Saker att göra i Beijing

Lifestyle by

Förbjudna staden

Kejsarens egna lilla stad mitt i staden. Ett måste att besöka. Det här enorma området har varit stängt för alla utom kejsaren under hundratals år. Om någon vanlig oinbjuden råkade komma in och se staden straffades hen med döden. Ta en audioguide eller guide för att få lära dig historien om de olika vackert byggnaderna och livet innan för murarna.

Jingshan parken

Mitt emot Förbjudna Staden ligger den här parken som stoltserar med Pekings högsta punkt, en kulle på 44 meter. Den erbjuder en bra vy ut över förbjudna staden men det är enligt oss inte det bästa här. Ta dig till parken när den öppnar 6 på morgonen och upplev en del av kulturen de flesta turister går miste om.

Hutonger

De gamla trånga gränderna med låga hus i områdena runt Förbjudna Staden, det var här vanliga människor bodde förr. Spendera en halv dag med att gå vilse bland gränderna, smygtitta in i trädgårdarna och få en liten idé om hur Kina såg ut förr i tiden. Hutongen från tunnelbanestationen Nanluoguxiang rakt norrut samt Shichahai som tar dig till sjön är de mest populära men var inte rädd för att utforska.

Området runt klocktornet och sjön

Innan kineserna antog den västerländska tiden spelade klocktornet en enorm roll för att hålla tiden. Klocktornet och trumtornet ligger mitt emot varandra och är byggt på meridianen från Förbjudna Staden. Området runt om klocktornet är fyllt av hutonger. Se rubriken hutonger ovanför.

Himmelska fridens torg – Tiananmen

Världens största torg och platsen där en aktivist ställde sig i vägen för en pansarvagn i protest mot regimen. På mitten av torget finns det stora maousoleumet till minne av Mao. Varje morgonen i soluppgången sker en ceremoni där militären marscherar ut från den förbjudna staden till torget och höjer den kinesiska flaggan. En populär ceremoni som varje kines vill se en gång i livet.

Qianmen

Det här är den stora porten precis syd om Tiananmen – Himmelska fridens torg. Området är nybyggt och helt anpassat efter turister. Kvarteren är byggda i en traditionell stil som är lätt att tycka om och gatorna kantas av restauranger, små affärer och kinesisk kultur. Det här är ett av de mest populära områdena att bo i.

Penselområdet

Du går av tunnelbanan vid Hepingmen och går söderut tills du kommer till Liulichang, gatan som är början på penselområdet. Kalligrafi är en stor del av den Kinesiska kulturen och i det här området kan du köpa allt från startkit till professionell utrustning. Besök några butiker, lär dig lite om konsten och njut av de otrolig målningarna.

Vi köpte ett startkit med penslar, bläck men framförallt en liten bok där man kan öva kinesiska tecken. Man målar med vatten och det speciella materialet på sidorna blir mörkt där det blir blött men 15 sekunder senare har det torkat bort och du kan skriva igen på samma ställe. Perfekt present!

Antikmarknaden

Varje dag är det en stor marknad nära tunnelbanestationen Panjiayuan. Där säljs bönehalsband i alla tänkbara färger och storlekar, gamla artefakter och antika föremål, statyer från en lite Buddha som får plats i fickan till drakar som är flera meter höga och långa och konstnärer säljer traditionella målningar på landskap som ser ut att vara påhittade men som faktiskt finns i Kina. Om du har möjlighet att besöka marknaden på helgen är det ännu bättre.

Freetour

Gratis vandringsturer har blivit otroligt populärt och Peking har sin egen. Leo som startat och driver de här är kunnig och tar dig med till platser du inte haft tillgång till på egen hand och delar med sig av den kinesiska historien.

Äta

Kinesiska mat är den bästa i världen, och det är lätt att vara vegan. Glöm 3 små rätter och sötsursås med friterade vårrullar. Kinesisk mat är komplex och varierande och skiljer sig från distrikt till distrikt, från kryddstark till mild, från söt till salt, från torr wok till soppor, från ris och nudlar till hotpots och ångade bullar. Allt finns i Peking!

Mer läsning: Världens bästa mat finns i Kina

Tempel

Peking har många fler tempel än vad som nog är rimligt att hinna med att utforska men två som är väl värda ett besök är Lama templet och Temple of Heaven. Lamatemplet visar upp kinesisk arkitektur på ett imponerade sätt och Temple of heaven är ett helt runt tempel som spelade en viktigt roll i kejsarens kontakt med de högre makterna förr i tiden.

I parken runt Temple of Heaven möts pensionärer och gamla upp för att göra gymnastik, träna, spela mahjong och umgås. En otroligt vacker del av den kinesiska kulturen.

Utanför Peking

Kinesiska muren

Det går inte att förstå hur stor, lång och mäktig muren är förrän du sett den med dina egna ögon och vandrat längs den när den slingrar sig fram längs bergsryggar. Muren är otroligt lång och ett finns flera delar av den du kan besöka på egen hand med Peking som utgångspunkt.

Vi besökte 3 delar och de var alla olika och unika. Quinhongdao som är turistigt och utgör början av muren i havet, Mutianyu som har delar restaurerade men där du kan utforska de orörda delarna där naturen börjat bryta ner muren och en tredje del som är helt orestaurerad och där det inte är några turister alls. Alla har sin charm. 

Comments