Vad du måste veta innan du flyger med budgetbolag: En guide till lågprisflyg

Lifestyle by

Många frågar oss om det är för skillnad mellan fullservice bolag och budgetflyg/lågprisflyg, inom industrin kända som low-cost carriers eller LCC. Svaret är enkelt, Ja, det är en stor skillnad.

Budgetflyg kan vara MYCKET billigare men det är några saker du bör känna till innan du bokar din resa.

1. Bagage kostar extra

luggage

Ett fullservice bolag kan, utan ”extra” kostnad, låta dig ha med 2 väskor på 23 kilo styck. Men behöver du verkligen så mycket? De flesta lågprisbolagen låter dig gratis ta med en liten väska på max 7 kilo in på planet. Om du vill ha en större och tyngre väska med så måste du checka in den och det kostar extra.

Du kommer få flera olika alternativ på hur många väskor du har och vad de väger t.ex. 15kg, 20kg eller 25kg. Det betyder att du bara behöver betala för vikten du faktiskt använder.

För att spara pengar bör du betala för extra bagage online, det blir mycket billigare än att köpa det på flygplatsen. Och se till att följa begränsningen, annars får du betala en stor extra avgift.

Vårt trick att undvika övervikt är att alltid bära med oss en liten våg.

Om du flyger med fullservice bolag och får ha två väskor finns det många sätt att utnytja det på.

2. Mat och dryck kostar extra

adons

Mat på flyget är aldrig gratis. På fullservice bolag har du redan betalat för maten genom ett högt biljettpris. På lågprisflyg betalar du för maten och drycken separat, antingen förbeställt eller på planet. Ibland kostar även vatten pengar!

För att spara pengar och undvika att behöva äta värmd överkokt smaklös mat bör du ta med din egen. Du får inte ta med dig vätskor över 100ml genom säkerhetskontrollen men du kan ta en tom flaska och fylla upp den innanför säkerhetskontrollen. När det kommer till mat så får du ta med dig det genom kontrollen och på planet.

OBS! I vissa delar av världen finns det lagar och restriktioner på vad du inte får ta med dig in i ett land så se till att äta upp maten innan du är framme eller kolla med tullen vad som gäller. När vi kom till Kina hade vi äpplen från planet i vår väska. Tullens hund hittade äpplena och vi blev tillsagda att vi inte fick föra in frukten i landet och att vi i så fall skulle bli deporterade.

Mina två favoriter att ha med är sushi, kladdar inte och kan ätas kallas, och sallad, lagar en egen hemma och tar med i en gammal glasslåda som jag kan slänga bort.

3. Underhållning kommer troligtvis att kosta extra.

jetstar entertainment adon

Touchskärmarna som är inbyggda i sätet framför hör till fullserviceflyg. På lågprisbolag får du hyra en tablet full med filmer och serier. Kolla flygets hemsida för priser och utbud.

Ett lätt sätt att undvika den här kostnaden är att ta med sig sin egen tablet eller laptop. Fyll den med bra filmer och se till att batterierna är fulladdade.

4. Du kan köpa till allt du behöver, och inte behöver

airasia insurance adon

När du bokar ditt flyg kan du välja till försäkring, välja ditt favoritsäte, hyra bil på destinationen, transfer från flygplatsen osv. Och om alla valen inte är nog så gör bolagen allt de kan för att få dig att tacka Ja, och dom kommer att försöka förvirra dig.

Ena tillägget kan säga ”Är du säker på att du vill ha det, Ja eller Nej” men nästa tillägg säger ”Jag vill inte ha det här tillägget, Ja eller Nej”. Se till att läsa noga innan du klickar för ibland betyder Ja Nej och Nej Ja. Men kom ihåg att du kan alltid gå tillbaka tills du trycker bekräfta!

5. Alternativa flygplatser

alternative airport

Det här är ett av de främsta sätten för lågprisbolag att spara pengar. Flygplatser som Arlanda, heathrow och Orly Paris är stora namn och det kostar för flygbolagen att använda dom.

För att undvika den här kostnaden använder budgetbolagen mindre flygplatser längre bort. Det här är väldigt förvirrande och kan skapa en hel del irritation. Stockholm Skavsta Airport är ett typiskt exempel som ligger över 100km från Stockholm.

Att landa långt bort kan vara irriterande nog men jag vet en person som åkte ut till Arlanda istället för Skavsta. Han missade flyget!

6. Simpelt inredda plan

Inredningen på lågprisflyg är mycket simplare och ser billigare ut än på fullserviceflyg. Det finns ingen touchskärm, sätena är mindre och stelare. Ibland finns det till och med reklam precis om på tunnelbanorna.

Men kom ihåg. Själva planet är inte billigare och simplare. All säkerhet finns fortfarande.

7. Kortavgift

airasia visa fee

Du har lyckats gå igenom alla inlägg och tillslut tackat nej till de du inte önskar och du ska bara betala. Du ser slutpriset men helt plötsligt är det ytterligare 30 kronor dyrare. Vad hände?

Många bolag har en kortavgift om du använder mastercard eller visa. Ofta kan du inte välja bort det här alternativet, enda undantaget är att använda flygbolagets egna visa eller mastercard.

8. Det är en utmaning

It’s a game, let’s play! På ena sidan har du flygbolaget som gör allt de kan för att få dig att trycka fel och kunna ta ytterligare 10 kronor betalat. På den andra sidan står du och försöker spara så mycket pengar som möjligt och undvika deras lömska försök och tricks.

Nu när du är förberedd och vet vad du kommer möta har du några tekniker och övertag. Det här hjälper dig när du valt vilket flyg du ska boka, men hur gör du för att hitta det billigaste flyget?

Mer läsning: 8 hemligheter till hur DU bokar ett billigare flyg

Är det verkligen värt allt extra jobb?

JA! Det är mycket billigare, speciellt om du kan undvika alla extra kostnader du inte vill ha. Du kan spara flera tusen kronor! Vad sägs om en enkelresa Sverige – Thailand för 1200 kr!

Använder du lågprisbolag? Vad tycker du om det? Är det värt jobbet?

Comments