Taichung – Konstinstallationer & Taiwans bästa stad

Lifestyle by

När jag började skriva det här inlägget hade jag ingen större plan men det blev tillslut något i stil med en hyllning till Taichung. Vi fastnade helt klart för den här staden. Och Taichung är utsett till ”Taiwans most liveable city”. Saknar bra översättning på det. 

Gratis bussar och cyklar

I Taichung finns något som heter U-Bike, ni vet ett av de där populära cykelsystemen där du tar en cykel på ett ställe och lämnar tillbaka det på ett annat. Det finns gott om platser där du kan ställa och hämta cyklar i Taichung men här kommer något grymt bra. Det är gratis de första 30 minuterna. Därefter kostar det en fast avgift för varje 10 minuter.

Det finns ett väl utbyggt bussystem i Taichung och längs huvudvägen som går mitt genom staden finns expressbussar med speciella busskurer som är bland de häftigaste jag sett men mer om det senare.

Det coola är att bussarna är gratis om du åker under 8km, vilket är hela stadskärnan. Så vi kunde ta bussen från där vi bodde till centrum, hyra en cykel, gå runt lite, ta en ny cykel och sedan bussen tillbaka och det kostade inget. Snacka om att ge folk anledning att resa kollektivt och med cykel.

Gatukonst, design, parker och busskurer

Den förra borgmästaren (eller vilken titel han nu hade) i Taichung tyckte om konst och hade många häftiga idéer. Han var den som byggde expressbusssystemet och istället för vanliga tråkiga busskurer gjorde han något som bäst kan beskrivas som inspirerat av någon form av framtidsdesign från en sci-fi film.

Längs huvudgatan finns många gångbroar och alla har olika konstinstallationer som under kvällen är upplysta. I refugen mellan filerna växer inte bara träd och buskar utan det finns statyer och andra installationer.

Mitt i staden finns ett område som heter Green Walkway som är precis som namnet antyder. En grön korridor mitt i staden med små parker, öppna gräsytor för att leka och spela i, upplysta bord och stolar där man kan hänga på kvällen och såklart fler konstinstallationer. Och jag menar inte de där tråkiga utan häftiga saker som till och med jag tycker om. Något kul och oväntat. Ibland blev jag dock stående utan att förstå vad poängen var.

För många år sedan köpte ett företag ett helt kvarter för att bygga ett stort höghus men företaget gick i konkurs efter att grunden grävts ut. Taichung stod nu med ett enormt hål mitt i staden. Såklart såg de en möjlighet i det och hålet blev till en park med en liten oas i mitten, sluttande gräsytor runt om och en gångstig. Allt nedsänkt så ljudet från bilar stängs ut och det blir rogivande, trotts att det bara är ett kvarter stort mitt i stan.

Och operahuset är helt klart värt ett besök även för oss som inte bryr oss om opera. Kolla vilka fantastiska former och design. Hur ljuset speglas i vattnet och hur vattnet fortsätter in i byggnaden. 

Ett besök i en Harry Potter värld

Det här är egentligen inte ett Harry Potterhus men jag tror inte någon som läst böckerna kan gå in hit utan att direkt se Hogwarts framför sig. Det här är en gammal byggnad som nu gjorts om till restaurang men är mest känd för sin glassbar. Tyvärr var de väldigt dåliga på veganalternativ men deras urval av 18 chokladsmaker med olika kakaohalt och kakaobönor från hela världen är helt klart imponerande. 

Regnbågsbyn

En gammal pensionerad veteransoldat började måla tegelstenarna och gatuplattorna runt sitt hus. Det växte till en passion och målningarna täckte mer och mer av huset. Idag är det en populär turistattraktion i Taichung. Den 93-åriga mannen lever fortfarande och fortsätter att måla. Dock är namnet lite missvisande, det är inte en by. Det handlar mer om 2 hus och några saker runt omkring men helt klart värt att ta bussen hit. 

Cykeltur på tandemcyklar

CK och Sorina, vår couchsurfinghostar, tog med oss på en cykeltur strax norr om Taichung. Det var två cykelleder som var 4km och 7km tur retur. Perfekt för en vilodag. När vi kom dit bestämde sig CK och Sorina för att hyra en tandemcykel så vi ville inte vara sämre och gjorde samma sak.

Den andra leden tog oss till en stor damm som i ena änden var helt förstörd. Det hade varit en stor jordbävning där för många år sedan och den trasiga dammluckan hade sparats som ett minne.

Det här var andra gången vi cyklade tandemcykel, första gången var med en cykelgrupp i Delhi, Indien. Det var bättre den här gången men inte bra.

Sorina sammanfattade det på ett bra sätt. ”It was more not fun than it was fun”

Ett oväntat besök med en gammal bekant

En kväll satt vi och pratade med Josh, en amerikansk vän vi jobbade med i Kina för 2 år sedan och som fortfarande bor kvar där. Han påminde oss om att Ken, en annan av våra kollegor, bor i Taichung. Vi hade ingen aning om det. Några minuter senare hade vi kontakt med Ken och dagen efter mötte vi upp honom.

Det blev minst sagt en intressant dag.

Ken var på Camp Ideas under en vecka så vi känner honom egentligen inte men när man jobbar på Camp känns det som att man känner varandra väldigt bra.

Ken plockade upp oss och tog oss runt i Taichung bl.a. till parken som är det stora hålet. Sedan tog han med oss hem till honom och det var här vi insåg hur lite vi kände honom.

Han kallade parkeringen i sitt garage för batcave, vi tänkte oss något i form av batman och det var faktiskt inte långt ifrån. Parkeringen var 3 bilar i höjd och 3 i bredd. Alltså alla på samma våning. Så han tryckte på nummer sju och alla andra bilar började flytta sig åt sidan. En åkte åt höger en åkte upp i taket och ur golvet kom en tom platta. Han körde upp bilen där och tryckte på knappen igen. Bilen försvann ner i golvet och en annan bil placerades ovanför hans. Så genialt. Så 8 bilar kan parkera där 3 bilar annars skulle kunna parkera.

Vi åkte upp till hans lägenhet och det blev en total chock. Jag vet inte vad jag hade förväntat mig men inte det här. Tänk er en blandning mellan Disneyland, julafton, Star Wars, tekniknörd och ett barn på chuck som gått all-in i en leksaksbutik. Och en massagestol som ser ut som ett ägg i mitten.

Hur kan vi inte älska Taichung efter de här tre dagarna? Det gick så långt att vi på allvar funderar på att flytta till Taichung ett halvår och plugga kinesiska. Plugga kinesiska har varit en plan sedan första gången vi kom till Kina och vi blev förälskade i landet och nu har vi en potentiell stad. 

Comments