Visum som kräver utresa: Så löser du problemet

Lifestyle by

Det är ett enormt problem för oss backpackers och nomader. Vi vill ju bara resa till ett land och spendera pengar. Vi vill ju bara att landet ska välkomna oss med öppna armar. "Spendera era pengar här!" Det är en inkomst för det landet men ändå ska de ge oss massa problem.

De kräver en utresebiljett ur landet och de kräver att man har hotellbokningar för resan. Men vilken backpacker bokar hotell för flera veckor? Och vilken digital nomad kommer bo på hotell i flera månader. Och att boka flygbiljett tar ju bort flexibiliteten. 

Sån tur är finns det två smidiga sätt att jobba runt det här problemet.

Flygresor

Vi har två olika alternativ som fungerar bra. Att ta en gammal biljett och photoshopa in nya datum och destinationer är inte ett av de bra sätten.

Återbetalningsbar biljett

Första alternativet är att köpa en fullt återbetalningsbar flygbiljett. Det finns en del bolag som betalar tillbaka 100% av biljetten om den avbokas en viss tid innan resan. De här biljetterna är oftast väldigt väldigt dyra och även om du får tillbaka alla pengarna så måste du vänta i 10 bankdagar eller mer för att få tillbaka pengarna.

När vi flög in till Nya Zeeland på ett turistvisum behövde vi utresa så vi bokade en biljett för 5000 kr till Australien med Qantas (du kan boka en lågprisbiljett för 400kr). När vi landat i Auckland ringde vi och avbokade biljetten.

+

Kostar inget

Nervöst att ligga ute med så mycket pengar, tänk om man missat någon paragraf med undantagsregel

Måste ligga ute med en stor summa pengar en period

Fly Onward

Det andra alternativet är vad vi numera föredrar. Det finns en sida där man hyr flygbiljetter i 24 eller 48 timmar. Det är en sida skapad av digitala nomader för att lösa just det här problemet med flygbiljetter.

Du går in på hemsidan, fyller i ditt namn, datum för utresa och vilket land du ska flyga från. Du betalar 10 dollar för att hyra biljetten och någon timme senare kommer en flygbiljett till din mejl.

Det är en riktig flygbiljett som är godkänd så det är bara att skriva ut den och skicka in till ambassaden för att söka visumet du behöver.

Bokningsbyråer har egna avtal med flygbolagen så att de kan avboka resor betydligt lättare än vi privatpersoner kan. Efter 24 timmar avbokas din biljett.

+

Du behöver inte ligga ute med pengar

Billigt och säkert

Inte helt säker. Antar att 10 dollar är ett rimligt pris för en så smart tjänst.

Det kan ta upp till någon timme att få biljetten så om du står på flygplatsen och blir nekad att checka-in så är det här kanske inte lösningen för dig. 

Mer läsning: Värsta dagen någonsin!

Boende

Det här är lätt, snabbt och gratis att fixa. Lösningen heter Booking.com, en av världens största bokningssidor för boende.

Tricket här ligger i att man på majoriteten av boendena har gratis avbokning och att man betalar på hotellet när man checkar in. 

När vi skulle flyga sist gick jag in och bokade 4 olika boenden i 4 olika städer. På betalningssida fyller man i sina kortuppgifter för att kunna boka men inte CCV-koden. De har alltså inte alla uppgifter de behöver för att kunna ta betalt. Man betalar på hotellet.

Sedan är det bara att skriva ut hotellbokningarna och avboka boendena.

Se till att datumen matchar flygbiljetterna, från första natten till sista. En del länder är otroligt noga med det.

Både boendet och flyget är riktiga bokningar och vi har använt de här flera gånger till flera olika länder och det är aldrig några problem.

Hur brukar du göra för att komma runt problemet när länder vill se hotellbokningar och utresebiljett?

Comments