Tjäna pengar under resan del 1: Hur du jobbar 75% mindre och reser 100% mer

Lifestyle by

 

Om du har varit ute och rest mer än några månader i sträck har du definitivt fått den här frågan:

Det handlar inte OM någon kommer att fråga utan NÄR någon frågar. Du kan direkt se hur dom försöker dölja sitt förvånade ansiktsuttryck, misstänksamhet, avundsjuka samtidigt (det lyckas sällan), och tillslut kan dom inte hålla sig längre utan säger:

“Jag måste bara fråga:

Hur kan ni finansiera allt ert resande?”

filippinerna_malapascua

Så vad är hemligheten…

… Det är inte våra föräldrar, vi har inga fonder gömda någon stans…

Vi har inte heller vunnit på triss eller rånat en bank. Svaret är enkelt och vi antar att det är på samma sätt som du och de flesta andra tjänat sina pengar, vi jobbar.

I det här inlägget och serien kommer vi att introducera er till några hemligheter och grundläggande tankesätt som kommer göra det möjligt för dig att ta steget.

snowboard gelid norge

Men det finns en twist

Vi jobbar bara ¼ så mycket som våra vänner hemma i Sverige gör. De senaste 5 åren har vi jobbat 14 månader var.

VA!?!? När vi satte oss ner och räknade blev vi faktiskt själva lite förvånade.

Och om 14 månaders jobb de senaste 5 åren inte är nog så handlar det inte om något tråkigt jobb där vi sitter i ett grått kontor och flyttar siffror:

Föreställ dig en vintermorgon med nypistade skidbackar i Norge där vi jobbar som skidinstruktörer. Vi får åka skidor och får betalt för det. Det är en bra måndag morgon.

Eller att jobba som dykinstruktör i Nya Zeeland, med inspirerade resenärer framför uttråkade skolungdomar, och korallrev istället för ett klassrum.

Note: Någon stans här slutar folk att lyssna för att dom inte orkar med det längre…

filippinerna_malapascua_dykning

Eller, så frågar dom oss hur dom själva kan göra samma sak.

Det är anledningen till att vi skriver den här serien, för att berätta hur vi gjorde och hur du kan lyckas med samma sak.

I det här inlägget kommer vi att prata generellt om att idén att tjäna pengar när man reser och lyfta fram olika alternativ, flera som vi själva använder.

Vi kommer också att introducera dig till ett av de grundläggande koncepten och en av heligheterna bakom att kunna resa under lång tid och jobba på skilda platser på jorden.

nyazeeland_tongarirocrossings

Du kan göra vad du vill med ditt liv, men du måste vara beredd att jobba hårt för det. Om vi ska vara helt ärliga med er så älskar vi det vi gör och vår livsstil. Vi jobbar med något vi tycker är kul och brinner för. Och vi vet att vår livsstil inte är något alla vill ha men vi vet att det är många som har ett jobb de inte är helt nöjda med och en livsstill som inte är helt tillfredsställande och dom vill bryta sig ur sin 9-17 rutin och leva sin dröm. Vi vill inte att alla ska börja resa som vi gör, det är inte en livsstil som alla vill ha, men vad vi vill är att alla gör något som gör dom glada, lever sin dröm.

När man reser så finns det några olika typer av jobb. Du kan antingen jobba för att tjäna pengar (nu tänker vissa av er SJÄLVKLART, varför skulle jag annars jobba?), du kan jobba för att förlänga resan genom utbyten (låter som en hippie-lösning), och det sista är att du kan betala för att jobba (jag kan nästan se ansiktet hos många av er nu, det här är förvirrande men ingen fara, vi kommer att förklara)

Jobba för att tjäna pengar

nyazeeland_dykning

Det här är inte raketforskning, det här är vad de flesta av oss är vana vid. Du gör något och får betalt för din tid och ditt resultat. I kommande två inlägg kommer vi att gå in på våra jobb som skidinstruktörer och dykinstruktörer.

I vårt inlägg Kostnaden för att bo i paradiset: Siffror ljuger inte ger vi er ett exempel från vårt liv och hur vi kan resa på heltid.

Jobba som utbyte för att förlänga resan

australien_victoria_vingard

Vad är det som hindrar dig från att fortsätta resa?

När våra släktingar tar en charterresa till Grekland kommer dom inte att vara begränsade av pengar utan av tid.

Men….

För oss, och många av er, är det inte tid utan pengar som är begränsningen. Det här är det första och ett väldigt viktigt koncept att förstå för att resa under lång tid.

australien_victoria_wwoof

Om du har en budget men vill resa under en lång tid borde du kolla närmare på olika utbyten där du kan få mat och boende i utbyte mot jobb, exempel på det här är WWOOF, olika typer av volontärjobb, eller att ta hand om någons husdjur eller hus (som att vara barnvakt fast för själva huset).

Vi pratar mer om det här i vårt fjärde inlägg i den här serien Tjäna pengar under resan del 4: Bo gratis (kommer upp om en snar framtid)

Betala för att jobba

Varför skulle någon betala för att jobba?! Det är ju helt absurt!

Indonesien Bali Sanur

Tänk på din största passion. Du kan göra det hela dagen och innan du vet ordet av det så har hela dagen gått. Det gör dig lycklig, och ibland även andra personer lyckliga. Det är vanligt att personer betalar för att åka och volontär arbeta som t.ex. engelskalärare i Nepal, ta hand om sköldpaddor i Costa Rica eller att dokumentera korallrev i Madagaskar.

Vi har aldrig betalat för att volontär arbeta, mer än att vi täckt våra egna kostnader för resa, mat och boende.

Hemligheten till att resa länge

Det som begränsar människor i västvärlden är inte pengar, det är deras egna tankar.

Ta dig lite tid och tänk på det ett tag.

I vårt nästa inlägg kommer vi att förklara den här regeln, ge exempel på den och att introducera nästa regel.

Vi kommer också att dela med oss av vår erfarenhet och introducera er till ett vårt jobb som skidinstruktör och hur ni kan finansiera en resandelivsstil

Hur tjänar du pengar när du reser? Berätta gärna och dela med er av era bästa tips i kommentarerna!

Comments