7 vanliga myter och missförstånd om Kina

Lifestyle by

Vilka myter har du hört om Kina? Vi hade hört många innan vi åkte hit, många som oroade oss en hel del. Myterna och missförstånden om Kina är oändliga. Ett så stort land med så stark kultur som inte lämnar någon oberörd.

Här har ni de vanligaste myterna vi kommit i kontakt med:

De äter bara ris

Vi är också skyldiga till det här. Vi trodde att de åt ris hela tiden i Kina men efter att ha varit i Kina 3 gånger måste vi säga att verkligen ser helt annan ut. Allt beror på vilket område du är i. I syd är det mycket ris, det är tropiskt/subtropiskt och de kan odla ris. Längre upp i norr är det betydligt vanligare med vete och de gör dumplings, nudlar och bröd. Variationen är enorm och du kan gå veckor utan att behöva äta ris om du vill.

Alla i Kina äter hund

Jag hade svårt att tro på det här innan jag åkte till Kina och till min lycka hade jag rätt. Du kommer inte beställa in mat och råka få hund. Det är faktiskt få personer som äter hund. Och det är egentligen bara populärt i ett visst område och deras hundköttfestival får enorm uppmärksamhet varje år.

Många unga i Kina anser det vara helt fel att äta hund och det är flera demonstrationer inför och runt den här festivalen.

Sedan är hundkött dyrt så de restauranger som säljer det ser till att kunden vet att de äter just hund.

Kineser är väldigt otrevliga

De gör mycket ljud, de kan se arga ut, språket har väldigt hårda ljud och de är riktigt bra på business. Jag tror det här är därför många tror att de är otrevliga. Ett missförstånd helt enkelt. Efter 3 besök och 4 månader i Kina måste vi säga att det är ett av de vänligaste och hjälpsammaste folken i världen. Efter Sverige är det nog i Kina vi har flest vänner och deras vänlighet förvånar oss varje gång.

De som tycker att kineser är otrevliga har nog bara hängt på sitt hotell, åkt taxi och försökt köpa något på en turistmarknad. Då spelar det ingen roll om du är i Kina, Thailand eller Italien.

Tunnelbanan i Peking är väldigt trång

Det här är sant. Det är väldigt trångt, under rusningstrafik, då står alla packade som sillar. Men det gör man under rusningstrafik i London, Paris och Stockholm också. Till och med bussarna i Göteborg är packade till bristningsgränsen när alla ska till jobbet.

Utanför rusningstimmarna är det betydligt mer plats. Du står utan att behöva röra någon, ofta finns det sittplatser.

Och tunnelbanesystemet är väl utbyggt och tydligt skyltat på engelska så det är otroligt lätt att hitta och navigera.

Kineser äter sojasås till allting

Det här trodde vi stenhårt på. Vi trodde på det även när vi rest runt ett tag. Sanningen är att de äter sojasås väldigt sällan. Det svarta som står på alla bord är faktiskt vinäger. En speciell vinägersort som är otroligt god. Vill du ha sojasås får du fråga efter det.  

3 små rätter är en vanlig kinesisk måltid

Vi har frågat många av våra vänner om det här och ingen har någon aning om den här rätten. När vi förklarar vad den innehåller blir de förvånade och frågar varför vi äter sånt på en kinesisk restaurang.

Vår vän May frågade inte vilka rätterna är utan varför vi åt 3 rätter, ”det är ju löjligt att äta tre rätter, man äter alltid en jämt antal rätter. Du skulle aldrig äta 3.”

Det är svårt att vara vegan i Kina

Vi trodde stenhårt på det här och var oroliga inför vår första resa. Så fel vi hade! KINA ÄR DET LÄTTASTE LANDET I VÄRLDEN ATT VARA VEGAN I!

Variationen i smaker, ingredienser, lättillgängligheten och antalet rätter är enormt. Visst, Indien har hur mycket som helst men variationen är inte lika stor. Efter 8 år som vegetarian och 2 år som vegan, med över 30 länder på listan måste jag säga:

Kina är ohotad etta. 

Vad har du haft för fördomar och myter som visat sig vara fel?

Comments