Äntligen dags för Taiwan!

Lifestyle by

Äntligen dags för Taiwan! Gissa om vi är taggade! Japan har varit bra på många sätt men vi behöver något nytt, något som inte är lika tillputsat och ordnat. En annan känsla. Och vi saknar nattmarknader! Vi har hört att Taiwan ska vara som en bättre version av Kina och någonstans mittemellan Japan och Kina. Och eftersom Kina är vårt favoritland var förväntningarna uppskruvade till max när vi landade i Taipei för en månad lång cykelsemester.

Vi skulle bo hos en couchsurfing host som heter Don de första tre dagarna. När vi gick upp från tunnelbanan där vi skulle träffa Don mötte vi många med IKEA-påsar. Perfekt! Vi löste lite pepparkakor och dammsugare som presenter till Don och några kommande couchsurfinghostar. Vad skulle vi göra utan IKEA?

Efter att ha spenderat några dagar i Tokyo och med vetskapen att vi ska vidare till Kina så känns Taipei som en liten stad, trotts att det är större än Stockholm.

En intressant sak vi lärt oss är att pei i Taipei egentligen är samma kinesiska karaktär som Bei i Beijing. Så det kinesiska uttalet är samma och det betyder norr. Beijing ligger i norra Kina, Taipei ligger i norra Taiwan. Så smart.

Det viktigaste under våra dagar i Taipei var att jobba ikapp med Everyday Explorers och att hämta våra cyklar vi ska hyra. Själva cykelsemestern är redan planerad, vi cyklar moturs runt ön. Det är så mycket vi planerat. Plus att vi har några couchsurfinghostar längs vägen. Vem behöver mer planer än så?

Free walking tour

Har ni testat det här fantastiska konceptet? Gratis guidade turer där du betalar dricks om du tycker om det. Det är alltid en av de första sakerna vi googlar när vi kommer till en ny stad och jag tror aldrig vi haft en tråkig free walking tour.

Tillsammans med 20 andra resenärer tog vår guide Peggy oss runt i centrala Taipei och berättade om historian och visade oss runt på marknader. Efter touren gick vi, Peggy och en australiensisk kille som jobbar som lärare i Kambodja vidare till ett microbryggeri. Ännu en lyckad free walking tour.

Hot pot

Det här är en av våra favoriträtter från Kina så vi blev otroligt glada när Don sa att han ville bjuda ut oss på en Taiwanesisk hotpot middag. Varje person får en gasbrännare och en stor kastrull fylld med en kryddig soppbas. Sedan beställer man ett set med mat från en lång lista och släpper allt i hotpoten. Det var 4 sorters svampar, gröna blad, vitkål, sötpotatis, pumpa och nudlar. Allt eftersom kunde du beställa in flera grönsaker.

På en station står det en handfull såser, mer kryddor, vitlök, ris och den typiska hotpotsåsen. I Kina var det en tahinibaserad sås, här är det en helt annan sås men ändå väldigt god.

Hands up för veganer. Se till att be om en soppbas som inte är gjord på ben och kött och hotpotsåsen är i orginalutförandet inte vegansk men nästan varje ställe har en vegansk sås som smakar likadant om man ber om det.

En gammal vän – ny couchsurfing host

För 4 år sedan hostade jag Harvey hemma hos mina föräldrar i Trollhättan. 3 år senare träffades vi på en couchsurfingträff i Nya Zeeland. På väg till Taiwan skrev jag på Facebook och frågade om jag kände någon i Taipei och gissa vem som svarade. Harvey hade bott i Taipei närmare ett år.

Så efter 3 dagar med Don flyttade vi in till Harvey. Jag tror det är den enda vännen jag har som jag träffat i 3 olika världsdelar. Det är så det är när man är nomad och har världen som sitt hem och arbetsplats. På något sätt glömde vi ta en enda bild tillsammans med Harvey. Så det blir ibland. 

Taiwan är inte så populärt för svenskar och jag undrar varför. Har du några planer på att resa hit? Dela gärna med dig av dina tankar. 

Comments