Produkttest Canon Powershoot D30 – actionkamera

Lifestyle by

Eftersom jag jobbar som skid- och dykinstruktör och är på konstant resande fot är det här en grymt bra produkt. Den klarar 25 m under ytan (utan något extra hus), 2 meter fritt fall och filmar i fullHD.

Det låter onekligen bra.

Jag har tidigare haft 3 undervattenskameror. Först en från Panasonic där skruvarna började rosta och som konstant immade på insidan linsen. Sedan köpte jag en Nikon All Weather. Jag tog den på ett dyk till 7m, den skulle klara 15 meter. Då ser jag hur skärmen slocknar och den börjar fylla upp med vatten. Nikon ersatte den med deras nya modell (AW 120) som jag använt i ett år utan att den gått sönder.

Därför skulle det bli väldigt intressant att testa Canon D30 eftersom jag använder Canons systemkameror och objektiv och är väldigt nöjd.

Varför vatten och stöttålig kamera?

Det ger mig möjligheten att ha med kameran när jag jobbar och jag behöver inte vara rädd för att den blir blött, att jag tappar den i snön eller någon som lånar den ska tappa den. Jag kan ta med den på en fest och den där personen som druckit lite för mycket för sitt eget och oss andras bästa råkar dränka mig i sin öl och det är inte katastrof. Jag kan gå till handfatet och skölja av kameran.

Det ger också möjlighet till en kreativitet som andra kameror inte ger. Se det här porträttet från en källa på Borneo, Malaysia.

Canon D30

När jag slår på kameran startar den snabbt, 1.5 sekunder enligt Canon. När jag trycker ner avtryckaren fokuserar den och tar bilden på nolltid. Det krävs för att det ska fungera som en actionkamera.

Jag tycker den känns robust och betydligt tåligare än mina tidigare kameror utan att bli klumpig. Den har två gummigrepp och stora knappar vilket är bra när jag har vantar på mig eller dyker.

Under ytan

Canon hävdar att kameran ska klara 25 meter i 30 minuter. Jag har själv inte testat den så djupt och tänker inte pusha den till max ifall det skulle skita sig. Jag har använt kameran på flera dyk ner till 20 meter och som längst 60 minuter. Det har inte varit några problem.

Navigeringen i menyerna är lätt och går att använda under vattnet och den har ett speciellt undervattensläge med ett digitalt rödfilter. Däremot har kameran inget fästa för ett fysiskt rödfilter vilket känns lite konstigt när det är en undervattenskamera. Jag är ändå försvånad över resultatet med det digitala rödfiltret men har ännu inte testat ett fysiskt filter på den. Rödfilter behövs för att de röda färgerna absorberas av vattnet och försvinner. Ju djupare man går desto mindre rött finns kvar.

Den har inbyggd blixt men den är oftast av lite användning under ytan. När ljuset kommer från samma vinkel som kameralinsen reflekteras ljuset på de hundratals små partiklarna som flyter runt och resultatet är inte bra. Därför behöver du antingen en extern blixt eller fotografera utan blixt, vilket kräver relativt klart vatten så att det finns tillräckligt med naturligt ljus.

Ovanför ytan

Som alla undervattenskameror är det en kompromiss. Linsen i kameran är inbyggd och kan inte åka ut på samma sätt som vanliga point n shoot kameror. Det gör att kvaliteten på bilderna blir något sämre jämfört med andra point n shoot.

Jag har använt den en del ovanför ytan och den tar bättre bilder än mina tidigare undervattenskameror men den har en del kvar att önska (precis som övriga actionkameror)och är många steg bakom Canons andra IXUS-kameror.

Däremot blir filmerna väldigt bra, nästan allt filmmaterial på Everyday Explorers är taget med min D30.

Canon D30 vs GoPro

Fördel Canon D30:

  • Inbyggd blixt
  • Zoom
  • Bildstabilisator
  • Displayen

Fördel GoPro:

  • Filmar i 4K
  • Vidvinkel
  • Riktigt liten
  • Bländare 2.8 (Canon D30 har 3.5 som största bländare vilket är ett helt exponeringssteg)

Mer läsning: Hur fungerar bländaren – skärpedjup

Många gör den här jämförelsen. GoPro är för många den självklara kameran för actionsport och den har en del grymma specs att skryta med och vem gillar inte de typiska vidvinkelfilmerna som GoPro producerar.

Om vi räknar om kamerornas vidvinkel så de motsvarar en fullbilds sensor är GoPro 17mm och Canon D30 28mm. Så GoPro har mer vidvinkel men Canon erbjuder också en hel del. Den stora skillnaden och det som är avgörande för mig är att Canon har zoom.

Zoomen, skärmen, bildstabiliseringen och att jag slipper använda ett extra hus för att göra den vattentålig väger för mig tyngre än den extra vidvinkeln, lilla storleken och 4K film. För helt ärligt, anledningen till att mina filmer inte är top-notch är inte att jag saknar upplösning, det handlar om mina skills. Jag tror de flesta andra är i samma sits.

Så för er som ska köpa en actionkamera, fråga er själva. Hur ska ni använda den? Vad är viktigast för er?

Bildtest

Här har jag testat kameran i fyra olika lägen. En i P-läget (program), en i undervattensläget, en i undervattensläget med fysiskt rödfilter och en i P-läget med fysiskt rödfilter. Som ni ser så löser Canon D30 färgerna väldigt bra i undervattensläget och det förklarar varför kameran inte har ett fäste för ett rödfilter som GoPro och andra konkurenter. Ett stort plus för Canon. 

Sammanfattning

Jämfört med sina konkurrenter är Canon D30 tuffare, den är ledande i klassen gällande djup så för oss dykare är det ett bra val. Däremot hade jag kanske hoppats på fler uppgraderingar från föregående modellen Canon D20.

För mig är en vatten och stöttålig kamera ett klockrent komplement till min Canon 80D. Den tar perfekta bilder över ytan och därför är jag inte på jakt efter en point n shoot som har maximal zoom eller bildkvalitet, det får jag i systemkameran. Jag vill ha det tåliga så jag slipper vara rädd och försiktig.

Så för dig som också vill ha något tåligt kam jag rekommendera Canon D30. För dig som bara ska ta solnedgångsbilder och matbilder på charterresor finns er många andra alternativ dom fyller bättre funktion för dig. 

Här är några av våra bilder från dykning på Koh Tao. De är redigerade efteråt, det behövs med undervattensbilder. Alla bilderna är tagna i undervattensläget och de är utan ett fysiskt rödfilter man sätter framför kameran. 

Comments