Cykeltur runt Taiwans största sjö – Sun moon lake

Lifestyle by

En utav de allra populäraste turistattraktionerna i hela Taiwan. Vi hade sett otaligt med vackra bilder på denna högt belägna sjö som omges av grönskande kullar och tät skog. Ett ställe för de friluftsluftiga där naturen spelar huvudrollen i dramat.

Perfekt!! Tänkte vi och beslöt oss för att det alldeles säkert skulle vara värt att klättra de närmare 700 höjdmeterna från Taichung, Taiwans (enligt oss) bästa stad, för att få bevittna denna skönhet och aktivt utforska omgivningen både i från cykelsadeln och genom vandringar och kanske till och med på en sup board eller en kayak på sjön.

Så vi pustade oss upp alla 748 metrarna till den omtalade sjön. Vädret var fortfarande inte helt med oss. Regn och rusk kom och gick om vart annat.

Äntligen uppe!!! Lättnaden kom som ett brev på posten, eller nej det kom ganska mycket snabbare än så men du fattar. Det småregnade fortfarande och molnen låg så lågt att de bäddade in de omgivande kullarnas toppar in en tråkgrå slöja dagen till ära. Vi cyklar ner till sjökanten och passerar två kvinnor med varsitt metspö i händerna och som sitter och småpratar. Det tittar upp och vinkar glatt när vi cyklar förbi.

Det är en brädgång byggd precis vid sjökanten för gångare och cyklister som vi tar med siktet inställt på info centret. Infocentret bjuder på en spännande arkitektur och en vacker utsikt över sjön. På en klar dag hade man nog kunnat se till andra sidan sjön. På info centret får vi veta att det är 35 kilometer att cykla runt hela sjön.

På en poster ser vi att de har en info film om sjön och aboriginbefolkningen på engelska så vi går bort till biografen och frågar när nästa engelska visning är. Med hjälp av en annan turist som översätter får vi veta att engelska visningar sker bara på beställning och man måste säga till 4 dagar i förväg!!! Efter ett välbehövligt snacks-break trampar vi vidare mot några utav alla turistattraktioner som ligger efter strandpromenaden.

Regnet hängde i luften och det kändes som att det skulle börja regna vilken sekund som helst. Och så kom det. Vi såg hur ytan på sjön ändrades när regnet drog fram och vi hade bara några sekunder på oss att söka skydd. Så mycket skydd blev det inte, trädet vi stälde oss under gjorde knappt någon skillnad. 

Det är fullt med folk. Busslaster av lokala och utländska turister, många från Kina, fyller områdena runt attraktionerna. Det här är inte vår grej. En sjö är i sig inte mycket av en attraktion för oss. På en solig dag är det nog jättefint men då är det nog ännu fler folk.

Taiwans största turistattraktion är en besvikelse och vi ändrar våra planer. Istället för att bo vid sjön rullar vi ner mot dalen och mot nya äventyr. Imorgon väntar en klättring upp till ett bergspass som ska ha vackra teträdgårdar (och en monsterby).

Trotts det här känns det inte som ett misslyckande. Det är en av de stora tjusningarna med att cykla. Det är resan som är målet, inte destinationen.

Har du besökt någon turistattraktion som varit en besvikelse?

Comments