Taroko Gorge – Taiwans främsta turistattraktion

Lifestyle by

Vi började klättringen tidigt på morgonen för att få någon timme innan solen stod mitt på himlen och stekte. Det här är Taiwans största turistattraktion men vi är ledsna, det var en besvikelse. Det är så hypeat men det höll inte.

Inte för att ravinerna var för små eller bergen för låga. Det var otroligt vackert MEN det delades också med busslaster av turister. Vi hade i turistinformationen blivit rekommenderade 3 vandringar. Som tidigare fick man inte bada i ravinen men ni vet ju hur det går att lösa. Varför besöka en ravin med vatten som man inte får bada i?

På första vandringen stod det närmare 10 bussar parkerade och det var kö längs vandringen. Eller rättare sagt stigen/trottoaren längs ravinen.

Och bada var det inte en tanke på, både för att det var för mycket folk och för att stigen var byggd högt över vattnet.

Nästa vandring hade lika många bussar så vi gjorde bara halva.

Sista saken var faktiskt bättre för vägen delade sig och bussar fick inte köra på ena så det blev mer utspritt mellan folken och vi kunde stanna på våra cyklar. Fladdermustunneln hade en del fladdermöss men formationerna i ravinen var det som imponerade. Det var faktiskt häftigt.

Vi cyklade vidare uppåt, uppåt, uppåt. Det gick uppåt hela tiden och vid lunch nådde vi campingarna och rastplatsen vi trodde vi skulle nå sent på eftermiddagen. Hade vi blivit starkare när flera hundra höjdmeter inte kändes så jobbigt?

Vi bestämmer oss för att rulla tillbaka ner och kommande timme är minst sagt chill.

Så hur var det att cykla här, rekommenderar vi det? Både ja och nej. Taroko Gorge är överskattat och helt fullt med horder av turister. Om man förväntar sig det och är okej med det så är det helt klart imponerande formationer. Personligen hade jag inte varit så road av en busstur så cykel var helt klart att föredra men vägarna var smala och de delades med stora bussar. Så långt ifrån optimalt för cyklister. Så det är en svår balansgång men jag tyckte inte det var tillräckligt obekvämt med omkörande bussar för att välja bort cykeln.

Men det ser ju så vackert och idyliskt ut. Det är ju inga folk där!

Det är för att vi tar bilder utan folk. Så här såg det ut bakom kameran. 

Vägkonstuktion längs stora delar av vägen

Stora bussar kantade vägen. Här står de still men tänkt er när de här 3 bussarna blåste förbi oss på den kurviga vägen. 

I ordning gjorda stigar där det var som en kö av folk

Nä, det här var inte vår grej. Det är kanske ett stopp längs vägen men inte ensam destination. 

Samma by som sist

När vi kom ner från Taroko Gorge bestämde vi oss för att bo i samma by som föregående natt men vi testade ett nytt boende. Den här gången tog vi templet mitt i stan. Betydligt mindre avskilt men med gångavstånd till supermarket och restauranger. Helt klart en värd trade off.

Det är lite konstigt när en attraktion är så hypead och den inte lever upp till förväntningarna. Vi är lite kluvna med Taroko Gorge. Om man är i området är det värt att åka dit men jag hade inte planerat en speciell resa dit, det finns så mycket vackrare områden i Taiwan. Har du haft en liknande erfarenhet någo stans i världen? Hur känner du?

Comments