Stränder på Koh Tao

Lifestyle by

Även om Koh Tao inte är känt för sina stränder så finns det ändå en hel del att uppleva.

Tanote Bay

Det här är en av våra favoritstränder. Stranden är lång och bred med palmer och bungalows 50 meter upp från vattnet. Det finns två restauranger och några kvinnor som erbjuder massage. Men huvudanledningen till att åka hit är snorklingen och en hopp-klippa.

100 meter ut från stranden finns en stor klippformation. Med ett rep kan man klättra upp på den och på den bortre sidan är det 6 meter djupt och perfekt för att hoppa. Det är ett fall på ca 6 meter från toppen. Snorklingen runt klipporna är helt okej för att vara så lättillgänglig.

Hur kommer man hit: Du kör syd längs den stora vägen från Sairee, förbi Mae Haad och bara några minuter senare har du en skylt som säger Au Leuk och Tanote upp till vänster. Det går en stor asfaltsvägen hela vägen över berget och ner på andra sidan. Var försiktig när du kör ner, det är brant.

När du närmar dig viken fortsätter vägen men en mindre väg går brant ned till höger. Parkera motorcykeln vid vägen eller kör ner 100meter till den stora parkeringen.

Mer läsning: Vad lär jag mig på en Open Waterkurs?

Hin Wong Bay

Den lilla viken som finns där ser inte så mycket ut men den har en speciell känsla. Resorten och restaurangen som en gång i tiden legat där är stängda och övergivna så det är bara att gå förbi skylten som säger att du måste betala inträde eller beställa i baren.

Vid den norra delen av stranden finns stora stenar och klippor som man kan klättra upp på för att komma till den övergivna restaurangen och för att få en utsikt över stranden.

Snorklingen är helt okej runt klipporna men långt ifrån öns bästa.

Hur kommer man hit: Kör öst från 7/11 i korsningen i Sairee. Ta vänster vid Tarna Align Resort och följ den branta vägen upp och sedan ner på andra sidan. Du kan utan problem köra motorcykel upp för berget och halvvägs ner på andra sidan. Sista delen tycker jag personligen är lite brant och den svänger vilket gör att jag hellre parkerar vid cafét och går de sista 5 minutrarna ner till stranden.

Om du hellre vill gå hela vägen så är det ca 40 minuter från 7/11 i Sairee.

Mer läsning: Utforska övergivna hotell på Koh Tao

Freedom Beach

Nere vid Chalok ligger Freedom Beach, en av öns betalstränder. För 50 baht får du njuta av en liten strand med träd precis i strandkanten och kokospalmer längre upp. I ena änden av stranden ligger en bar och restaurang.

Det är väldigt långgrunt här vilket är tacksamt för snorklare. Simma 100 meter ut och det är fortfarande bara 2-3 meter djupt. Många av öns snorkelturer stannar till vid den här stranden och det går att se stora grupper av fiskar, stora musslor och en del julgransmaskar som är väldigt populära bland dykare.

Den här stranden har dock en tendens att fyllas upp med folk.

Hur kommer man hit: Kör stora vägen till Chaolok och fortsätta genom byn, förbi stranden och upp för backen i slutet av vägen. På toppen finns betalastationen. Du kan antingen parkera här eller kör de sista 200 metrarna ner mot stranden för att parkera.

Sai Daeng Beach

Det här är en fin strand som är brantare än många av öns andra stränder och bara efter 3 meter är det bröstdjupt. Längs den nedre delen av stranden ligger alla soldyrkare men den över delen erbjuder lite mer skugga. I mitten ligger en dykshop och en restaurang.

Den här stranden är inte alls lika fylld som Freedom.

Att den blir snabbt djup och att det inte är så mycket folk gör den här till en av våra favoritstränder.

Hur kommer man hit: Följ huvudvägen från Sairee och Mae Haad mot Chaolok. Precis innan Chaolok där tre vägar går ihop som ett Y finns en väg upp till vänster och en skylt som säger Natural High Bar. Du kör över ön till östsidan och kommer vid ett tillfälle att köra igenom bommen till Sai Daeng Resort men det är bara att fortsätta. Trots att det ligger en resort runt hela stranden är den öppen för allmänheten. Parkera på parkeringen och ta trapporna ner till stranden.

Mer läsning: Dykmyter och vanliga rädslor

Sairee Beach

Öns längsta och mest populära strand för turister. Du kan gå längs stranden hela vägen från Mae Haad till norra delen av Sairee bortsett från en kort bit runt några klippor.

Stranden är populär för att de flesta turisterna bor längs den eller ett stenkast bort. Delar av stranden har riktigt bra sand medan andra delar är en blandning mellan sand och små stenar. Längs stranden visar bojar var det är båtkanaler och alla long tailbåtar hämtar kunder där. Det finns ett område på den norra delen av stranden där det är båtförbud. Perfekt för oss när vi vill träningssimma.

Något många inte är beredda på är tidvattnet. När det är högvatten så finns inte stranden överhuvudtaget, när det är lågvatten är den 30 meter bred. Och den är också extremt långgrund! På ont och gott antar jag.

Längs hela stranden finns ett stort utbud av restauranger och barer, från de som passar honeymooners till chill häng i sackosäckar med deep house musik i bakgrunden till riktiga nattklubbar och ölhak med beer pong-bord.

Sai Nuan Beach

En avskild strand som många inte tar sig till. Eller det är egentligen två stränder. Du kommer ner från parkeringen till den södra av de båda stränderna. En liten vik med två restauranger och några stenformationer ute i vattnet som effektivt tar bort de små vågorna som finns.

Om du går norrut genom resorten kommer du efter bara 100 meter ut på en ny strand som är större. Stranden i sig är likvärdig men den här har mer palmer och träd. Den har även en av de otroligt populära gungorna som hänger ner från två kokospalmer.

Hur kommer man hit: Du kör längs huvudvägen syd, från från Mae Haad mot Chaolok. När du kört förbi den stora bensinstationen på höger sida går vägen lite uppför och precis innan den börjar gå neråt igen har du en grusväg upp åt höger.

Den blir snart en asfaltsväg och går brant uppför och ännu brantare nedför. Bästa platsen att parkera är där asfalten tar slut och blir grus. Det är 5 minuter att gå ner till stranden där ifrån.

Var försiktiga på den här vägen. Den är brant och har ofta grus på sig vilket gör att det är otroligt lätt att köra omkull.

Liam Thien

Det här är en de svåråtkomliga stränderna dit du inte kan ta en bil eller motorcykel. Det krävs 40 minuters vandring, först upp på berget och sedan ned på andra sida. Liam Thien var en resort för flera år sedan men är nu nedlagd och helt övergiven. Du delar sällan stranden med fler än en handfull personer.

När du gör vandringen se till att ha med dig tillräckligt vatten, det är brant uppför och en solig dag kommer du svettas enormt mycket.

Hur kommer man hit: Från 7/11 i Sairee går du rakt österut, förbi Asia Divers och Smile Mart tills du efter 10 minuter kommer till Tarna Align Resort. Där delar sig vägen och du går åt höger och följer vägen uppför. Den blir snart till en blandning mellan en trasig väg och en stig. Du fortsätter uppåt 15 minuter tills du når toppen. Därifrån följer du vägen/stigen nedför hela vägen tills du kommer till resorten. Stigen delar sig på några ställen men du följer samma riktning hela tiden. 

Vad vill du ha på en bra strand? Sand eller sten? Öde eller lättillgängt?

Comments