Öppna bankkonto i Australien

Lifestyle by

Att öppna ett bankonto utomlands kan vara läskigt och svårt. Vart börjar man och hur gör man? Vi hjälper dig!

Det finns flera olika banker i Australien, några exempel är:

NAB

Commonwealth Bank

HSBC

Westpac

Citibank

Vad för konto ska jag ha?

bank_konto_australien

I grov drag har du ”Transaction Account” (transaktionskonto) och ”Saving account” (sparkonto). Även om du har som mål att spara pengar från dina jobb så är det med all säkerhet ett transaktionskonto du ska ha, på sparkontona låser du ofta pengarna och sparar under lång tid. Du vill kunna få din lön inbetald, du vill kunna ta ut pengarna och du vill kunna kolla ditt saldo online. Alla banker erbjuder ett konto av den här typen.

De flesta backpackers behöver bara det simplaste och billigaste, kallas ofta vardagskonto (everyday account). De flesta bankerna erbjuder ett konto utan månadsavgift där ett visa/mastercard ingår.

Vilken bank ska jag välja?

bank_bankomat_australien

Det spelar liten roll om du bara ska ha ett vanligt konto. De stora bankerna har gott om bankomater utställda och kontor där du kan få den hjälp du behöver. Välj en bank som erbjuder dig ett betalkort, konto och internetbank gratis.

Bankomater

atm_australia

Bankomater står tätt i stora städer och finns utspridda runt om i hela landet. På varje banks hemsida kan du få upp en karta där du ser var närmaste bankomat ligger. I Sverige kan du använda vilket kort i vilken automat som helst. I Australien tar de ut en avgift på några dollar om du använder det i ett annat företags bankomat.

Debit card, Credit card och ATM card

Det här kan vara förvirrande. Ett ATM-kort (ATM=bankomat) är vad det låter som. Ett kort för att ta ut pengar i bankomater. Det finns vissa ställen där man kan handla med det fast det är något begränsat. Tänk er ett Maestro eller Visa Electron.

Sedan har du debit card. Det är ett vanligt Visa eller Mastercard utan någon kredit så pengarna dras direkt från ditt konto. Om du inte har några pengar kan du inte handla.

Ett Credit Card är ett kreditkort, vilket innebär att pengarna inte dras från ditt konto utan läggs till din kredit som du betalar i slutet av månaden.

De flesta backpackers använder sig av ett debit card.

Australiensiska dollar

dollar_australia

I början kan det vara lite förvirrande då valutan heter dollar och cent men den ska inte blandas ihop med Amerikanska dollar, eller något annat lands dollar för den delen.

Sedlarna är inte gjorda i papper som i Sverige utan någon form av plast. Det gör att de inte kan bli skrynkliga, de går inte att riva av och de är helt vattentåliga. Du kan alltså ha med dig dina pengar i fickan när du ska ut och surfa.

Vad är Eftpos?

En svåruttalad akronym. Du kommer höra det varje dag. ”Vill du betala med eftpos?” De undrar helt enkelt om du vill betala med kort. Eftpos är betalsystemet som används när du handlar med ditt bankkort i affärer.

Hur öppnar jag ett konto?

banker_australien

Bankerna i Australien är vana med backpackers. Använd bankens kartfunktion för att se var närmaste bankkontor ligger. När du går dit tar du med dig:

Pass

Adress (t.ex. till en vän eller till hostelet där du bor)

Berätta att du precis landat och vill öppna ett bankkonto som inte kostar något och där du får ett debit card. De kommer hjälpa dig med resten.

Kan jag flytta pengar från mitt Svenska konto till mitt Australiensiska och tvärt om?

Självklart! Om du vill ha pengar på ditt australiensiska innan du fått din första lön är det bara att göra en utlandsbetalning från din svenska bank. Det kostar en avgift, ca 50-100kr, beroende på bank.

När du ska lämna Australien eller av annan anledning vill flytta pengarna tillbaka till Sverige gör du samma sak. Du loggar in på din internetbank och genomför en utlandsbetalning.

Vanligt förekommande avgifter att hålla utkik för

  • Uttagsavgift om du använder kortet i annan banks bankomat.
  • Månadsavgift
  • Straffavgift om ditt saldo blir negativt (du har 15 AUD och tar ut 20AUD)
  • Överföringsavgift vid utlandsbetalning
  • Avgift för att använda kortet i affärer (Eftpos fee)

Har du sett våra andra inlägg om Working Holiday Visum och om att jobba i Australien.

Vad mer undrar du angående banker i Australien?

Comments