Så söker du Working Holiday Visa i Australien: Steg för steg guide

Lifestyle by

Det här är en steg-för-steg guide som tar dig igenom hela ansökningsprocessen för Working Holiday Visum i Australien. Om du känner att du inte har helt koll på vad ett Working Holiday Visa är borde du börja med att läsa vår guide till Working Holiday Visa i Australien

1. Innan du söker

1 hemsida

Öppna din webbläsare och gå till www.border.gov.au och följande sida öppnas. Klicka på ”Visas” för att gå vidare.

2 visa finder

Nu har du ”Visa Finder” framför dig. Det är ett verktyg som underlättar vår ansökningsprocess. Fyll i dina uppgifter, under ”purpose” kan vi välja både ”Work in Australia” och ”Visit Australia”. Tryck ”Find a Visa”.

3 WHV

Scrolla ned tills du hittar Working Holiday Visa. Det finns två olika visum klasser (subclass), 417 och 462. Beroende på vilket land man är medborgare i tillhör man en specifik klass. Som svensk tillhör vi klass 417. Klicka på ”Read more”.

3.2 WHV

Nu bör du tag dig lite tid och läsa igenom informationen som finns. Du har tre flikar: ”About this Visa”, ”Visa application” och ”Visa Holders”. Varje flik har menyer med information du bör läsa.

Under ”About this visa” kan du läsa om allmänt om visumet, vad du får göra när du fått det och pris (440 AUD 19/04-2016).

Under ”Visa application” står det om vem som kan få det, hur du söker ditt visum och vad som händer när du skickat in din ansökan.

”Visa Holders” tar upp bl.a. hur länge du kan stanna och vad du får göra under din tid i landet.

När du har läst igenom all information (tar runt 15 min) och om du anser att du uppfyller kraven kan du gå vidare genom att klicka på ”Apply Now”. Det tar dig till den riktiga ansökan, online applikationen öppnas i en ny flik.

OBS! Se till att du har ett pass som är giltigt 6 månader efter planerad hemkomst. Exempel: Om du söker visumet i juni 2016 och fyller i att du planerar att ankomma till Australien i September 2016 och stanna ett år (september 2017) måste ditt pass vara giltigt 6 månader efter det datumet vilket blir mars 2018.

2. Skapa konto

4 application

Om det är första gången du är här klickar du på den nedre delen där det står ”Create ImmiAccount”. Du kommer under ansökan kunna trycka spara längst ned på sida och ha möjlighet att stänga ned ansökan och senare komma tillbaka till den och fortsätta.

5 skapa konto

Den här sidan är tydlig och enkel att fylla i. Det som kan vara lite otydligt är ”State”. Vi har ju inte det systemet i Sverige men jag fyllde i län.

6 säkerhet

I nästa steg ska du bestämma lösenord och säkerhetsfrågor. Du måste sätta 5 frågor och svar så se till att du kan svaren ifall du låser ut dig själv från kontot! Lösenordet måste hålla hög klass med stora & små bokstäver, nummer och symbol.

7 confirm

Klicka vidare och välj ”confirm” i nästa fönster med all text.

3. Ansökan startar

8 term and conditions

Första rutan i ansökan är ”Terms and Conditions”. Om du verkligen vill läsa de så varsågod. Lagar och paragrafer på engelska är inte min grej. Om du vill ha ett visum välj ”Accept”.

9 oz values

Nästa ruta handlar om Australiens värderingar. Läs raderna och tryck ”Next”.

4. Mina uppgifter

10 personal details

Nu ska du fylla i alla dina uppgifter om dig. När du fyllde in uppgifterna några steg tidigare var det för att skapa kontot, nu handlar det om visumansökan. Se till att stava rätt annars blir det problem!

OBS! Om du har ett namn som innehåller Å, Ä, Ö var extra uppmärksam. Längst ned på passet står ditt namn med den godkända internationella stavningen t.ex. för Frida som tidigare hette Öijerholm ska stavas Oeijerholm.

I ”Relationship status” finns något som heter ”De Facto”. Det är en speciell form för par som lever tillsammans och delar ekonomi men inte är gifta. Gör det lätt för er och välj istället ”Never married” om det passar på er.

Den här sidan kan tyckas vara mycket upprepning. För mig blir det Sverige på fyra ställen.

Om det är första gången du söker visum till Australien så har du inget ”grant number” eller ”visa label”. Du kommer heller inte ha gjort någon hälsoundersökning för en Australiensisk visumansökan.

I stycket under frågar de om när du planerar att åka in i landet. Det måste inte vara exakt utan är ungefärligt.

När allt är i ifyllt och du har kontrollerat stavning och nummer du fyllt i klickar du ”Next”.

5. Kontroll

11 confirm

Än en gång, kontrollera att uppgifterna är korrekta och sanna. Om de är  det – välj ”Yes” och klicka ”Next”

6. Jobb

12 work

Nu ska du fylla i ditt ”occupation”. Det är vad du jobbar som eller om du är student. När du väljer vilket område du ska söka jobb inom är det bara ungefärligt och kommer inte begränsa dig på något sätt när du är i landet. Om du exempelvis fyller i farm kan du ändå jobba på hotell. I den sista rutan fyller du i din högsta utbildning, gymnasiet i Sverige är det som kallas Senior High.

Klicka sedan på ”Next”.

7. Adress

13 adress

Lätt ruta, du ska fylla i din bokföringsadress. Tänk på att inte använda Å, Ä, Ö utan ersätt med A och O.

Den sista delen ”Authorisation” är ifall du skulle gått genom en resebyrå eller agentur. Nu gör du det själv så välj ”No”.

8. Kontaktuppgifter

14 contact

Det är skönt att kunna göra applikationen online men att kommunikationen ska ske via mejl är ändå inte självklart. Fyll i ”Yes” samt din mejladress.

Intervju, för oss svenskar är det ovanligt men för vissa nationer tillhör det mer regel än undantag. Kontoren som ligger närmast Sverige är London och Berlin. Välj vilket du skulle föredra och klicka ”Next”.

9. Hälsodeklaration

15 health

Läs noga och svara sanningsenligt.

Fråga 1 undrar de om du bott utomlands mer än ”3 consecutive months”. Det innebär 3 månader i rad.

Fråga 2 kan vara lite svår, hur ska man veta det om man är bort ett år? Det vet man inte men har du för avsikt att göra det. Jag fyllde i ”No” men under min tid i Australien sprak min blindtarm och jag blev inlagd på sjukhus. Vissa saker kan man inte förutse.

Fråga 4 kan vara lite klurig. Jag vet att många vill jobba på dagis och ta hand om barn. Om det är syftet så fyll i ”Yes”. Om du är osäker välj ”No”. Anledningen är att om du fyller i ”Yes” behöver du komplettera ansökan med olika papper t.ex. brottsregister. Om du är i Australien och efter en stund känner att du vill jobba med barn så kan du göra den processen då.

När allt är ifyllt klickar du ”Next”

10. Personlighet

16 character

Det här är delen alla skrattar åt på flygplan. ”Har du någon gång deltagit i terrorismaktiviteter?”

Läs alla punkter och fyll i sanningsenligt.

Fråga 13 kan vara aktuell för många. ”Har du deltagit i militärträning?” Där ingår lumpen. Du kan behöva extra papper som visar vad för träning du genomfört och vilka vapen du kan använda.

11. Vet du vad du gör?

17 declaration

Är informationen du uppgivit korrekt?
Har du läst allt du ska läsa?
Förstår du vad du fyllt i?

Sista chansen för dig. Fyll i punkterna och tryck ”Next”.

12. 100%

18 100

Grattis! Du är klar med ansökan…

Nästan.

Nu ska du bara en sista gång (vi lovar) läsa igenom exakt allt du fyllt i och kontrollera det ännu en gång.

Är informationen fortfarande korrekt? I så fall tryck ”Next”.

13. Skicka in ansökan

19 submit

Ansökan är nu klar att skickas in. Bara ett knapptryck bort. Det är nästa så det borde finnas en stor röd ”Do not panic-knapp”. Det var så jag kände mig när jag sökte.

Lycka till!

Vad gör jag nu?

Du har precis fyllt i en lång visumansökan och är troligtvis helt mentalt slut. Gå och ät och drick något. 

Du kommer att få ett mejl som bekräftar din ansökan.

Nu kommer din visumansökan processas och det tar olika lång tid beroende på vad du fyllt i och gjort de senaste åren (t.ex. bott utomlands i vissa områden). Båda jag och Frida fick vårt visum inom 24 timmar. Jag har haft en vän som fick vänta en vecka på första svaret och då behövde komplettera med uppgifter.

Vanliga anledningar till att det drar ut på tiden och man behöver komplettera är:

  • Gjort lumpen
  • Bott utomlands
  • Rest länge i områden som har hög risk för vissa sjukdomar
  • Dubbelt medborgarskap

Om någon utav ovanstående punkter stämmer in på dig, se till att ha ansöka i god tid innan du planerar att resa eftersom det kan ta lite tid med kompletteringarna.

OBS! Vi är inte någon officiell agentur. Vi gör inte några ansökningar åt någon och tar inget ansvar. Vi försöker bara hjälpa er och ge en överblick över processen. 

 

Vad tyckte du om guiden? Har den hjälp dig?

Om det är något som är otydligt får du gärna skriva en kommentar så försöker vi hjälpa dig. 

Comments