Vad kommer jag att lära mig i en Open Water kurs?

Lifestyle by

Du har kanske drömt om att börja dyka men insett att det är svårt att hitta information om vad som faktiskt ingår i en dykkurs.

 • Vad kommer du lära dig?
 • Vad händer om du inte klarar ett moment?
 • Hur djupt kommer man att dyka?

Även om mycket skiljer sig från dykskola till dykskola finns det en stor instruktörshandbok som sätter upp ett antal kriterier som ska uppfyllas.

Vi är utbildade SSI instruktörer med 7 specialiteter som vi undervisar. Vi kommer utgå från situationen på dykskolan där vi jobbar i Thailand. De flesta dykskolorna här fungerar på samma sätt. Om man gör sin träning i Sverige så fungerar det på annat sätt.

SSI vs PADI

Många säger att de ska göra sin PADI. Det är fel. Ni gör en Open Water-kurs. PADI är ett företag. SSI är ett annat.

Tänk er Visa och MasterCard. Två företag, två märken, i stort sett samma produkt.

SSI och PADI gör båda Open Water-kurser och de är väldigt lika. Båda tillåter er att gå till 18 meter, ni lär er samma skills och båda är giltiga i hela världen. Ni kan göra en SSI OW i Thailand och dyka på ett PADI center i Mexico. Eller så kan ni göra er SSI OW i Filippinerna och göra er PADI Advanced i Spanien och er SSI Dive Master i Australien. 

Ni ser, de är båda giltiga i hela världen, i alla dykshoppar och man kan byta fram och tillbaka.

En del kommer säga att ni ska göra PADI för att det gäller i fler dykshoppar men det är inte sant.

Det är inte fören på assisterande instruktörsnivå man måste välja vilken organisation man ska gå med. Och helt ärligt, de flesta kommer aldrig bli instruktörer.

Det som avgör om ni kommer ha en bra kurs är:

 1. Er instruktör
 2. Dykcentret
 3. Organisationen (PADI, SSI, CMAS eller något annat)

Vad innebär en Open Water kursen?

Det är första steget inom dykning. De flesta som börjar kursen har aldrig dykt tidigare och många har inte ens snorklat. Det är inget problem. Under några dagar kommer du lära dig allt du behöver veta för att säkert kunna dyka på 18 meters djup.

Du kommer också få hyra dykutrustning och dyka utan en guide och du har möjlighet till fortsatt utbildning inom en rad specialiteter.

Vem kan gå en Open Water-kurs och lära sig att dyka?

I stort sett alla.

Innan du börjar en OW-kurs fyller du i en hälsodeklaration. Om du inte har några problem är det bara att börja dyka. Om du svarar JA på något måste du göra en läkarundersökning. Här på Koh Tao kostar den 200 baht (50 kr).

Det finns ett antal sjukdomar som gör att man inte får dyka. Astma är inte en av dem, astma bedöms från fall till fall.

Innan du hoppar i vattnet med dykutrustning kommer du få genomföra ett test där du ska visa att du kan simma 200 meter och flyta i 10 minuter.

Som ni ser är det inte så höga krav, nästan alla klarar det utan problem.

Enda ålderskravet är att man ska vara över 10 år. Vid 10 år gör man Junior Open Water. Vid 15 är det ”vanlig” Open Water. Sedan finns det bubble maker för de under 10 år.

Teori

Teorin i OW-kursen kan till en början se överväldigande ut och när man bläddrar igenom boken första gången är det många siffror och nya utryck, så många blir lite nervösa.

Jag lovar, det är inga problem.

Alla gör samma kurs, barn från 10 år och uppåt så du kommer förstå.

Du kommer ha en instruktör som föreläser, förklarar och tar dig igenom teorin steg för steg och som förklarar allt om och om igen tills alla är nöjda och förstår.

Open Water-boken

Din Open Water-bok är ganska tjock, runt 150 sidor. Här är några exempel på vad den går igenom:

– Utrustning vi behöver för att dyka.

– Fysik och dykregler

– Strömmar, vågor och det som påverkar oss när vi dyker

– Säkerhet, kommunikation, skador och problem till följd av dykning,

– Undervattensmiljön, fiskar, arter

Ni som gjort er Open Water kurs, ser ni vad hon på huvudbilden till inlägget gör för fel?

Pratiskt

Pooldyk

Det är nu du får testa att andas under vattnet första gången.

Du kommer lära dig ett antal viktiga kunskaper för att säkert kunna dyka. Några av de är:

 • Ta ut regulatorn (den du andas i) och sätta tillbaka den i munnen under vattnet.
 • Ta av dig masken, sätta på den och tömma ut vattnet utan att behöva gå upp till ytan.
 • Säker uppstigning för att minska risken för dyksjukdomar.

Du kommer att börja med några grundläggande övningar stående på botten i grunt vatten.

Därefter kommer du utföra skillsen på grunt vattnet där du bottnar tills instruktören är nöjd och därefter utföra samma uppgifter på djupare vatten, ca 3-4 meters djup.

Du kommer här få möjlighet att simma runt i vattnet och testa din buoyancy (om du sjunker eller flyter och hur du förflyttar dig i vattnet).

När du gjort alla skills, alla elever känner sig trygga och instruktören är nöjd med resultatet så är det dags för nästa steg.

Pooldyket kan utföras utomhus i lugnt vatten.

Utedyk i hav eller sjö

Äntligen är du utomhus! Det är nu det börjar på riktigt. Sikten i vattnet varierar, det finns mängder av fiskar och växter att se och säkerheten blir ännu viktigare.

Det är vanligt att göra 4 dyk utomhus under Open Water kursen. Under den första dagen gör man ofta två dyk. Då kommer ni att repetera och utföra samma skills som ni lärt er under ert pooldyk. Det finns ofta tid att ta en kortare simtur mot slutet av dyket. Här kommer ni att dyka på max 12 meters djup.

Dag två kommer ni att göra ert djupaste dyk till 18 meter, det djupaste ni får gå på ett Open Water-certifikat (med en djupdykspecialitet får ni gå till max 40 meter). En av reglerna inom dykning säger att man ska börja med det djupaste dyket för dagen, därför blir 18 metersdyket ert första för dagen.

Dyk 4 kan användas till att repetera erfarenheter men kan även användas för att nöjesdyk. Under det här dyket brukar jag ha mina navigeringsövningar. Eleverna lär sig grunderna i att navigera med kompass och det som kallas naturlig navigering med hjälp av solljus, koraller osv.

En del dykskolor gör ett femte dyk, ett så kallat självguidat dyk. Fram tills nu har instruktören varit först och guidat alla dyk. Nu får eleverna möjlighet att testa sina kunskaper och leda ett eget dyk själva där instruktören följer efter.

Ett vanligt schema

Första dyket och Frida tar ner gruppen sakta och säkert för att alla ska kunna tryckutjämna. 

Om det nu finns något som kan kallas vanligt. Det är såhär vi gör på Roctopus, dykskolan, där vi jobbar.

 • Dag 1
  Introduktion 16.00-18.00. Lite pappersarbete, en kort film om säkerhet, vi laddar ner appen och kurslitteraturen (allt är digitalt) och vi går igenom hur man sätter ihop utrustningen. Eleverna får 3 kapitel i läxa till dagen efter.
 • Dag 2
  Akademi 8.00-10.00. Vi går igenom läxan och förklarar eventuella oklarheter. Vi går vidare och vi väljer ofta att fokusera den här sessionen på fysikkapitlet för det tycker de flesta är det svåraste.
  Pool 11.30-16.00. Vi börjar med sim- och flyttestet. När det är avklarat sätter vi ihop utrustningen och börjar med övningarna i poolen. Hela poolsessionen kan ta från 3-5 timmar beroende på hur många elever vi har och hur många problem som uppstår längs vägen.
 • Dag 3
  Akademi och prov 8.00-10.00. Vi föreläser om dykplanering och går igenom läxan. Om eleverna har frågor går vi igenom de och reder ut eventuella frågetecken. Provet är 50 frågor med svarsalternativ ie. du får en fråga och har 4 alternativ, ett är korrekt.
  Dyk 1 & 2 11.30-16.00. Vi åker ut med båten för att göra de första två dyken. Vi är flera grupper på båten så dykplatserna anpassas efter grupperna, deras nivå, övningarna de ska göra och väderförhållandena.
 • Dag 4
  Dyk 3 & 4 06.00-11.00. Vi åker ut och gör de två avslutande dyken på kursen. När vi kommer tillbaka till dykcentret fyller vi i de avslutande delarna av pappersarbetet och fyller i loggböckerna. Vi ger er en loggbok där ni fyller i era dykdetaljer ex var ni där, när ni dök, vad ni gjorde under dyket etc.
  Video och avslutning 19.00. Under dyk 3 och 4 har eleverna valet att en fotograf följer med och filmar. Många väljer det här så på kvällen träffas vi alla på en bar, ser filmerna och firar certifieringarna tillsammans.

Sammanfattning

De flesta kan genomföra en dykkurs och det är en fantastisk värld under ytan. Dykning blir bättre och bättre ju mer du lär dig och ju tryggare du blir. I början är det svårt att hålla sig på samma ställe, du kanske studsar mot bottnen och strax efter är flera meter från bottnen. När du lär dig hantera din bouyancy (flytkraft) kan du vara 2 decimeter från bottnen helt stilla och lära dig om en helt ny värld.

För många tar det närmare 15 dyk innan man känner sig helt trygg och att man har full kontroll.

Har du funderat på att göra en Open Water kurs? Vad har hittills gjort att du inte tagit steget? 

Alla bilder i inlägget är tagna av undervattensfotografen Justin (med artistnamnet Just In Water) för företaget Koh Tao ProVideo. Tack för att vi får använda era bilder!

Comments