Produkttest Canon 80D

Lifestyle by

Det här är inte en av de produkttesterna som listar namn, droppar svåra förkortningar och ändlösa teknikspecifikationer. Det handlar om vad jag tycker om produkten, Canon 80D, och varför jag använder den.

Jag har pluggat foto, frilansat som fotograf och använt många olika märken och modeller men jag har alltid känt mig mest hemma med Canon. Jag har använt deras nybörjarmodeller (hundarserien ex 350D, 450D & 700D), deras semi-PRO modeller (tioserien ex 40D) och deras proserie (entalsserien ex 5D mark2). Min senaste modell var en Canon 700D och det var verkligen dags att byta, mycket har hänt i utvecklingen sen den modellen kom.

Ibland när kameratillverkare kommer med nya modeller kan det vara svårt att skilja de åt och man undrar vad som faktiskt ändrats. Canon 80D har faktiskt fått flera intressanta uppgraderingar från den förra modellen 70D. Från min 700D har det hänt ännu mer.

Storlek

Jag gillar att 80D är lite större än 700D. Lillfingret fick inte plats på greppet och hamnade under kameran och efter en halvdags sight seeing hade jag krampkänningar.

Funktioner

80D har fått lite fler pixlar men nuförtiden spelar det inte så stor roll, du kommer inte se någon skillnad på 24mp vs 20mp. Däremot sägs det att den nya sensorn ska göra underverk och den sägs vara grunden för flera av de nya funktionerna jag gillar.

Vad jag däremot tycker är mer intressant är att Canon 80D har 45-punkter auto-fokus och alla använder något som kallas dual-cross. Canon 70D har bara 19. Inte för att det behöver sägas men en oskarp bild är inte speciellt imponerande.

En av de stora sakerna är filmfunktionerna. Visserligen har inte Canon 80D 4K men du kan filma i 1080/60p med följande autofokus. De 45 fokuspunkterna jag nämner ovanför tillsammans med den nya sensorn gör enorm skillnad här.

En annan cool och användbar funktion är att du kan använda touchskärmen för att sätta fokus. Det ger möjlighet till snygga fokusändringar som jag upplever inte var möjliga på tidigare modeller.

Den har även fått bättre ISO värde med 100-16000 som kan pushas till 25600. Det här är grymt när jag fotar på kvällar för jag är inget stort fan av blixt. Och även om jag sällan använder de högsta ISO stegen kan jag på den här modellen använda ISO 8000 och ändå se detaljerna tydligt utan för stora mängder brus.

En funktion som är ny för mig i kameror är den inbyggda Wi-fi sändaren. Det mest användbara för mig är att jag nu inte behöver springa fram och tillbaka till kameran när jag använder självutlösaren utan får upp alla kontroller och avtryckaren på min smartphone.

Att den här appen inte är helt användarvänlig och det finns mycket att önska är surt och jag hoppas och tror att Canon tar tag i det här snart. Du kan även ladda upp bilder direkt till sociala medier från kameran, många tycker det är fantastiskt men jag har haft begränsad användning av det än så länge. Troligtvis en vanesak.

Den sista funktionen jag ska ta upp här är det inbyggda stop-motion videoläget. Du kan ställa in kameran så den tar en bild varje sekund upp till en bild varje 99e timme. Kameran sätter sedan ihop det här till ett filmklipp utan ljud.

Andra bra saker men som är ganska vanliga är:

  • 7 bilder per sekund i serietagning
  • Touchskärm
  • Vridbarskärm
  • Kortaste slutartid – 1/8000sek
  • Längsta slutartid – 30sek eller bulbmode
  • Inbyggd blixt (saknas på Canons proserie. Även om jag sällan använder den tyckt jag om att ha tillgång till den då jag sällan bär med mig extern blixt)

Objektiv

Canon 80D säljs i tre varianter:

  • Bara kamerahuset
  • Canon 80D + 18-55
  • Canon 80D + 18-135 med den nya nano USM tekniken (den jag har)

Modellen med 18-55 objektivet är enligt mig inte ett alternativ. I ett eget inlägg skriver jag om 18-135 objektivet, vad nano USM är (är det bara ett coolt namn för att sälja eller finns ett något vettigt bakom) och om jag rekommenderar det.

Mer läsning: Test Canon 18-135 f/3.5-5.6 nano USM

Sammanfattning

Jag gillar helt klart den här kameran!

Även om den har fått fler uppgraderingar från den tidigare 70D är de inte stora nog för att motivera att köpa ny kamera, så länge du inte använder den till mycket film. Däremot om du sitter på enklare kamera (60D eller tidigare) eller en kamera från Canons hundraserie t.ex. 700D är 80D helt klart en intressant kamera som jag kan rekommendera.

Samarbete med Canon

Jag har frilansat som fotograf i flera år och alltid använt Canon. Så när jag fick möjlighet att få produkter sponsrade från Canon var det en fantastisk känsla. Samtidigt var jag tydlig med att jag tänker skrivs det jag tycker.

Alla åsikter i det hör inlägget är mina egna. 

Comments