Perhentianöarna: Ett Malaysiskt paradis

Lifestyle by

I det nordöstra hörnet av Malaysia ligger två lugna underbara öar med klart vatten, bra snorkling och betydligt mindre turistigt än de Thailändska öarna lite längre norrut.

Perhentianöarna är egentligen två öar, Perhentian Kecil (lilla) som är lite billigare och Perhentian Besar (stora) där priserna är lite högre. Vi besökte den lilla ön och det är än idag en av våra favoritplatser i Sydostasien.

Stränderna

Retocuh and PhotographyLilla Perhentian är en långsmal ö som bara är några hundra meter bred. På ena sidan har vi Coral Beach och på den andra Long Beach. Båda är vackra sandstränder och det är bara 10 minuters promenad mellan dem.

Vår favorit blev en gömd strand där ingen annan var. Om man är på Coral Beach och kollar upp mot havet har du en hotellanläggningen längst bort på höger sida. Om du går igenom anläggningen och ut på andra sidan finns en lite strand som hotellet gäster brukar använda. Fortsätta vandra längs vattnet, genom djungeln så kommer du till flera små tomma stränder. Om du har tur kanske du också för en helt för dig själv.

Boende

Retocuh and PhotographyDet finns en stor variation av boenden längs stränderna, allt från billiga bungalows till mellanklass hotell till ett större och lyxigare boende. Vi åkte dit utan något bokat och frågade runt tills vi hittade något vi gillade.

Dykning och snorkling

Retocuh and PhotographyI slutet av båda stränderna när sanden tar slut och stenarna och klipporna tar vid finns det mycket att se. Vår favoritplats var när vi gick i från Coral Beach och snorklade runt hotellanläggningen och vidare längs stranden. Vi såg en grupp på 7 stycken meterstora black-tip hajar. Om du inte har med dig egen utrustning kan du hyra i dykshopparna.Retocuh and Photography

Det finns några dykcenter på ön och flera dykplatser man når med bara en kort båtresa. Gå in och prata med personalen och se vad de har för dyk planerade kommande dagar. De har även kurser om du ännu inte är certifierad.

Mat

Retocuh and PhotographyLängs båda stränderna finns flera restauranger med mat från olika delar av världen men de tre köken i Malaysia; malay, indiskt och kinesiskt erbjuds på flera av restaurangerna. Det finns några kiosker/mindre affärer där man kan köpa snacks, frukt och dricka.

Vår favorit blev restaurangen Mamas på Coral Beach.

Andra aktiviteter

Retocuh and PhotographyMellan de små stränderna går det stigar som gör det lätt att utforska ön. Det finns en liten fiskeby som man kan gå till från turistområdet.

Flera av hotellen hyr ut kajaker, det är en perfekt dagsutflykt. Ta med dig lite fika, snorklingsutrustning och spendera dagen med att paddla dig runt ön.

Perhentianöarna är också känt för att gröna havssköldpaddor kommer dit och lägger ägg. Tyvärr har antalet sjunkit men det finns flera volontärprojekt på ön som försöker hjälpa sköldpaddorna och få upp antalet igen.

En hemlig pärla

Retocuh and PhotographyEtt intressant och vackert ställe vi hittade låg en kort promenad från Longbeach. Stå på Longbeach och kolla ut mot havet. Gå längst bort till vänster där stranden slutar och fortsätt in i djungeln. Efter en kort vandring når du ett gammalt övergivet hotell som inte ens blev färdigbyggt med en vacker träveranda och snäckor som är upphängda i trådar som vindspel.

Hur tar man sig till Perhentian?

Retocuh and PhotographyBåtarna till båda öarna avgår från hamnen i Kuala Besut utanför Kota Bharu. Du kan ta dig till hamnen via buss eller taxi från stan. Det är en dryg timmes resa.

Du har flera alternativ på att ta dig till Kota Bharu. Air Asia har flyg dit från Kuala Lumpur och det går även tåg dit. Du har även bussar som går längs östkusten från området där Tioman Island ligger eller från västra Malaysia runt Langkawi.

Från Kota Bharu går det även långdistansbussar och nattbussar till och från Thailand. Vi tog nattbussen från Kota Baru till Phang-Nga strax norr om Phuket.

Vilken säsong är det bäst?

Som de flesta andra tropiska områdena styrs säsongen här utan regnperioderna. Perhentianöarna är bra att besöka från början av mars till slutet av oktober. Övriga månaderna drabbas öarna av monsunerna, vindarna och regnet gör det svårt att besöka öarna. Alla affärer och restauranger är stängda under lågsäsong och de flesta boendena.

Vad tycker du, verkar Perhentian vara ett paradis värt att besöka?

Comments