September i backspegeln

Lifestyle by

Månaden då semestern slutade och resan började.

Det sammanfattar det hela ganska bra tycker vi. Vi lämnade Europa bakom oss och åkte in i Asien. Under september har vi rest genom Turkiet, Georgien, Ryssland, Kazakstan och Kirgizistan.

Denna månad har bjudit på många överraskningar och utmaningar med bland annat korrupt polis i Ryssland och bilhaveri i Kazakstan. Vi har kommit fram till att detta antagligen är det galnaste vi gjort men det har samtidigt varit mycket lättare än vi trott.

Everyday Explorers

september_backspegeln_04Vi har stora planer på gång och ni kommer under oktober att få se flera större uppdateringar. Den största är att vi kommer börja fokusera mer på foto ochframförallt kommer vår fotoskola att lanseras! Vi kommer också att ge destinationssidan lyft, tips sidan kommer byta namn och få nytt utseende och om oss kommer att bli helt annat. 

Vi har också bestämt att göra kortare aktuella uppdateringar om där vi är och vad som händer och bestämt att längre reseberättelser kommer få ta lite längre tid att skriva och därför postas lite senare. Hur tycker ni det låter?

Det är svårare än vi trott att hinna med att uppdatera bloggen. Nu på sista tiden då vi behövt täcka lite längre distanser har vi kört i skift. En kör och lyssnar på ljudbok och den andra har jobbat på datorn med att skriva inlägg, klippa film och organisera och redigera bilder. Det har funkat bra så länge vägarna har haft bra beläggning. Det är svårt att skriva när datorn studsar runt i knät.

Resa

september_backspegeln_01Tillbaka i vårt älskade Turkiet exakt ett år efter det att vi hade vår premiär i detta fantastiska land. Vi stannade ett par dagar i Istanbul för att besöka vår kära vän Mustafa, som denna gång lärde oss att laga Cigköfte (vår turkiska favoriträtt) och dolmas. Efter att ha lämnat Istanbul följde vi svarta havs kusten mot Georgien, det blev inte så många stopp eftersom vi började känna oss lite stressade efter vår förlängda resa i Europa. Vi ville gärna till Centralasien nu.

Men även om naturen och städerna efter den norra kusten inte var vad vi hoppats hände det en hel del överraskande och galna grejer, bland annat att vi sov på en polisstation med tre övervakningskameror och en gigantisk spot light riktade mot bilen!

september_backspegeln_02Georgien var en härligt positiv överraskning med en hel del "ofrivillig" kyrk sightseeing, makalösa grottor, fantastisk natur och en charmig huvudstad! Jacob blev magsjuk och tillbringade en natt på sjukhuset och vi sov på hotell för första gången under den här resan.

Inlägg om Turkiet och Georgien är färdigskrivna och ligger i uppladdningskön så håll koll på bloggen kommande dagar. Kusten staden Batumi är först ut! Om ni inte känner till Georgien och Batumi måste ni läsa inlägget. Vi blev förvänade!

Ryssland skyndade vi oss igenom så fort vi bara kunde på grund av den korrupta polisen, mer om det under Bil och väg.

september_backspegeln_05Kazakstan blev inte alls som vi planerat med bilhaveri på andra dagen. Så efter att ha lämnat bilen på verkstad flög vi till Almaty och couchsurfade, besökte en kazakisk skidresort och försökte oss på en dagsvandring som slutade med en massa regn.

Bilen och väg

september_backspegeln_03Vi har bestämt oss för att ge vår älskade vän ett namn; Stripie! Tack alla ni som varit med och hjälpt oss med namnförslag! Vi har också funderat över en svenskare variant på det hela så som Streckis och Stripesson men det klingade inte riktigt lika bra.

Stripie har det lite tufft just nu. För en dryg vecka sen blev hen sjuk, det blev bilverkstad och diagnosen är läckage och problem med transmission. Så nu står Stripie på Bosch service verkstad i Uralsk i väntan på att reservdelar ska skickas i från Ryssland. Notan kommer att gå på 11000 SEK! Men som tur är har vi såna underbara vänner och läsare som stöttar oss och hjälper oss när motgångarna känns överväldigande, så tack alla ni, vi kommer att greja det!

september_backspegeln_05Vägmässigt så har det varit väldigt varierande, vi körde kustvägen längs svarta havet i Turkiet, något vi inte rekommenderar, det är inte riktig värt det. Det är inte tillräckligt fint för att övervinna att snitta på 40 km/h i två dagar när vägarna slingrar sig upp och ner längs bergsväggar ut med havet.

I Georgien höll vi oss till lite större vägar, det var bra beläggning men stundvis mycket trafik, och de kör fort och en aning galet. Sen blev det Ryssland och vi fick en chock, vägarna var bra men polisen var otroligt korrupt, vi blev stoppade 10 gånger på tre dagar och fick ofta snacka oss ur böter vi inte gjort oss skyldiga till.

september_backspegeln_06I Ryssland började det stora stäpplandet som fortsatte in i Kazakstan. Det är bara platt så långt ögat når, mil efter mil, inte ens en liten buske som man kan gömma sig bakom när man ska kissa. Som tur var fanns det bensinmackar med jämna mellanrum så vi timade in våra kisspauser efter det. Kazakstans vägar har väldigt skiftande kvalitet, vi har både åkt på de som är mer hål än väg och de som är minst lika bra som i Sverige.

Så slut på semestern, nu har vårt äventyr börjat på riktigt!

Hur var September för dig?

 

Comments