Okatse Canyon och Kinchkhavattenfallet, Georgien

Lifestyle by

Vi lämnade Prometheus grottan och körde mot Okatse Canyon. Både ställena ligger på dagstursavstånd från Kutaisi.

Här fick vi vårt första större felguidning av vår GPS. Den valde en rutt till Okatse Canyon men längs en lite väg, väldigt lite väg. I krypfart guppade och hoppade vi fram över stora stenar längs den lilla vägen och efter 20 minuter nådde vi en lite hängbro som skulle ta oss över floden. Den var precis så en bil fick plats i bredd. Inte en chans sa vi. Dagen efter körde vi den stora vägen och kom fram, safe and sound.

Okatse Canyon

georgien_okatse_01Vi stannade vid informationscentret där man köper inträdesbiljett, det kostade runt 20  kr. Gå hit och köp biljetten! Härifrån var det drygt 2 km promenad till Canyonen och biljettkontrollen, du vill inte behöva gå tillbaka.

Några meter ut från bergsväggen hade de byggt en kilometer lång gångbro. På sina ställen var det nog över 100 meter ner till canyonen och floden!

georgien_okatse_02I slutet av vandringen gick en utsiktspunkt ut och utsikten var mäktig. Det är konstigt sånt här med höjder och hur kroppen reagerar. När jag hoppat fallskärm eller gjort paragliding känner jag ingenting. Här fick jag däremot känsla av svindel, trots att det är säkert. Jag kan ju inte låta känslorna styra och följa kroppens konstiga impulser. Det var bara att ta tag i känslorna, koppla bort de, gå ut och luta sig mot staketet. Det var en vacker vy.

georgien_okatse_04georgien_okatse_03Vandringen tillbaka till bilen var outhärdligt varm i den starka solen. Nästa stopp var ett vattenfall bara 7km bort. Väl tillbaka vid bilen, helt genomsvettiga insåg jag att jag inte kunde bli mycket svettigare. Då kom jag med en klockren idé:

"Jag tror jag tar och springer bort till vattenfallet"

Av någon anledning tyckte inte Frida att det var en lika bra idé så hon körde. De första 5km var inte så jobbiga. De sista två gick uppför, som i brant uppför. Jag har nog aldrig sprungit i en så brant backe förut.

Vattenfallet

georgien_okatse_05Väl framme vid vattenfallet med krampkänning i vaderna var ett dags att bada. Som det så ofta är i vattenfall som kommer direkt från bergen är vattnet otroligt kallt.

Området runt vattenfallet och den lilla floden var otroligt vackert och jag förstår att många kom hit efter att ha besökt Okatse Canyon. Jag kan rekommendera att sitta ner och äta en medhavd picniclunch, bada kan du hoppa över om du inte känner för en riktigt uppfriskande upplevelse.

georgien_okatse_06Jag började vada i, det var runt 3 meter till det midjedjupa stället i mitten av poolen vi skulle bada i. 2 barn plaskade runt i den naturliga poolen och skvätter vatten runt sig.

"Aj! Ajajajaj" det är en kramande krampande smärta som inte går att kontrollera. Jag stapplar tillbaka till land och sätter mig ner. Det var så kallt så mina ben sa helt ifrån. Efter 30 sekunder försöker jag igen och nu är det lättare.

Ett snabbt dopp för att bli blöt. Ett andra dopp för att skölja ur schampo och tvål. Ett tredje för att skölja ur balsam. Tredje gången jag stoppade huvudet under ytan fick jag brainfeeze. Det var som att jag tryckt i mig en halvliter glass på 30 sekunder. Nu fick det räcka, jag var färdigbadad.

Fiolspelande bulgarer

georgien_okatse_07Precis när vi skulle ta oss tillbaka till bilen kom två stycken killar gående uppför floden. De hade vandrat flera timmar längs floden, badat på olika ställen och klättrat bland stenarna. Vi gav dom lift tillbaka till deras boende och tackade snabbt ja när de bjöd in oss på vin, plockmat och cha-cha (georgisk vodka, det räckte med varsin klunk för oss).

Den ena var professionell fiolspelare och åkte runt i världen och uppträdde. Den andra spelade i ett indierockband. Vi hade en mycket trevlig kväll och pratade om allt mellan himmel och jord med mycket fokus på resande. Det är så otroligt inspirerande att träffa människor som vågar satsa på sina drömmar!

Vad vet du om naturen och landskapet i Georgien? 

Comments