Spara pengar till din resa: Allt du behöver veta

Lifestyle by

Du sitter hemma i ditt vardagsrum en regnig höstdag och tittar ut ur samma fönster som alltid och drömmer dig bort till en vit sandstrand, dykning med sköldpaddor, vandringar i Himalayas berg och Borneos regnskog. Du säger till dig själv att det är din dröm och du skulle göra det ”om jag hade pengarna!” Och du säger till dig själv att du skulle göra vad som helst för att få de där pengarna, eller?

I stora drag så har du två alternativ för att förverkliga din dröm:

Du kan antingen börja tjäna mycket mer pengar eller så skär du ner på dina kostnader. Ett av alternativen är betydligt lättare.

Här är några tips och trix för hur du kan skära ned på dina kostnader och spara mer inför din drömresa. Det finns ingen speciell ordning på tipsen, olika tips passar för olika personer.

Läs mer: Tjäna pengar under resan del 1: Hur du jobbar 75% mindre och reser 100% mer

The Travelers Secret

Det finns bara prioriteringar.

Det första du måste förstå är skillnaden mellan att ”vilja ha” och ”behöva”. Jag ska ge några exempel. Du behöver mat, men du vill äta ute, men du behöver inte. Du vill ha en ny mobiltelefon men du behöver inte. Du vill ha komforten av att köra din egen bil till jobbet men du behöver inte.

Transport

sparapengar bil car

Din bil ger dig flexibilitet och du vill inte behöva vara beroende av bussar. Din bil dricker bensin, du måste betala skatt, försäkring och service. Och hur mycket behöver du egentligen din bil? Helt ärligt, en bil är en lyxprodukt.

Du borde överväga en cykel. Om du har 10 km eller mindre till jobbet så tar det dig mindre än 30 minuter att cykla dit plus att du får extra träning som bonus. Eller så borde du kanske köpa ett månadskort till bussen. Då kan du använda tiden mer effektivt, du kan jobba på vägen till och från arbetet.

De få gångerna du verkligen behöver en bil kan du låna en från en vän, familj eller gå med i en bil-pool.

Mobiltelefon

sparapengar_mobil

När jag bodde i Sverige letade jag alltid efter en ny telefon, jag tyckte om det och för mig var det värt att lägga pengarna på det. När jag bestämde mig för att börja resa slutade jag för jag behövde inte en ny telefon, men jag ville ha det. Jag ville också resa. Prioriteringar.

Sätt dig ner och kolla igenom din senaste mobilfaktura. Att betala 350 kr i månaden för gratis samtal till alla, gratis sms och 2gb data kanske låter som ett bra erbjudande men är det verkligen det? Kolla på din samtalslista för senaste månaden. Du kommer troligtvis se samma sak som de flesta andra, du ringer samma personer om och om igen. Du behöver inte gratis samtal till ALLA. Och många som kollar sina samtalslistor kommer se att de är näst intill tomma för man använder skype, viber, whatsapp. Gör dig av med ditt dyra abonnemang, skaffa ett kontantkort och ladda på med data plus lite extra pengar för enstaka samtal.

Och se till att du kopplar upp mot wifi när du har möjlighet för att hålla ned din mobildataförbrukning.

Och en hemlighet:

Du BEHÖVER inte vara online 24/7!

Äta ute

sparapengar_mat

Det här är en lurig en, många små kostnader som snart byggt på varandra så du inte ens vågar se åt det hållet. En muffin på fikarasten, brunch med några vänner, lunch på jobbet, en proteindrink på gymmet, trött på kvällen efter träningen och tar en Thai take-away.

Nyckeln här är att vara förberedd och ha det du vill och behöver hemma, så att du inte behöver ta en take-away. Ta med matlåda till jobbet, bara det här kan spara 50 kr/dag, vilket är tre mål mat i Thailand.

Laga storkok, lägg i lådor och frys in så att du slipper laga varje dag.

Och självklart, ät vegomat! Det är gott, nyttigt, bättre för djur och natur och billigare.

TV

Tv är inte gratis. Att ha många kanaler kostar mycket varje månad plus att du kanske har Netflix, Viaplay och andra online lösningar. Det här kan lätt komma upp i över 500 kr per månad. Och helt ärligt, hur mycket kollar du på TV och hur mycket är gratis YouTube-klipp på din dator?

Rökning och alkohol

sparapengar_beer

En av de stora utgifterna för många. Och den här är 100% vill ha kategorin. Fimpa cigaretten och hoppa över ölen, eller skär ned åtminstone. Det handlar om prioriteringar.

Kaffekonsumtion

sparapengar_kaffe

En del av er tycker kanske att den här borde ligga under ”Äta ute”-kategorin. Svenskar är världsledande i att dricka kaffe. Vi startar morgonen med 2 koppar, en tredje vid 10 fikat, lunch följs av en kopp, när eftermiddagsdippen kommer och du börjar bli trött blir det ytterligare en kopp och efter middagen. Det här är Sverige, vi dricker mer än någon annan och det kostar. Hur många koppar kaffe köper du i veckan?

Håll koll på dina kostnader

sparapengar_kostnader

När jag började på mellanstadiet läste jag om en sparteknik som har hjälpt mig sedan dess. Jag skaffade en bankbok och skrev ned alla mina utgifter, och jag menar ALLA, varenda krona. Från ny telefon till tuggummi. Jag rekommenderar alla att skriva ned era utgifter och ta kontroll över dem.

En bankbok är kanske inte det bästa i dagsläget. Det finns många bra appar att ladda ner. Du skriver in vad du köpt, vad det kostade och sätter en kategori. I slutet av månaden (eller veckan) sätter du dig ner och analysera dina utgifter. Hur stor del av dina utgifter hör till vill ha och hur mycket hör till behöver? Det här kan vara en brutal väckarklocka för vissa. Och försök inte lura dig själv genom att strunta i vissa utgifter eller lägga under en annan kategori.

Håll motivationen uppe och drömmen vid liv

sparapengar_dream

När jag sparar inför mina resor sätter jag ofta pengarna i relation till vad jag skulle få i landet dit jag ska åka. Om vi tar Thailand som exempel. En fantastisk curry på en lokal restaurang kostar ca 15 kr, en natt för två i en simpel bungalow 100 meter från stranden kostar 80 kr per natt, en färsk söt kokosnöt kostar 4 kr. Helt plötsligt är det lättare att motstå det där erbjudandet om kaffe och macka för 100 kr.

Läs mer: 8 hemligheter till hur DU bokar ett billigt flyg

Hur gör du för att spara pengar? Vad är din teknik för att hålla motivationen uppe?

Comments