Tidig morgon i vår favoritpark: Ho Chi Minh City, Vietnam

Lifestyle by

Klockan är 6 på morgonen och gatorna i turistområdet i Ho Chi Minh City (tidigare Saigon) är tysta. Turisterna är här på semester och ligger utslagna och bakfulla i sina hotellrum från gårdagens fest. Vi går längs den tomma huvudgatan som kantas av populära restauranger och barer. Den tunga tropiska luften är ännu sval och behaglig från natten som gått.

vietnam_park_hochiminhcity_04

Vi hör ett surrande ljud, det är som en ilsken bisvärm och ljudet blir högre och högre. Det kommer ifrån de hundratals vespor som står beredda att skynda vidare när trafikljuset slår om till grönt. För vietnameserna har dagen redan börjat och det är full aktivitet. Vi går längs en av de stora gatorna och inom 10 minuter har vi nått vårt mål.

Precis utanför parken är trottoaren full av försäljare som säljer syrsor, kackerlackor, larver och andra insekter. Parken har en stor grind och innanför upphör ljudet från trafiken och det är ett lugn sänker sig. De höga lövträden skärmar av himlen och solen som redan börjat värma på.

vietnam_park_hochiminhcity_01

Längs med utkanten av den stora parken går en gångväg som är full av motionerande män och kvinnor, en del går, andra joggar. Vi följer strömmen av människor som rör sig motsols. Vid en bänk står två gamla kvinnor som är minst 75 år gamla med varsitt meterlångt svärd och genomför ett synkroniserat graciöst rörelsemönster. Troligtvis en konst och stridsform som har passerat ned genom generationer.

vietnam_park_hochiminhcity_08

Lite längre bort spelas musik från högtalare och tre stora grupper med ett dussintals personer, mest kvinnor, dansar en dans som påminner om linedance. De flesta rör sig i exakt i takt, i hörnen och längst bak försöker de nya och de utan koordinationsförmåga så gott de kan.

vietnam_park_hochiminhcity_09

Vi fortsätter längs de asfalterade gångarna mellan statyer, palmer och höga träd, förbi flera välfyllda badmintonplaner och på många ställen där det finns ett par meters öppen yta står små grupper av människor i cirklar och kickar något mellan varandra. Det är inte en boll utan en plastbit med en fjäder på. Uppenbarligen ska man inte sparka den framför sig som vi gör med fotbollar i Sverige utan de klackas bakom ryggen till varandra. Vi blir stående och stirrandes i flera minuter fascinerade över att de gör det med en sån otrolig precision och skicklighet.

vietnam_park_hochiminhcity_11 vietnam_park_hochiminhcity_10

I ena hörnet av parken finns en damm och statyer av tigrar. Gamla män och kvinnor ligger på marken och gör yoga och stretchar. På en rot vid ett av de största träden ligger bananskivor med skal upphackade och ut placerade. Kanske någon form av offring och ritual.

solfjäderdans

Gångvägen fortsätter förbi ett utomhusgym, vi passerar fler välfyllda badmintonplaner, ytterligare en grupp med svärddansare, 8 kvinnor övar på synkroniserad dans med solfjädrar och tillbaka vid ingången finns ett utomhuscafé. Hundratals personer sitter och njuter av sitt morgonkaffe, pratar och skrattar. Många män har rullat upp sina t-shirtar över magen i ett försök att svalka sig. Skrattet blandas med fågelkvitter, mycket starkare här än i resten av parken. Vid de flesta stolarna finns en upphängningsställning där cafébesökarna kan hänga sina burar med småfåglar. Det är en underlig syn men här är det inget konstigare än att man tar ut hunden för en morgonpromenad. Nästa varje ställning är full av fågelburar. Nu förstår vi varför alla försäljarna satt utanför parken.

vietnam_park_hochiminhcity_06

vietnam_park_hochiminhcity_12

Tillbaka i turistområdet har caféer öppnat och några morgonpigga turister har tagit sig upp och försöker hitta ett café som säljer äggröra och toast. Deras dag har precis börjat. Vi har haft en av de bästa upplevelserna under vår tid i Vietnam.

PS. Parken heter Vườn Tao Đàn eller Tao Dan Park på engelska och ligger längs vägen Cách Mạng Tháng Tám (förkortas CMTT). DS

Comments