Sydostasiens frukter: En guide till saftig njutning

Lifestyle by

Vi är inga kockar eller proffs när det kommer till smaker men när vi reser så är mat högt prioriterat och en avgörande faktor och för oss står frukt högst på listan! Vi är galna i frukt! Inte på sättet att frukt är gott och vi ska äta våra 5 frukter om dagen. Mer som vi är galna i frukt och äter över 3kg frukt per dag tillsammans.

Sydost Asien är ett fruktparadis och de lokala marknaderna erbjuder ett överflöd av god billig frukt.

fruktmarknad Indonesien

Om du köper din frukt från supermarkets så kommer du nog sluta äta snart för den är oftast dyr och i många fall inte helt mogen. På de lokala marknaderna är frukten billigare, du kan leta upp mogen frukt och äta en hel måltid bestående av färsk frukt i regnbågens alla färger.

Du kommer att se frukter du aldrig sett förut och inte trodde existerade. Testa alla olika sorters frukter du hittar. Du kommer hamna i situationer där du köpt på dig ett kilo av något du inte vet vad det är, än mindre vet namnet på och senare inser att du inte ens vet hur du öppnar frukten. Och testa samma frukt flera gånger. Tänk på äpplen hemma i Sverige, det finns mängder av sorter. Samma är det med bananer, mango och all annan frukt. Olika sorter med olika smak och konsistens. Och bara för att du köpt en frukt en dag och inte tyckte om den betyder inte det att du aldrig ska testa igen. Det finns olika sorter av samma frukt, olika mognadsgrad (en del frukter äts omogna och andra övermogna) eller så fick du kanske bara ett dåligt exemplar.

Frukt ananas vattenmelon papaya

Vi kommer att kategorisera frukter på ett sätt som får botaniker att gå i taket men för oss som backpackers är det ett perfekt sätt att organisera dom på.

Första gruppen består av frukter som du kan köpa och äta utan att bli kladdig och utan att du behöver kniv eller annan utrustning.

Den andra gruppen behöver (eller underlättar enormt mycket) om du har kniv, tallrik, sked (vi använder en frisbee eller vikbara tallrikar) och det kan bli lite söligt (framförallt de första gångerna men man blir bättre).

Den sista kategorin är frukt som du vill ha uppskuren och öppnad när du köper den.

Kategori 1: Lättöppnad och lättäten frukt

Bananer

banan

En klassisk frukt som alla känner till hemifrån, så den är inte speciellt intressant. Eller är den?

Innan vi började resa trodde vi att bananer var bananer, att det fanns en sorts banan. En mellanstor perfekt gul böj enligt EUs alla regler. Vad vi inte visste var att det finns över 100 olika sorters ätbara bananer! Gul, röd, grön (när den är mjuk och mogen), lila, söt efterrättsbanan, potatisliknande matbanan, långa, korta, raka, korta och knubbiga. Och alla smakar olika!

Vår absoluta favorit är den korta knubbiga bananen på bilden ovanför. Den är ca 1dm lång, inte perfekt rund utan lite kantig, har matt skin (tillskillnad från de blanka vi har i Sverige) och är oftast ljusgula. Så otroligt söta och krämiga! ”Den är rund i smaken” som jag förklarade den för Frida och det blev ett av hennes standard skämt kommande år tills hon insåg vad jag menade och nu själv börjat kalla de runda i smaken.

Vattenäpple

vattenäpple waterapple

Namnet förklarar smaken ganska bra. Den krispiga konsistensen påminner om ett äpple och formen är något mellan ett äpple och ett päron. Den är fräsch och saftig om du får en bra. Torr och mjuk om du får en dålig. Smaken är från lätt sött till smaklösare än vatten. De omogna har en förmåga att tömma munnen på allt vad saliv heter.

Mangosteen

Fotocredit: Sanna Rosell

Ett mörklila klot med gröna hårda blad ovanpå och ett triangelmönster undertill. Frukten är formad som klementinklyftor men har en vit-genomskinlig färg. Den är söt och saftig och en väldigt god smak som jag inte kan likna vid någon annan frukt. En del av de vita klyftorna har en kärna i sig. Du öppnar den genom en lätt bryt/twist-rörelse men var försiktig, om du trycker för hårt så mosar du köttet och mycket av saften går förlorad.

Visst du att antalet trianglar på undersidan varierar från frukt till frukt och visar hur många klyftor som finns i frukten?

Longan/Longkong

longan longkong

Det är två olika frukter men ändå väldigt lika. Dom har olika säsong så de förekommer oftast inte tillsammans.

Ett slätt ljusbrunt skin som liknar en lychee. Med en lätt twist öppnar man den och fruktköttet är lätt vitt-transparent med en liten kärna inuti.

Lychee

Ett tunt rött skal med en vit saftig frukt inuti. Den är stor som en golfboll och man öppnar den på samma sätt som en longan. Jag vet inte hur det gått till men vi har inte en enda bild på lychee.

Rambutan

rambutan

Visste du att namnet rambutan kommer från det Indonesiska ordet rambut som betyder hår?

Med sitt annorlunda utseende är frukten lite lik lychee och longan på ett sätt. Skalet är rött med ljusgröna hår. Du öppnar den med en twist, på samma sätt som en lychee. Insidan är vit-transparent med en kärna i mitten. Det kan ibland vara lite svårt att få fruktköttet från kärnan och i början gav vi nästan upp den här frukten på grund av det. Men du får snart igång en bra teknik och det är en av frukterna vi saknar mest!

Ormskinsfrukt

snakeskinfruit

Det officiella namnet är salak men den är mer känd som ormskinsfrukt. man förstår varför när man ser och håller i den, Fruktköttet är torrt och hårt, som någon blandning mellan ett äpple och en rå vitlök med en söt syrlig smak. Vi är inte helt säkra på vad vi tycker om den här frukten. När den är dålig är den helt torr och det känns som att all fukt sugits ur munnen. När den är bra är den godkänd. Testa och se vad du tycker.

Kategori 2: Bestick underlättar och stor chans att bli sölig

Papaya

Den här frukten behöver inte så mycket introduktion, de flesta har testat papaya tidigare. Den har röd, orange eller gult kött och utsidan är ganska lik. Be försäljaren skära ut en lite trekant ur frukten för att visa att den är mogen.

Vi har alltid med oss en kniv och sked, vilket gör att vi slipper köpa dyr färdigskuren papaya och vi vill oftast ha mer än en liten slice var.

Vattenmelon

vattenmelon

Fanns enormt mycket vattenmelon i Vietnam och kostade nästan ingenting. Smaken och konsistensen är lik den vi har i Sverige. Det finns olika sorter, ofta kan man hitta en gul och tre röda. En som ser ut som den Svenska, en som är samma färger men inverterad och en som är nästan helt mörk.

Melon

melon

Det finns många olika sorters meloner i Sydost Asien. Utbudet skiljer sig beroende på säsong och land. Nätmelon, honungsmelon, cantaloup och massa andra vi inte har en aning om vad de heter. Det finns en sort som heter vintermelon som ser ut som en blandning mellan en gurka och en melon. Den används som en grönsak i matlagning.

Mango

mango

En perfekt gul mogen saftig mango är svårt att slå. I Sverige har jag aldrig hittat något liknande. Thailand och Filippinerna är kända för sin mango men det finns i flera länder. Den stora gula är den bästa enligt oss men testa runt. Det finns små gröna som äts omogna doppade i salt (låter helkonstigt men vi vande oss)

Om du är i Thailand får du inte missa mango med sticky rice.

Ananas

ananas pineapple

Mångas favorit och den är sötare här än hemma. Det var väldigt ovanligt att få en dålig ananas.

Draktfrukt

drakfrukt dragonfruit

Kärlek vid första ögonkastet men inte vid första smaken. Ett ljusrosa skal med gröna flammor. Insidan är vit med små ”chiafrö-stora” frön. Smaken påminner om en mild kiwi, en saftig söt/sur smak. Den finns också med lila fruktkött (lite ovanligt) och gult fruktkött (väldigt ovanligt)

Soursoup

soursoup

När den är mjuk och mogen är det en av de bästa frukterna som finns. En söt, syrlig och fräsch smak. Mjukt trådigt fruktkött. Den ska vara så mjuk att man tror att den är dålig när man äter den.

Custardapple

custardapple

God frukt men det vi kommer ihåg mest är alla kärnor och spottandet. Trotts allt jobb för att äta den så fortsatte vi köpa den. Vad heter den på svenska?

Kategori 3: Be försäljaren öppna

Kokosnöt

kokosnöt coconut

När man köper en kokosnöt i Sverige är den mörkbrun, hårig och har ett centimetertjockt hårt lager med fruktkött. Det är inte så en färsk kokosnöt ser ut! Vad vi köper i Sverige är en gammal nöt som används för matlagning och till att göra riven kokos.

Om du ska njuta av en nöt på stranden ska du ha en ung nöt med sött vatten och några millimeter tjockt mjukt kokoskött. Ju äldre nöten blir desto tjockare kött och mindre sött vatten. Testa dig fram och hitta den åldern som passar dig.

Vi har lärt oss att se och lyssna på ljudet den ger vid en knackning för att säga vilken nöt vi vill ha.

Att öppna nöten är en konst och den kan inte uppskattas helt innan du själv testat att öppna en nöt. De gamla tanterna på marknaden sitter ner på en liten pall och med 3 välriktade slag med macheten har dom skurit igenom nöten som om den vore gjord av smör. Första gången vi skulle öppna en nöt var vi självsäkra men 10 minuter senare, helt slut och med svetten rinnande, hade vi lyckats få bort det mesta av utsida men nöten förblev stängd. Ett hårt slag till och den öppnad sig. Eller mer sprack och allt vatten rann ut så vi behövde köpa en ny…

När du druckit ur din nöt så be försäljaren att öppna den och njut av köttet inuti.

Durian

durian

Wow! Det här är en riktig frukt! Den mest älskade och hatade frukten i världen. Det här kräver ett eget inlägg (kommer i veckan)

Jackfruit

jackfruit

En av våra favoriter! Den kan växa sig enormt stor, frukten kan bli en halvmeter stor och vägen över 10kg! Fruktköttet är ofta mörkgult, mjukt och saftigt när den är mogen men vi har också ätit varianter som är ljusare och fastare i konsistensen men lite söta och saftiga.

På grund av storleken så säljs den oftast i delar och du kan själv bestämma hur mycket du vill ha. Det främsta skälet att köpa jackfruit i delar är dock saven. I mitten av frukten finns en tjock vit grej som, när man skär i den, ger ifrån sig en sav. Vi lovar er, det här är det klibbigaste och jobbigaste kletet ni någonsin lagt era fingrar på! Det kommer fastna på era fingrar, i gommen om ni äter det, på kniven och på allt annat ni råkar komma åt. Sån tur är finns det ett hemligt sätt att få bort det (och det är det enda sättet som fungerar). Olja! Några droppar av olja, gnugga av det och skölj med två och vatten.

Kategori 4: Bonusfrukter

Specialkategori med några frukter vi glömt av, inte kommer ihåg namnet på, glömt av hur de smakar eller som vi vill bara dela med oss av.

bonusfrukt2

bonusfrukt3

När den är mjuk och mogen är den väldigt bra men det tog ett tag innan vi började uppskatta den här frukten och lärde oss vilka som var mogna och bra. Frukten ska vara mjuk, om delar av den är stenhård är den troligtvis inte bra. Om hela frukten är hård kan man lätt tänka sig att man kan köpa och låta mogna. Glöm den tanken. Vi har köpt hårda och burit runt på dom i en vecka utan att något hänt.

cashew

10´000 kronors frågan. Vad är det här för frukt? Lokalbefolkningen kallar den för Khmeräpple. Den växer i Kambodja och frukten är fantastiskt sur. Citroner kan slänga sig i väggen. Det här är något helt annat. I Sverige är frukten inte känd och finns inte att få tag på. Däremot är fröet som växer under frukten väldigt populär i Sverige. Fast vi kallar den för nöt. Vilken är frukten?

Vad är din favoritfrukt?

Comments