn har en av de äldsta kyrkorna i Georgien. Och Georgien har många gamla kyrkor kan jag lova.

georgien_militaryhighway_02Vi vandrade runt i de centrala delarna vid Svetitskhovelikatedralen (tror de just lyckades med ett namn som är ännu svårare att uttala än staden själv). Området var rent och vackert, i de små butikerna såldes typiskt Georgiskt bröd, cha-cha som är en traditionell stark spritsort, närproducerat vin, korvliknande godis gjorda på vindruvor och nötter och de vanliga turistsouvenirerna man förväntar sig att se överallt.

Ananuri och Pasanuri

georgien_militaryhighway_03Vi fortsatte norrut och passerade två städer som kvinnan på turistinformationen pekade ut för oss. Den första låg precis vid en sjö och hade en stor damm men inte stor nog för att vara intressant.

georgien_militaryhighway_04Pasanuri hade en gammal kyrka. Surprise! Vi gick i fällan igen och stannade. När ska vi lära oss…

Sista tredjedelen

georgien_militaryhighway_05georgien_militaryhighway_06georgien_militaryhighway_07Fram tills nu har vi funderat varför den här vägen är så populär, det är ju bara en vanlig väg. Men nu förändrades saker. Det började komma berg och vägen slingrade sig uppåt över bergen och genom dalar.

georgien_militaryhighway_08Det här var vackert! De höga bergen, de gröna bergssluttningarna och vägen som slingrade sig fram längs bergskanten. Vi körde förbi en skidort och stannade lite senare på en utsiktsplats. Ett stort månformat monument med färgade målningar utgjorde utsiktsplatsen och högt upp i luften seglade paraglidflygare runt. Vi testade det här i Schweiz så vi avstod men jag tror det hade varit en fantastisk flygning.

Det var en vacker väg, den vackraste vi kört på i Georgien men den når inte förstaplatsen den här resan.

Mer läsning: Slovenien – Panoramavägen, Europas vackraste bilväg?

Vi anlände strax efter till Stepantsminda, en utgångspunkt för många vandringar.

Tänk dig att åka till Georgien och hyra bil där, skulle det vara en idé för din kommande semester?

 

Comments