Så gör du för att inte bli magsjuk under resan: Njut av gatumat, drick vatten och ät grönsaker

Lifestyle by

Vi tror att vi gjort något som ingen annan har lyckats med. Vi har rest 18 månader i Sydostasien och Indien och bara blivit magsjuka en gång. En gång! Och nu under ni nog:

Hur gjorde ni?!

Du har kanske hört talas om Dehli Belly, Bali Belly, turist diaré och andra liknande uttryck. Kärt barn har många namn, precis som de mindre bra.

Du sitter hemma i ditt hus, äter mat du känner till från ett rent kök. Byt ut det mot gatumat från ett stånd i Vietnam som säljer något som du aldrig tidigare sett och än mindre kan uttala.

Vatten

nepal_streetfood_water

En regel som vi – nästan – alltid följer är att dricka filtrerat vatten. Hur enkelt som helst. Vi köper vatten i affären eller som på vissa platser i t.ex. Thailand fyller upp vår flaska i en filtreringsautomat. Precis nyligen har vi dock hittat ett ännu bättre sätt som skulle sparat oss tusentals kronor. Nu kan vi fylla på vatten från kranen och dricka det helt säkert! Det är ett litet vattenfilter som heter Sawyer Mini

Kött och grönsaker

nepal_streetfood_fruits

Grönsaker gör dig sjuk! Det är fakta enligt många men verkligenheten ser inte riktigt sån ut. Frukt och grönsaker kommer – oftast – inte att göra dig sjuk. Vi äter 3kg färsk frukt och grönsaker varje dag utan att bli sjuka. Vi går till marknaden på morgonen, köper det vi vill ha, går hem och sköljer det (precis som i Sverige) och sedan är det bara att njuta. Vi vill inte att någon ska hålla sig borta från gatumat och morgonmarknader, det är där den bästa maten finns.

thailand streetfood meat

Vad som kan hända är att i en restaurang är att rå kyckling hackas upp och kniven diskas inte så noga och bakterierna hamnar på dina grönsaker. Det är därför du ofta är säker när du köper på morgonmarknader men kan bli sjuk av uppskurna grönsaker på restauranger.

De flesta äter kött och de flesta blir magsjuka. Vi äter inte några animalier och blir inte magsjuka. När vi träffar andra resenärer så ser vi ett ganska tydligt mönster att personer som undviker kött blir mindre magsjuka. Och vi menar inte bara rött kött, vi menar alla djur.

Vanliga myter om gatumat:

1. Det är ohygieniskt

cambodia_streetfood_meat

Jag förstår inte varför det skulle vara mer ohygieniskt att någonting är lagat på en gasspis på gatan än i en restaurang. Ärligt talat, i gatumatstäta länder är hygienen i ett kök inte högre än den på gatan. Dessutom kommer alla råvaror från samma marknad och där är det inte heller kliniskt rent. För många år sedan jobbade jag på Norges största McDonalds och det var allt annat än hygieniskt och fräscht.

2. Det är ofräscht

turkey_streetfood_simit

Råvarorna ligger ju okylda, de kan ju bli dåliga! Eller? Gatumat är oftast stånd eller vagnar som opererar under vissa tider av dygnet, när efterfrågan är som störst. Det innebär att de ofta har stor rotation på maten och saker ligger inte länge innan det används. Dessutom är det ingenting som säger att bara för att en restaurang har en fysik byggnad att de har bättre förvaring av råvaror och att de till exempel skulle ha en kyl. Och än en gång, maten kommer från samma marknad där det troligtvis legat okylt.

3. Man blir sjuk av gatumat

indien_streetfood

Vi äter nästan enbart gatumat och vi har aldrig blivit sjuk av det, inte ens i Indien, magsjukelandet nummer 1 enligt många. Din doktor har kanske varnat dig för att äta gatumat, med risk för att vara fördomsfull men jag undrar vad din doktor baserar det på, många gånger har de som säger sådana saker aldrig rest i de länderna de varnar dig för och har ofta ingen och som bäst begränsad erfarenhet av gatumat. Det är många turister som undviker gatumat men blir sjuka ändå så det är fortfarande ingen garanti.

Så med dessa myter undanröjda så är det fritt fram att äta gatumat! Är du fortfarande tveksam?

Detta är varför du ska äta gatumat:

1. Det är jättegott!

Gatumat finns i alla möjliga variationer och smaker, du kommer definitivt att hitta massa olika saker som du gillar!

2. Du får testa på landets matkultur på ett oslagbart sätt

vietnam_streetfood_fruitshake

Följ lokalbefolkningen, där det är mycket folk hittat du ofta något extra speciellt och bra mat. Våga prova nya saker, en utav våra favoritsaker att göra är att gå runt på matmarknaden och titta, lukta, smaka och känna in den lokala atmosfären. Lika kul varje gång! I många länder är matkulturen väldigt viktig och att gå miste om den biten är väldigt synd.

3. Du stödjer småföretagare

thailand streetfood food cart

Genom att äta gatumat stöttar du småföretagarna som driver dessa stånd och småhak, så samtidigt som du får ett gott mål mat så gör du en god gärning!

4. Du kan testa många små saker i stället för en stor

china_streetfood_vegetables

Gatumat kommer ofta i ganska små och behändiga portioner så du kan testa många olika saker på samma gång. Så om det är något du inte gillar så gör det ingenting, då är inte hela måltiden förstörd, det är bara att gå vidare till nästa stånd och testa något annat.

5. Det är otroligt prisvärt

Gatumat är billigt och håller hög kvalitet, med andra ord, otrolig prisvärt! Att det är så billigt bidrar ju också till ovanstående punkt att du kan testa många olika saker utan att det ger dig ett stort hål i plånboken.

6. Det är snabbt

china_Streetfood

Gatumat är snabbmat, och inte på det dåliga sättet som många kanske förknippar det ordet med. Utan bara att det är rätter som det går snabbt att tillaga och de flesta kan du ta med dig och gå och äta om du skulle vilja det.

7. Det är lagat av ett proffs

cambodia_streetfood_bananas

Många gatustånd erbjuder endast en eller ett fåtal rätter. Detta innebär att de lagar samma sak, kanske flera hundra gånger om dagen. Förstå hur bra du skulle bli på något om du tränar på det flera hundar gånger om dagen varje dag! Gatumatskockar har haft mycket tid att finslipa sina rätter till perfektion!

Så nästa gång du är i Indien, Thailand eller Uganda. Njut av gatumaten, drick filtrerat vatten och undvik köttet så kommer du förhoppningsvis slippa spendera hela semestern på toaletter.

Vad tycker du om gatumat? Vad är din bästa gatumatsupplevelse? 

Comments