Stora Almatysjön: Ett blött äventyr med ryska gubbar

Lifestyle by

Jag vet vad du tänker – att vi blev nedsupna med vodkashots av några ryska gubbar, har jag rätt?

Men den här historien handlar inte om vodka utan om vår dagsutflykt till Stora Almatysjön.

Vi skulle precis gå ut genom dörren hos vår couchsurfade när jag hörde hur det började smattra på taket, regn! Typiskt! Vi bestämde oss för att avvakta och äta frukost där i stället för på bussen som vi tänkt. En timme senare hade det slutat regna och vi var på väg mot Big Almaty lake.

stora_almatysjon_01

Bussen från som tagit oss från stan stannade 10 km från sjön. Därifrån gick det ingen lokaltrafik alls. Det fanns taxin men vi hade läst att det var hyfsat lätt att lifta så vi tänkte prova vår lycka. Vi började gå efter asfaltsvägen som kantades av gulnande lövträd. 100 meter fram stod det en grå gammal lada på tomgång på sidan av vägen. Vi hade bara kommit ytterligare 50 meter när vi hörde hur den började köra och när den var jämnsides med oss saktade den in, en gammal gubbe med ett stort vänligt leende på läpparna viftade till oss att vi skulle åka med.

Gubben i den grå Ladan (alltså bilmärket Lada)

stora_almatysjon_02Vi frågade hur mycket han ville ha betalt men han bara ruska på huvudet och sa ingenting. Ha, vilket tur, vi som inte ens börjat lifta än! Och det visade sig att det skulle vara ännu mer tur för efter bara 5 minuter började stora vattendroppar falla tungt i från himlen.

Gubben pratade ingen engelska men ett par ord tyska kunde han, vi förstod att han var ryss och vi förklarade att vi var svenskar och att vi skulle till sjön för att vandra. Det var varmt och skönt i bilen och vi hade en trevlig stund med en-ords kommunikation med gubben medans ladan puttrade sig upp för vägen som sakta slingrade sig upp högre och högre i bergen.

På en parkeringsplats precis vid sjön tackade vi gubben och hoppade ur bilen. Vi fick en smärre chock, satan vad det blåste kallt där ute! Vi tog några kort på sjön, det var vackert där den låg inkapslad av bergen, tyvärr låg molnen så lågt att de täckte topparna.  Vi började gå uppför, främst för att få upp värmen men också i jakt på en bra utsiktsplats. stora_almatysjon_04

Besegrade av regn och rusk

Efter en halvtimmes vandring uppför i vad som börjat som ett oskyldigt duggregn, men som ökat i styrka från och till till ett stadigt regn var vi en aningen blöta och kalla. Vi hade insett att vi inte skulle få nån bättre vy eftersom molnen nu låg ännu lägre än förut. Vi valde att vända om och gå ner mot sjön igen.

Vår hjälte

Vi hade precis nåt ner till parkeringen där vi blivit avsläppta när en bil saktade in och stannade jämnsides med oss, det var den ryska gubben i den grå ladan igen! Fast nu var det en till gubbe i bilen. När han frågade om vi skulle med ner igen tog det oss ungefär 2 sekunder att bestämma oss för att avsluta vår utflykt och ta oss mot ett varmare och torrare ställe.

Så så blev det med vår utflykt till Big Almaty lake, mindre vandring än tänkt men en väldigt trevlig och minnesvärd upplevelse tack vare den ryska gubben i den grå ladan!

Är det inte härligt när sånt här händer? Berätta om en oväntat minnesvärd händelse för dig!

Comments