Vägen till dykinstruktörsjobb i Thailand

Lifestyle by

Att jobba med dykning på en paradisö har länge funnits i våra tankar, i vinter kommer detta att bli verklighet! Här berättar vi hur vi har gjort detta möjligt!

Vägen till ett dykinstruktörsjobb innebär en hel del jobb men det är absolut möjligt för vem som helst. Det är först en lång utbildning med mycket teori, sedan väntar ett oändligt antal ansökningar och när du väl fått jobbet så är det ett stort ansvar. Men det är värt varenda sekund av det! Det är världens bästa jobb!

Bli dykinstruktör

Drömmer du om att jobba som dykinstruktör? Första steget är såklart att få rätt certifikat och bli dykinstruktör. Det är en lång väg som vi ägnat ett annat inlägg åt.

Mer läsning: Tjäna pengar under resan del 3: utforska tropiska korallrev som dykinstruktör

Skicka ansökningar

Det här tar tid och är många timmars hårt intensivt jobb. Vi är certifierade med SSI och söker därför bara på deras dykcenter. På deras hemsida DiveSSI finns det två bra sätt för att söka jobb:

Drömjobb

Här lägger dykcenter runt om i världen upp jobbannonser när de söker divemasters, instruktörer eller annan personal till sina dykcenter. Hur många annonser som läggs upp här beror mycket på säsongen. Det finns både annonser för jobb långt inför säsongrna dykcentren och sista-minuten-ansökningar precis när säsongerna börjar eller under pågående säsong.

Hitta dykcenter

Här kan du med hjälp av en karta hitta alla SSI-center i hela världen. Bestäm ett område du vill åka till, gå in på varje dykcenters hemsida och läs om dem. Om du tycker att dykcentret verkar bra så skicka en ansökan. Det finns många dykcenter, på Koh Tao finns det över 80 dykcenter (alla är inte SSI) och totalt flera hundra i Thailand. Så det är ett tidskrävande jobb att höra av sig till alla.

Skriva CV

Det här är en stor del som vi kommer skriva ett helt eget inlägg om. Det här är troligtvis det enskilt viktigaste i din jobbansökan. Utan ett bra CV som snabbt fångar uppmärksamhet och väcker nyfikenhet spelar det ingen roll vad du gjort tidigare. Du har hamnat i skräphögen innan de ens läst klart ditt namn.

Svar från dykcenter

Helt ärligt, majoriteten av dykcentren kommer inte ens att svara på ditt email. Majoriteten av svaren du får kommer att vara nej. Sedan kommer du förhoppningsvis få några svar från dykcenter som är intresserade av dig och som vill prata mer.

Av våra 100+ ansökningar fick vi ett 10-tal svar.

Intervju och diskussion

Dykcenter i Sydostasien kommer i regel inte att ge dig ett jobb efter en Skype-intervju men du kommer se vem din chef skulle kunna vara, få en bättre uppfattning av dagcentret och de av vem du är. Dykinstruktörsjobb i Sydostasien är i 99% av fallen provisionsbaserade. Om du jobbar mycket och bra tjänar du bra. Om du inte säljer och jobbar hårt får du ingen lön.

För oss blev det seriösa diskussioner med 3 dykcenter på tre olika öar i Thailand. Två kunde ge oss jobb.

Vad är dealen?

Det första centret erbjöd oss ett klassiskt säljprovisionavtal. De kunderna vi tar in i shopen och säljer till får vi provision på. Det innebar mycket tid på gatorna för att ragga kunder.

Det andra dykcentret gav oss ett bättre avtal med betydligt mindre säljjobb, säkrare lön men det är på en resortö så inga backpackers, fest eller något annat där än just resorten.

Det tredje dykcentret sa att de inte kunde ge oss jobb men att vi gärna fick komma dit, träffa dem på plats och göra några frilansjobb. Om de gillar oss och vi gör ett bra jobb så kommer vi kunna få mer jobb. Det finns också många andra dykcenter på ön som vi kan frilansa för. Det här är det helt klart osäkraste alternativt sett till inkomst men samtidigt fick vi bäst intryck av dykcentret där och ön verkar passa vår stil.

Vilken ö blev det?

Det belv Koh Tao! Den klassiska dykön som certifierar mest dykare per kvadratmeter i hela världen. Så varför valde vi bort två dykcenter som erbjöd oss jobb mot ett som inte gjorde det.

Anledningen att vi valde den här ön är många. En är att det är en ö där det bor folk på riktigt, inte bara en resort. Det gör att utbudet av marknader, frukt och gatumat är större (som ni vet älskar vi mat och vi vill inte gå miste av en enda måltid). Det är också många backpackers, vilket är vår stil mer än resortfamiljer. Trotts att vi inte är typen som festar och dricker massa alkohol.

Sammanfattning

Att få ett dykjobb är möjligt och på ett sätt lätt men det förutsätter hårt fokuserat arbete. Du skapar ditt eget rykte. Dykvärlden är liten och om du jobbar bra och är att lite på kommer folk att höra det, och samma sak om du inte sköter dig såklart.

Det finns stor osäkerhet med provision så om du är ute efter något säkert, bekvämt där du vet vad du får i slutet av månaden är det här kanske inget för dig. Om du däremot är ute efter en fantastisk livsstil där en lång vit strand är ditt kontor, där intresse och arbete är samma sak och där du träffar glada motiverade människor och hjälper de uppleva en av sina drömmar är det här helt rätt för dig.

Så, vem kommer och hälsar på oss på Koh Tao i vinter? Vi blir där från mitten av November till April/Maj. 

Comments