Resa, bo och njut i Australien: Så fungerar Working Holiday Visa

Lifestyle by

Vi älskar Australien och har haft det så otroligt bra där. Många drömmer om att resa dit men lika spännande som det kan vara att planera resan, lika läskigt kan det vara att resa till andra sidan jorden och behöva söka visum. Men att få sitt Working Holiday Visum är lika enkelt och problemfritt som den australiensiska livsstilen.

Working Holiday Visum är en fantastisk möjlighet för oss under 30 och det kommer garanterat att ge oförglömliga upplevelser och möjligheten att bo utomlands i upp till ett helt år.

För er som inte känner till WHV (Working Holiday Visum), idén är enkel. Det är ett visum för oss mellan 18-30 som låter oss bo, leva, resa, jobba och studera i Australien i ett år (vi kan även få det i Nya Zeeland och Kanada). Varje land har sina egna bestämmelser och ansökningskriterier men för oss från Sverige är det väldigt enkelt och smärtfritt.

Retocuh and Photography

För många blir det första gången de söker ett visum och man är kanske inte helt säker på hur det ska göras. Jag kommer definitivt ihåg när jag fyllde i min ansökan och tryckte på ”skicka”.

Den här oron gör att många vänder sig till byråer och arrangörer för att söka visum. De kommer att ta ut en avgift på några tusen kronor för att söka visum åt er, något som ni kan göra själva på 30 minuter.

workingholidayvisa_australien_02

Enligt ett företags sida erbjuder de hjälp med visumansökan, transfer, hostelnätter och massa info. Avgiften från visumet är fast och den kommer du att få betala hur du än gör. Från flygplatsen i Sydney finns kollektivtrafik som tar dig hela vägen in till centrum. Hostel kan du boka via hostelbooker. Sedan är det ju all information. Här på Everyday Explorers berättar vi hur du söker visum själv, hur du får ett skattenummer och hur du öppnar ett bankkonto. Allt gratis. Det är mycket roligare att spara några tusenlappar och kunna åka på surfläger istället för att betala för administration.

Vi har gjort en steg-för-steg guide till hur du ansöker om ditt Working Holiday Visum online. 

Så får du ett andra working holiday visum

workingholidayvisa_australien_08

Att få sitt första Working Holiday Visum är lätt. Om du, som de flesta andra, älskar din tid i Australien så finns det möjlighet att förlänga med ytterligare ett år om du uppfyller vissa krav.

Om du jobbar 3 månader inom vissa yrkesgrupper inom specifika geografiska områden så har du rätt till att söka ett andra visum och fortsätta njuta av din tid Down under. Jobben är oftast kopplade till jordbruk, gruvor eller liknande och de ska vara på landsbygden. På immigrationsverkets hemsida finns det specificerat exakt vilka jobb som berättigar dig till ett andra visum och det finns en lång lista med postnummer där jobben ska utföras. Kolla den här länken och klicka på ”Visa Applicants” och välja sedan ”Specified work” och ”Regional Areas” för att se jobben och områdena.

workingholidayvisa_australien_01

Du har också alternativet att göra WWOOF (Willing Workers On Organic Farms). Det är ett utbytesprojekt där du jobbar 4-6 timmar om dagen på en farm i utbyte mot mat och boende. Jag gjorde det i tre månader och det var grymt kul! OBS! Det har varit diskussioner om att WWOOF ska tas bort från listan av jobb som ger rätt till ett andra visum. Jag vet inte vad de sista uppdateringarna på ärendet är. 

Funderar du på att åka till Australien? Eller har du redan varit på ett Working Holiday Visum?

Comments