Vad du måste veta innan du reser som vegan och vegetarian

Lifestyle by

För många av oss är mat en stor och viktig del av en resa. Och om du är vegan eller vegetarian är det ännu viktigare.

Vad för mat finns det? Och vad kan jag äta?

Jag har varit vegetarian i 7 år och Frida i 4 år och vi har varit veganer i två år. Vi reser hela tiden och för det mesta är det lätt att vara vego.

För att göra det lätt kommer vi kalla vegetarianer och veganer tillsammans för vego. Och om det handlar om animalier, oavsett om det är rött kött, vitt kött, fisk eller kyckling kallar vi det kött, allt under ett namn för att göra det lätt.

Många människor säger att det är begränsande att vara vego men vår erfarenhet säger oss att vi testar fler nya maträtter och frukter än den vanliga backpackern gör. Vad som är begränsande är inte maten, utan ditt synsätt.

Det är lätt och blir bara lättare

indonesien_110504_341

Nästan överallt vi varit har det funnits vegoalternativ så länge man inte är för kräsen, det kanske inte finns en hel meny men tillräckligt för att kunna njuta av en bra måltid och bli mätt. Olika länder har olika matkultur och ibland är det väldigt lätt att vara vegetarian (t.ex. i Indien), ibland är det väldigt lätt att vara vegan (som i Kina) och ibland är det ganska svårt och tar lite mer tid och planering (som i Filippinerna), speciellt i början.

Det kan vara svårt i början för du har inte tillgång till ditt kök, frys och vanliga märken men det blir lättare ju mer erfarenhet du får och efter varje nytt land du besökt kommer det att gå lättare och snabbare att hitta bra vegomat. Vi har rest mycket i sydost Asien och det var väldigt bra för vegetarianer och veganer!

Betydelsen av orden vegetarian och vegan

china_20150723_457

För vissa människor är vego ett aktivt val av livsstil men för en del är det inte ett val. För vissa är det pga religion, andra för hälsan, många i Sverige för djurrätt, andra för hänsyn till miljön och naturen och vissa människor har inte råd med kött. Beroende på anledningen och var i världen du befinner dig betyder ordet vegetarian olika och det kan vara svårt att förstå ibland, både för oss och för dom vi pratar med.

I Indien betyder vegetarian att man dricker mjölk men inte äter ägg och kött men i väst världen betyder vegetarian oftast att man äter ägg och mjölk. En vanlig missuppfattning är att en vegetarian äter fisk och kyckling. Det är en av anledningarna till att det inte är en bra ide att bara skriva vegetarian utan specificera istället. Men trotts att vi specificerade vad vi inte åt så hände det i vissa länder fick vi fisk i vår vegetarianska mat, trots vår lapp, och när vi frågade varför det var fisk i vår mat förklarade dom snällt att ”det var ju bara en liten fisk”.

Var tydlig och gör det inte svårare än vad det är

Retocuh and Photography

Vår teknik för att underlätta vår jakt på mat är att vi frågar någon, oftast receptionisten på hotellet, att skriva en lapp på det lokala språket. Vi har testat ”Vi är vegetarianer” men det missförstods. Det som fungerar bäst är ”Vi äter inte biff, fläsk, kyckling, fisk, ägg och mjölk”. Varken mer eller mindre.

En vänlig själ i Vietnam skull hjälpa oss lite extra och skrev till ”vi äter ris och grönsaker”. Personen berättade inte det för oss men efter ett par dagar med bara ris och grönsaker bad vi receptionisten på vårt nya hotell att skriva en ny lapp. Han försökte bara hjälpa till men det blev så fel.

Var sätter du din gräns?

china_20150621_152

För att slippa spendera hela resan med att jaga mat är vi inte så noga som hemma. Vi kollar inte igenom alla E-nummer, det är så svårt att läsa etiketter på Hindi och vi har fått fisksås istället för sojasås några gånger men det är så svårt att få någon på landsbygden i Thailand att förstå när ingen pratar engelska. Det underlättar heller inte att det ibland är en fisk på etiketten till sojasåsen. Och förvänta dig inte att stekpannan kommer bli diskad mellan att kött och din mat lagas.

Det handlar om respekt. Dom gör sitt bästa, även om det är enormt frustrerande ibland.

De är flexibla, även om de inte vet om det

china_20150802_576

Det är sjukt frustrerande när vi visat upp vår fina tydliga lapp för servitören och vi sedan hittar små rosa räkor i maten, håll dig lugn och bli inte irriterad. I många restauranger kommer ni få höra att det inte finns någon vego mat för dom har det inte på menyn men ofta går det bra om du är vänlig, ler och tar dig tid att förklara att dom kan laga sina vanliga rätter och bara låta bli att lägga i köttet.

Pad Thai är en väldigt populär rätt i Thailand som innehåller kyckling. Vi försökte en gång beställa Pad Thai utan kyckling men servitören sa att det inte gick, ”då är det inte en Pad Thai” sa han. Vi sa att det inte spelade roll vad rätten kallades men att vi ville ha den utan kyckling och med extra grönsaker istället. Sån tur var kunde servitören en del engelska och efter en stund hade vi lyckats få honom att förstå vad vi ville ha. Men i slutet la han till att restaurangen inte kunde garantera smaken så vi fick inte klaga på köket. Det är frustrerande men kom ihåg, var vänlig och le, dom försöker inte ge dig problem, dom har bara ett annat synsätt och kultur.

För att underlätta ännu mer har vi två tips. Kolla hemsidan Happy Cow, där listas vego restauranger i många städer runt om i världen. Det är lätt i väst världen och stora städer men svårare när man kommer till mindre ställen och utanför de vanliga turiststråken. Det andra tipset är vad vi oftast gör och föredrar. Vi går till den lokala marknaden, inte supermarket utan en simpel marknad.  Vi köper bananer, papaya, mango, lychee, durian och vår middag är klar!

Vad vi alltid har med oss

Frukt är vår räddare i nöden! Det är lättillgängligt och alltid vego. Vi reser alltid med en vass kniv, en sked och en gaffel. Det gör att vi kan gå till marknaden och köpa vår mat och istället för att vara begränsad till frukt man kan skapa och äta med händerna kan vi nu njuta av mango, papaya, ananas, melon och pomelo. Och vi kan köpa hela frukter istället för de svindyra uppskurna bitarna.

Vissa säger att vi är extrema men om du älskar frukt och smoothies är det här något att tänka över. Vi reser med en blender! En 450ml bländare med 350w motor. Det har blivit oräkneliga frukostar och det är utan tvekan värt de extra 2 kilona den väger. Vi brukar också ha med oss kakao, kanel eller kardemumma för att smaksätta och ge variation.

En del större städer och populära turistdestinationer har vegoträffar och det är en ovärderlig källa till kunskap. Tänk hur mycket du kan berätta om din stad för en backpacker som aldrig tidigare besökt Sverige. Googla på landet och staden du ska till för att hitta aktuella event.

Vad är din rese erfarenhet som vego? Vilket är ditt favorit vegoland?

Har du några tips på hur man kan resa som vego? Dela med dig i kommentarerna!

Comments