Misslyckad camping och körsbärsblomning i Nagano

Lifestyle by

Slottsbesök i Sailer moon-style – Uedaslott

Dagen börjar med ett slottsbesök i Ueda. Dagen till ära har jag fixat Sailer Moon-frisyr, min stora barndomsidol, jag menar enda gången det är okej att ha Sailer Moonö-frisyr som nästan 30åring måste ju vara när man är i Japan, eller…? Vi gör som så många andra, picknickar och njuter av vårvädret och i slottsparken under de blommande körsbärsträden.

Tempel och japanska delikatesser i Nagano

Nagano, värdstaden för vinter-OS 1998. Det är ungefär så mycket vi vet om staden när i rullar in i den i vår härliga lilla Nissan March som den kallas i Japan. Vår otroligt avancerade förstudie som vi baserat på Wikipedia har lärt oss att det är stort som Göteborg ungefär i folkmängd.

Vi parkerar bilen precis vid Zenko-ji templet, vårt första stopp. Det buddhistiska templet ser majestätiskt ut med sin enorma huvudbyggnad som tornar upp sig mot den klarblå himlen. Vi går runt bland några andra tempel precis bredvid och inser att vi parkerat på baksidan av templet. Inte för att baksidan av templet inte imponerade men vi kände oss lite dumma för att inte ha insett det direkt.

Vi spatserar ut på turistgatan som leder från templet. Där är det fullt av butiker som säljer souvenirer och japanska delikatesser, vi provsmakar oss gatan ner. Butikerna byts i slutet av gatan ut av traditionerliga japanska hus, det ena vackrare än det andra.

Camping i bergen – brutal fail

Efter att tagit en sväng i Joyamaparken hoppar vi in i bilen och åker mot bergen som omger staden. Vi har hittat en camping där, vi ser framemot att testa vårt nya tält för första gången. Vad vi inte insett är dock hur högt denna campning ligger.

Vägen vi kör kringelkrokar sig fram och tillbaka uppåt och uppåt. Solen börjar sakta gå ner och vi får några magiska vyer över Nagano i det varma ljuset. Efter en tag börjar vi se att det ligger snö kvar i de skuggiga partierna i skogsbrynet vid vägkanten. Vi tittar på varandra med en menande blick. Men så illa kan det ju inte vara. Lite snö har ju ingen dött av. Och det var ju faktiskt jättevarmt under dagen tänker jag där jag sitter fortfarande klädd i kjol och med bara ben.

Minnet av att vi behövde vända om två dagar innan för att en väg över bergen ännu inte öppnat sedan vintern är som bortblåst.

Det blir inte bättre utan faktiskt ganska mycket värre. Framme vid campingplatsen är det nu inte bara snö lite här och där där solen inte kommer åt att tina den under dagen utan en halvmeter överallt förutom på vägen.

"Öhm..jaha, det här är ju inte så bra!" Utbrister Jacob och kliar sig i huvudet. Vi hoppar ur bilen för att föreviga vårt elände på bild. De få minuterna det tar förvandlar mig till en ispinne och när jag hoppar in i bilen igen erkänner jag att kjol kanske inte var bästa klädvalet för denna väderlek. Jag vet inte riktigt vad vi tänkte, om vi glömt av att det var vinterOS och inte sommar som Nagano hade, då för nästan 20 år sen. Och att det innebär att de borde ha ganska bra med snö och kyla.

Vi bestämmer oss för att vända neråt igen för att komma ner till lite varmare altituder och kanske hitta ett ställe för tältet som inte är täckt av en halvmeter snö. Efter en timmes letande ger vi upp, det är kallt, mörkt och vi känner oss helt misslyckade. Lösning på detta? Vi påminner oss själva om att klockan bara är 20 och vi drar ner till stan och äter nåt gott! 🙂 Sen kör börjar vi köra mot Takato, morgondagens utflyktsmål.

Bilcamping på rastplats

20 min utanför Nagano stannar vi på en rastplats. Vi har bestämt oss för att testa att sova i bilen, det är tydligen ganska vanligt här i Japan. Det märks, sätena går verkligen att lägga ner i bilen. Vi kryper ner i våra sovsäckar och lägger oss tillrätta, Jacob i passagerarsätet och jag i baksätet. Jag vaknar flera gånger under natten för att byta ställning. Inte det bästa skönhetssömnen jag haft med det gick faktiskt bättre än jag trott. Det regnar rejält under natten och jag är glad att vi inte campar, och på morgonen vaknar vi till en blå himmel. Inte riktigt som att sova i Stripie.

 

Stort tack till Auto Europe för det här samarbetet. Våra åsikter är alltid våra egna och vi skulle aldrig skriva något vi inte står för.

Comments