Vad lär jag mig på en Advanced Open Water?

Lifestyle by

Du har precis gjort din Open Water, först kursen och steget in i dykvärlden. De flesta som gör en dykkurs blir helt sålda och börjar direkt se på möjligheterna att lära sig mer, utvecklas och få njuta ännu mer av en ny värld som precis öppnat sig.

Efter en Open Water är nästa steg Advanced Open Water.

Mer läsning: Vad lär jag mig på en Open Water?

Först vill jag bara klargöra en sak. Det som PADI kallar Advanced Open Water är inom SSI Advanced Adventurer. Så när jag i inlägget skriver advanced så är det de här två jag syftar på.

Jag kommer utgå ifrån de SSI Advancedkurserna som vi hållit här på Koh Tao.

En advanced består av 5 olika sorters dyk som är uppdelade på två dagar. Inom SSI får man bestämma de här 5 olika helt själv men varje skola och ö har ett antal som de ofta gör för att de fungerar bra på dykplatserna.

Här på Koh Tao gör vi oftast navigering, buoyancy, nattdyk, djupdyk och vrakdyk.

Vi möter upp våra kunder på förmiddagen för att att ha kortare genomgång av kursen och berätta vad de olika dyken kommer att innehålla.

Navigering

Här kommer vi att träna på både kompassnavigering och det som kallas naturlig navigering, alltså utifrån det vi ser runt omkring oss.

Vi börjar med att öva kompassen på land. Vi går igenom hur den fungerar och varje elev får testa att sätta en riktning, gå 10 steg och sedan komma tillbaka samma väg. Steg nummer två är att navigera en fyrkant, 10 steg varje riktning.

Nästa steg är att vi pratar igenom den naturliga navigeringen.

  • Vad är bra att tänka på?
  • Vad kan vi använda för att navigera?
  • Vad är vanliga misstag?

Nu är det äntligen dags att hoppa i vattnet!

Vi börjar med kompassen och gör samma sak som på land, fast nu räknar vi inte steg utan simtag. Eleverna navigerar fram och tillbaka och i en fyrkant. Antalet simtag beror på hur bra sikten är, ibland räcker det med 10, ibland krävs 20 simtag. Vi vill inte att man ska se start och mål.

Nu är det dags för eleverna att leda dyket. De ska göra det med en blandning av kompassen och naturlig navigering. De vet var vi startar och målet är att vi ska dyka runt, vända om och komma tillbaka till ungefär samma område mot slutet av dyket.

För många är det här första gången de leder ett dyk. Det är lite som att köra bil första gången själv. Man har övningskört länge och vet vad man ska göra men det är ändå konstigt att inte ha någon bredvid sig.

Buoyancy

För er som inte är vana med dykord så handlar buoyancy om din flytkraft. Om du har positiv buoyancy så flyter du, om du har negativ buoyancy sjunker du och om den är neutral så stannar du i mitten. Under själva dyket så vill vi vara neutrala vilket gör att när vi andas in så stiger vi och när vi andas ut så sjunker vi, det är som att vara viktlös.

Vi börjar oftast dyket med några enkla övningar. Vi gör en finpivot och sitter i buddhaställning. Båda är sätt att öva neutral buoyancy.

Därefter följer olika övningar, här på Koh Tao har vi Buoyancy World som är ett område med massa ringar, betongblock vi kan simma igenom och en klätterställning. Allt är gjort för att öva just buoyancy.

Vi börjar med att simma igenom några av de stora och jobbar oss sakta mot de mindre ringarna. I början är det svårt att bedöma hur stor tanken är eftersom den sticker upp ovanför huvudet och man vet inte riktigt när man är igenom så fenorna tar ofta emot.

Andra övningar vi kan göra är att testa olika fen- och simtekniker. Många gör i början det som heter saxsparkar, vilket är standard. Men man kan även göra något som heter grodsparkar och simma baklänges.

Nattdyk

Det här dyket handlar om att testa något nytt och innefattar inga specifika övningar. När solen är på väg ner sätter vi upp utrustningen på båten och innan det är helt mörkt hoppar vi i vattnet för att ha lite ljus som guidar oss.

Vi har alla var sin lampa som är enda ljuskällorna under dyket.

Under natten är många fiskar ute och jagar och många olika små kräftdjur kommer fram från sina gömställen. En del fiskar lägger sig i korallerna för att sova och vara skyddade av de stora jägarna.

Det är en fantastisk känsla att simma runt i mörkret. På dagen är det så mycket intryck och svårt att fokusera blicken. Nu har du allt fokus på det lilla området där lampan lyser.

Mer läsning: Dykmyter och vanliga rädslor

Djupdyk

Som Open Water dykare får du gå till max 18 meter. Nu kommer du göra ett djupdyk till 30 meter. Vi dyker ner till 30 meter direkt för man startar alltid med det djupaste.

Där sätter vi oss på knä och gör några olika tester för att se hur mycket vi alla påverkas av kväveberusning (nitrogen narcosis). Att vara narced (kväveberusad) är lite som att vara fulla. Man får långsammare reaktionsförmåga, koordinationen blir sämre och vissa blir fnittriga och flamsiga.

Alla instruktörer och dykskolor har sin olika test de gör. Jag börjar ofta med ett koordinationstest där jag har en lapp med massa nummer från 1-10. Eleven ska peka på 1, sedan på sin näsa, 2 och på sin näsa, 3 osv…

Sedan kommer lite huvudräkning för att se om de tänker långsammare. Jag visar ett antal fingrar och eleven ska lägga på så det blir 11. Jag visar 5 fingrar, eleven visar 6. Jag visar 7 fingrar, eleven visar 4. Det som på ytan skulle ta en sekund kan ta flera sekunder på 30 meters djup.

Sedan har jag några matteuppgifter nedskrivna och här kan det blir svårt, 1+2+3-4 kan ta väldigt många sekunder att lösa.

Det här är bara några testar vi kan göra under dyket. Målet är att ge folk erfarenhet av djupet och få känna på hur de reagerar på det här djupet.

Vrakdyk

Fotocredit: Pixabay – MartinStr

På Koh Tao har vi ett vrak som är väldigt lätt tillgängligt (inte vraket på bilden). Det ligger på 26-30 meters djup och kaptenshytten är på 21 meter. Så hela dyket är ett djupdyk så djupdyket måste vara gjort före.

Vi går ner till vraket och dyker runt det. Det här dyket handlar bara om att ge erfarenhet av att dyka runt ett vrak. Det är ett nöjesdyk men med en instruktör vid din sida som säkerhet.

För många är det här ett riktigt häftigt dyk. Även om jag personligen inte gillar bilar, båtar, motorer så är det något speciellt att dyka runt ett stort vrak. Vi simmar upp till fönstren och lyser in med våra lampor, vi kollar på kanonerna i fören av båten och på de stora fiskarna som bosatt sig i kaptenshytten.

Mer läsning: Så tjänar vi pengar för att resa på heltid

Sammanfattning

När man har avslutat de här 5 dyken så blir man Advanced. Man har nu fått erfarenhet av några olika sätt att dyka och har förhoppningsvis förbättrat sina dykkunskaper och känner sig bekvämare i vattnet.

Härifrån finns det nu många olika vägar att gå. Det finns en uppsjö av specialiteter att göra t.ex.

  • Foto
  • Dyka i strömmar
  • Torrdräkt
  • Search and recovery
  • Stress and Rescue

Det finns ingen bestämd väg att gå nu utan det beror helt på var du vill dyka och vad du tycker om. Många nöjer sig här och fortsätter med nöjesdyk utan att göra några fler kurser. Andra vill fortsätta göra kurser och utbilda sig. Några vill satsa mot en professionell nivå.

Advanced Open Water med SSI

Inom SSI är en AOW något annat än med PADI. De här dyken jag berättar om ovanför är adventure dives. För att göra en hel specialitet inom SSI måste man göra 2 dyk plus teori inom varje specialitet. Det betyder t.ex. 2 djupdyk plus teori och då får man gå till 40 meter.

När man har 4 specialiteter och 24 dyk totalt så blir man Advanced Open Water inom SSI. 

Comments