Stadsguide Sydney, Australien

Lifestyle by

Jag bodde nästan 4 månader i Sydney och jag kan bara säga att jag älskade det. Det finns så sjukt mycket bra saker att göra i stan så det är nästa överväldigande när man kommer dit som turist och bara har några få dagar på sig att uppleva staden.

I det här inlägget har jag skrivit ihop några förslag på dagsaktiviteter. De är några av mina favoritplatser blandade med vanliga turistattraktioner sammanslagna på ett sätt som gör de till perfekt dagsturer.

Aktiviteter i Sydney

Operahuset och Manly

Ta dig till Circular Quay där det världskända operahuset ligger, lite längre bort ligger Harbour Bridge. Spendera en stund att gå runt och njut av en av världens vackraste hamnområden innan du tar till Manly, en stadsdel 40 minuter båtresa bort.

Gå runt i centrala Manly och njut av småstadskänslan och ta dig sedan bort till Shelly beach, en mindre strand i slutet av den stora långa. Shelly Beach ligger i en vik så det är oftast vindstilla och inga vågor. Ta med dig snorkelutrustning och du kommer ha stor chans att få se några stora fiskar.

Ta båten tillbaka på eftermiddagen och få en perfekt utsikt över Operahuset och med solnedgången bakom Harbour Bridge.

Bondi beach vandring

Ta bussen ut till Bondi Beach, Australiens mest kända strand. Området Bondi Beach är trevligt med flera caféer och butiker. Stå och kolla ut över havet och gå längst åt höger på stranden (syd), där börjar en promenad som tar dig från Bondi Beach via Bronte Beach till Coogee Beach. En lätt och vacker vandring på 3km. Du kommer ha 4 ständer att bada från och flera mat och serveringsalternativ längs vägen. Från Coogee Beach går det bussar tillbaka till centrum.

Darlinghurst och The Rock

Gå ner till hamn- och parkområdet Darlinghurst. Under sommaren är det många event som pågår här och det är ofta mycket folk i rörelse och ett populärt ställe att sola på. På kvällen går du vidare till The Rocks, en stadsdel som ligger vid brofästet till Harbour Bridge. Deras kvällsmarknad är väl värd ett besök och många restauranger säljer mat och dryck. Gå in The Rocks hemsida för att kolla schemat och vilka dagar marknaden är. 

Lördagsmarknad

Varje lördag poppar det upp små marknader runt om i stan. Det säljs allt från second hand kläder och coola lokala designsaker till traditionella abureginhantverk. Två av mina favoritmarknader är den i norra delen av Bondi Beach och den i stadsdelen Glebe. Det finns mängder av andra marknader runt om i stan.

Vandra över Harbour Bridge och längs den norra hamnstranden

Börja vid The Rocks och gå över Harbour Bridge. Du kan gå den vanliga gångbanan, den kostar inget. Brovandringen på toppen av bron är en annan aktivitet. På norra sidan av vattnet går du av bron åt höger och följer strandpromenaden bortåt så långt du vill och orkar. Du kommer få en bra utsikt över operahuset med skyskraporna i bakgrunden.

Free-walking tour

Vi deltog på en av de här guidade turerna till fots i centrala Sydney och även efter 4 månader i stan upptäckte jag så mycket nytt. Kan helt klart rekommendera den här touren. Gör den så tidigt som möjligt under din vistelse för att få förståelse om stan och en bra introduktion.

Var kulturell och se en fotbollsmatch

Här i Australien är det inte det vi i Europa kallar fotboll som gäller. Australiensisk fotboll, känd som Fottie, är varken amerikansk fotboll eller rugby. Om du har turen att vara i stan under säsongen borde du söka upp en av arenorna och lära dig lite om den australiensiska kulturen.

Andra stadsdelar du kan besöka

Haymarket

Också känt som Chinatown. Här hittar du kinesisk mat, människor som inte pratar engelska och Paddys Market, en stor marknad som på bottenvåningen har marknadsstånd. Här kan du köpa allt från souvenirer till frukt och grönsaker.

Surry Hills

Hipsterområdet med caféer, bagerier och pubbar. Många fotografer, designers och mediafolk jobbar i det här området.

Paddington

Ganska likt Surry Hills i känslan men med mer shopping. Många caféer och små klädbutiker.

Glebe

En liten mysig stadsdel på gångavstånd från centrala stan. Det är låga hus, små antikshoppar, bokaffärer och mysiga caféer. Spendera en lördagförmiddag där och besök marknaden.

Kings Cross

Det var tidigare det stora festområdet dit alla gick. Nu är det lite nergånget men det erbjuder fortfarande många nattklubbar för den som vill ut och festa och dansa.

Dagsturer utanför Sydney

Blue Mountains

Bara en dryg timmes tågresa från centralstationen ligger Blue Mountains, en stor national park som påminner mycket om Grand Canyon, fast den är fylld med träd. Här finns det många kortare vandringar för dagsutflykter men även längre vandringar för de som vill ge sig ut i flera dagar.

Northern Beaches

Bondi Beach i all ära men det är ingenting mot stränderna norr om stan. Ta bussen en timme norrut och du når kilometerlånga stränder där du nästan är helt själv. Du kommer ut i naturen, du slipper alla affärer och caféer som kantar stranden och det är så otroligt mycket vackrare.

Hunter Valley

Vindistriktet som ligger närmast Sydney. Vingårdarna är utspridda och public transport är dåligt utbyggt på landsbygden. Du kan antingen ta dig hit med egen bil men jag skulle rekommendera en tour. Jag vet, tror det är första gången jag rekommenderar det. På Groupon.co.au finns det dagsturer till bra pris där transport, lunch och besök på vingårdar med smakprov ingår.

Tips

Groupon.co.au

Groupon är stort i Australien och jag använde det flera gånger. De erbjöd många turer och upplevelser till bra priser från vinturen och båtturer i hamnen till fallskärmshoppning och matlagningskurser.

Vill du åka till Sydney? Eller har du varit i Sydney, har du något förslag på en dagsaktivitet som du tycker borde vara med på listan?

Comments