Osaka – storstad utan charm

Lifestyle by

Japans näst största stad. Nu är det slut på det lugna småstadslivet och dags för det extrema. Stora slott och hela köpcenter för enbart manga.

Söka visum till Kina – andra försöket

Nattbussen anlände tidigt till Osaka station och vi tog oss direkt till visumcentret för att ansöka om vårt kinesiska business visum. Vi hade ju inte kunnat söka i Tokyo för att vi inte kunnat lämna bort passet men nu kunde vi det. Vi hade alla papper redo och visade det för hon i receptionen.

Bakslag direkt!

”Det är inga problem för er att söka visum men ni kan max få 2 månader” säger hon. ”Vi behöver 3 månader. Vi har varit i Toyko och pratat och de sa att 3 månader inte är några problem” säger vi. ”Tokyo och Osaka är olika konsulat och vi har olika regler. Här kan ni bara få 2 månader” förklarar hon.

Hur kan ett lands konsulat ha olika regler i olika städer!!! Hur kan Tokyo och Osaka ha olika regler för visum till samma land!

”Kan vi lämna alla här och ni skickar det till Toyko” Nej. Vi försöker hitta olika lösningar men det går inte.

Så anledningen till att vi kom till Osaka just nu är borta. Vi måste nu till Nagoya för att ansöka. Deras visumcentral tillhör Tokyo så de har samma regler.

Vårt minimala hotell vid tågstationen

Vi tar våra ryggsäckar och åker till vårt hotell. Vi bokade bara det billigaste vi hittade och det skulle ligga nära en central tågstation så det skulle vara lätt att ta sig runt.

När det stod nära så var det ingen underdrift. Vi kom till vårt rum som var 6 m2. När vi rullade ut futonmadrassen på golvet kunde vi inte öppna kylen. Det var ett extremt litet rum. Men vi hade ett fönster. Vi öppnade det och kollade ut. Det var en byggnadsställning där och 4 meter bort gick tågrälsen.

Så när tåg åkte förbi var 10.e minut susade det i fönstret och skakade. Det här var nära till tågstationen. Vi bodde i tågstationen! Inte undra på att det var billigt.

Onsen, varma källor och varmt bad är extremt populärt och det var nästan vad de hade här. På högsta våningen fanns det allmänna duschrummet. 10 små pallar, 5 på varje sida med speglar och duschar stod uppradade och i slutet av rummet fanns en bubbelpool. Det ångade av värmen där inne. Duschslangarna är inte så långa så man måste sitta på den där lilla pallen när man duschar. Eftersom jag är från Sverige så är jag van med delade duschrum eftersom det är vad som gäller på alla skolor och gym men jag vet flera amerikaner och vänner från andra delar av världen som inte hade gillat det här.

Veganfestival och veganmat

Japan är extremt svårt för veganer. De blandar i sin dashi, fiskpulver i allt! Snacks finns det gott om men riktiga måltider är svårt. Genom Happy Cow har vi hittat en restaurang precis bredvid stationen som har både nudelsoppa och gyoza (dumplings) utan fisk.

På helgen är det en heldagsfestival, Ethical Vegan Festival. Så skönt att kunna äta allt! Vi slipper fråga vad som är i utan kan bara shoppa loss. Det var över 10 restauranger där och lika många andra stånd med information och produkter.

Tyvärr är den mesta maten internationell, det är indiskt, mexikanskt, hamburgare, vietnamesiska baguetter och massa annat. Vi hade hoppats på mer japanskt. Och tyvärr smakar maten inte så mycket. Lite som att äta kinesisk mat i Sverige, det är inte samma sak som i Kina. Japansk mat är väldigt mild så jag antar att smakerna anpassats efter det här landet.

Vi springer in i ett par som vi pratat med tidigare på Facebook och joinar deras picknickfilt och strax efter träffar vi en Kanadensisk tjej som flyttat till Osaka för att jobba som engelskalärare.

Trevlig dag med trevligt sällskap men tyvärr lite smaklös och överprisad mat.

Nudelmuséet

Vi är nördar. Kunskapsnördar. Vi gillar att lära oss om saker, egentligen om allt. Så när vi såg att ett av de största snabbnudelföretagen i Japan hade sin fabrik och fabrikstour här så blev vi direkt intresserade.

I Ikeda, en förort till Osaka, ligger snabbnudelmuséet. Det är en ganska okänd by men som förtjänar mer uppmärksamhet. Mannen som startade företaget kom nämligen på två innovationer som revolutionerade matvärlden. Det första var snabbnudlar. Det andra var cup noddles. Alltså snabbnudlar i en plastkopp så man bara kan hälla på varmt vatten.

När vi kom dit möttes vi i dörren av en kvinna som pratade engelska. Vi fick var sin broschyr på engelska som berättade en hel del om företaget. Första delen var en utställning där all text var på Japanska med men bilderna, det visuella och broschyren kunde vi följa vad som hände.

På den andra väggen fanns det en tidslinje med alla nudlar som företaget producerat. Hundratals förpackningar sträckte sig över den långa väggen, från första produkten precis efter andra världskriget till alla produkterna som säljs idag.

Nästa del lät besökarna göra sina egna cup noodles. Du målade din egen kopp, fyllde med nudlar, valde smak på kryddorna och grönsaker/kött att ha i och fick till sist den förpackad i en påsen så du kunde ta med den hem. Vilken genial marknadsföring!

I matsalen fanns det vending machines där man kunde köpa snabbnudlar och det visade sig att vissa smaker bara fanns i vissa delar av Japan. Så några smaker stod det väst på och de kunde man alltså bara köpa i väst medan andra hade etiketten öst. För någon som är helt inne i nudlar är det här nog jättekul att få testa.

På övervåningen fanns det matlagningskurser för barn där man gjorde nudlar helt från början.

Det här var nog vår höjdpunkt i Osaka.

Ikeda är litet och trevligt och väl värt ett halvdagsbesök för den fina trädgården och bara att vandra runt lite.

Mer läsning: När vi besökte en wasabifarm i Japan

Animate

Det är en affärskedja som finns i hela Japan och som säljer manga. Just den här affären råkade vara 6 stora våningar. Första våningen var fylld av mangaböcker uppdelade på åldersgrupp. Nästa våning var olika accessoarer som actionfigurer, mobilskal osv. Våningen efter hade kostymerna. Sedan kom det två våningar till med manga och till sist en våning för spelkort.

Att gå in i ett av de här mangahusen är som att gå in i en annan värld. Jag har aldrig förstått hur enormt stort manga är här i Japan. Det är en helt ny värld och kultur.

Osaka slott

Självklart finns det ett stort slott här men vi gick aldrig in i det. Vi har redan besökt en handfull slott och insett att de ofta är vackrare på utsidan än insidan.

 

Från Osaka tar vi en buss till Nagoya där vi äntligen ska få vårt visum till Kina. Och där vi har en couchsurfing familj vi kan bo hos.

Är det några mer kunskapsnördar här? Vilka mer tycker om att åka till fabriker och lära sig hur saker är gjorda?

Comments