Saker att tänka på när du kör bil utomlands

Lifestyle by

Att ha en bil på en resa är en fantastisk frihet. Du kan åka var du vill, när du vill. Du kan stanna i små byar där den vanliga turistrutten inte skulle tagit dig och du kan lätt ta dig dit inga bussar går.

Vi har faktiskt bara hyrt bil utomlands två gånger, första gången var en camper i Nya Zeeland, andra gången var en Nissan Micra i Japan. Vår långa road trip från Sverige till Mongoliet gjorde vi i vår egen fantastiska camper.

Men hur bra det än kan vara att göra en road trip så finns det några saker man bör känna till och ha koll på innan. Första delen av den här guiden tar upp saker som gäller i båda fallen, andra delen är inriktad på hyrbil.  

Internationellt körkort (IKK)

Det här är en översättning på ditt vanliga körkort. Det är en folder med 10 sidor på olika språk. Den ser ut som en vanlig papperfolder och man undrar hur den kan klassas som ett officiellt dokument och kosta flera hundra kronor men så är det.

Det viktiga här är att det finns två olika, ett som är giltigt i 1 år och ett som är giltigt i 3 år. Det är lätt att tro att 3 år är bättre men så är det inte.

När vi hyrde bil i Japan lämnade jag över mitt 3-åriga körkort men de skakade på huvudet och sa att det inte var giltigt. Som tur var hade jag det 1-åriga också sedan vår road trip från Sverige till Mongoliet. Där vi för övrigt passerade en handfull länder utanför Europa men behövde aldrig visa något IKK. Vi fixade våra IKK på Caravan Club Sverige.

GPS

Kartbok vs GPS?

Jag älskar kartor men en GPS helt klart mycket smidigare.

Många biluthyrare kommer ge dig alternativet att hyra en GPS till en extra kostnad. Ett tips är att även ladda ner en offline karta till mobilen. Du borde redan ha offlinekarta i telefonen om du är ute och reser så det blir inget extra.

Alla GPSer har olika funktioner och olika styrkor. T.ex. den vi hade i Japan kunde man välja bort betalvägar på. Den vi har i mobilen har inte detta tillval men den är bättre på att uppskatta tidsåtgång för rutter. Vi använder Maps.me och Navmii, olika appar, olika fördelar.

Vinjett och vägtullar

Vissa länder har vägtullar och det finns en rad med olika betalsätt. En del betalar man vid en gate vid påfarten, en del kräver en förbetald vinjett medan en del kräver ett elektroniskt kort som laddas med pengar i förväg.

Om du kör din egen bil så googla eller skriv i ett forum och fråga någon som bor där. Om du hyr bil fråga där du hyr bilen vad som gäller i landet du ska till, du vill inte råka ut för böter på semestern. Vi har klarat oss bra men jag vet de som råkat köra upp på en motorväg i Österrike utan vinjett och fått betala massor i böter.

Säsong och däck val

Varje land har sina egna regler och det gäller att ha koll på dem. I Sverige är det ett krav på vinterdäck under vissa månader av året och många väljer dubbdäck. I t.ex. Tyskland och Schweiz är dubbdäck förbjudet så då måste man ha M+S däck plus en snökedja i bilen, något som vi behövde inhandla när vi skulle till Schweiz och jobba.

Försäkring och ålder på föraren

VIKTIGT! Det här kan bli dyrt om du har otur. Många av oss är täckta av reseförsäkringar men det är inte alltid de täcker hyrbilar (tror att det är vanligare att de inte täcker än att de faktiskt gör det).

Det innebär att man behöver teckna en separat försäkring. Om det är din egen bil borde du redan ha försäkring (undantag om du ska ut på långresa utanför EU). Om du hyr är det ett tillval.

Det finns en magisk gräns inom biluthyrningsvärlden och den är ofta 25. Om du är yngre är det troligt att det kommer kosta mer för dig att hyra bilen och priset går ner ju äldre du är. I vårt fall är Frida den som alltid får stå på alla kontrakt och äga våra bilar av just den anledningen.

Att tänka på när du hyr bil

Repor och fotografering

När du hyr bil och får se den första gången så behöver den inspekteras. Personalen kommer att ha ett papper där du markerar ut repor och skador. Kolla noga runt hela bilen och markera allt. Du vill inte komma tillbaka efter resan och personalen hittar en gammal repa som du glömt markera ut.

Vi brukar även fotografera alla repor (det här gäller även för dig som hyr motorcykel i Sydostasien där det på vissa ställen är ganska vanligt bland uthyrare att lura backpackers)

Fria mil och milgräns

Vad är fria mil? Fria mil är hur många mil som ingår i ditt hyravtal. Ibland är det obegränsat och ibland finns det i ett tak. Till exempel så kanske du hyr en bil där det ingår 50 mil. Då betalar du den avtalade hyran om du håller dig inom dessa 50 mil men om du vill köra längre kostar det mer. Håll koll på det för du vill inte ha en tråkig överraskning när du lämnar tillbaka bilen.

Inlägget är ett samarbete med Däckonline. Åsikterna är våra egna och vi skulle aldrig skriva något som vi inte står för. Alla inlägg är skrivna av oss och detta är våra egna åsikter, tips och råd.

Comments