Vandra i Nepal: Nybörjarguide

Lifestyle by

Den här guide vänder sig till er som ska vandra i Annapurna, Mt. Everest Basecamp och andra populära leder.

Vi kommer gå igenom viktiga förberedelser, vanliga problem med lösningar och andra frågor vi fått av er. Om ni har fler frågor ställ de i kommentarerna längst ned och så lägger vi till svaren i blogginlägget.

Drömmer du om att vandra i världens högsta bergskedja, Himalaya? Men har fastnat på massa frågor och farhågor du har om det?

Eller är det kanske dina första vandring och du vet inte riktigt hur du ska förbereda dig?

Vi kommer att gå igenom allt i kronologisk ordning från det du behöver förbereda hemma till det du behöver fixa på plats och även under vandringen.

Packlista

Den blev ganska lång så det har blivit ett eget inlägg.

Visum

Vi svenskar har visa-on-arrival i Nepal. Det innebär att vi inte behöver söka visum i förväg utan får det vid gränskontrollen på flygplatsen.

Det fanns flera olika val:
15-dagar = 25USD
30-dagar = 40 USD
90-dagar = 100 USD

Priserna utgår i Amerikanska dollar men du kan betala i ett flertal andra valutor däribland euro och svenska kronor men då är det flygplatsens växelkurs som gäller. Vid vårt besök låg den relativt nära den officiella kursen.

15- och 30-dagars visumen är enkel inresa men för 20 USD extra kan man få dubbla inresor. På 90-dagars visumet ingår dubbla inresor.

Ni behöver 2 passfoton för visumansökan.

OBS! Till visumkontrollen kommer det troligtvis vara jättelång kö. Till vänster om köerna finns några maskiner där ni fyller i er visumansökan. Gör det innan ni börjar köa, annars får ni göra om hela köandet.

Resa Kathmandu till Pokhara

nyborjarguide_vandra_annapurna_03

Från Kathmandu tog vi bussen till Pokhara. Det finns gott om bussar som avgår varje morgon. Vi reserverade vår bussbiljett på plats. Resan är ganska kort i distans, drygt 7 mil men tar hela 7 timmar.

Det går att flyga också om ni är under tidspress.

Viktiga förberedelser

 • Fixa vandringstillstånd: Det är två tillstånd du behöver och vardera kostar 20 USD, de tar endast kontanter. Du behöver ha ett passfoto för vardera tillstånd. Du behöver ange var du planerar att vandra och ungefär när (du behöver inte följa dessa planer). OBS! I Kathmandu var det många som sa till oss att vi borde fixa tillstånden där, de påstod att det i Pokhara skulle ta längre tid och att de skulle ta ut en extra avgift. Det är inte sant. Det är samma pris och tog ca 10 minuter. Kontoret ligger bara ett kvarter ifrån turist-busstationen.

nyborjarguide_vandra_annapurna_01

 • Inhandla det sista: Köp en karta! Vi köpte även varsitt set av vandringsstavar (har aldrig tidigare använt det men jag är så otroligt glad att vi köpte dem) och en vattenpåse att ha i väskan i en av de många vandringsbutikerna i Pokhara.

Nu kände vi oss klara att börja! Vi visste ännu inte hur länge vi skulle vandra, vi hade aldrig tidigare gjort en vandring längre än 4 dagar 3 nätter. Den här vandringen slutade på hela 28 dagar!

All vandring vi gjorde var inom Annapurna-området men vi gjorde flera olika vandringar. Det har resulterat i en serie på 4 inlägg. 

Del 1: Från början av Annapurna Circuit till Tilicho Sjön

Del 2: Tilicho Sjön över Thorung Pass (5400m) till slutet av Annapurna Circuit via Kophra Dandra

Del 3: Annapurna Basecamp

Del 4: Mardi Himal (Helt seriöst, missa inte den här! Om du ska göra en vandring så läs det här!)

Vanliga problem och farhågor

Vad vi märkte när vi pratade med folk var att det är en skillnad mellan vad folk tror kommer vara problemen innan de ger sig ut och vandrar och vad som faktiskt var problemen under vandringen.

nyborjarguide_vandra_annapurna_12

Vad folk tror är problemen när man vandrar och vanliga frågor

 • Mina kläder är inte bra nog, måste köpa dyra specialkläder
 • Jag måste ha riktiga vandringskängor för att klara det
 • Var ska jag bo och äta?
 • Jag hittar inte, jag måste ha en guide

Faktiska problem under vandringen

nyborjarguide_vandra_annapurna_10

 • Blåsor pga nya skor
 • Blöta skor, oavsett kvalitet
 • Ont i knäna
 • Trasiga läppar pga sol och torrluft
 • Kalla nätter
 • Slut på kontanter

Lösningar på problemen

Utrustning

nyborjarguide_vandra_annapurna_02

Vi fick höra att när man vandrar behöver man bra utrustning. Du ska köpa nya vandringskängor för minst 1500kr och funktionsbyxor från Haglöfs eller nåt annat kvalitetsmärke. Utrustningskostnaderna kan gå på så mycket som 10'000 kr och det är bara sånt du ”måste” ha.

Det här är en sanning med modifikation. Mest modifikation.

Vi köpte saker i Nepal för 250 kr tillsammans, resten tog vi hemifrån.

Kolla på bilden nedanför. Vi gjorde alla minst 2 veckor vandring och vi hade ganska olika utrustning.

nyborjarguide_vandra_annapurna_09

När det var bra väder och varmt på dagen gick jag i mina träningsshorts och en funktions t-shirt jag brukar ha när jag tränar. När det var kallare gick jag i underställströja och jeans. Halva vandringen gick jag i mina vanliga vinterkängor jag haft i 10 år, resten gick jag i mina löparskor. Så specialanpassade och avancerade var mina vandringskläder.

Vi träffade många längs vägen som kommenterade "Hur kan du gå i jeans?" och "Stukar du inte vristerna utan kängor?" Osv.

nyborjarguide_vandra_annapurna_06

Det var inga problem med mina jeans och inga stukade vrister. Skorna blev blöta ibland men de gångerna hjälpte inte kängorna heller och alla satt på kvällen runt elden och torkade sina skor tillsammans. Och personerna som hade köpt nya svindyra vandringskängor? De blev också blöta PLUS att deras fötter var täckta i blåsor eftersom skorna var nya.

Vårt första tips. Ta ingådda skor och ta två par skor, kängor och lätta löparskor. Då har du ett torrt ombyte och minimerar risken för blåsor då du kan byta.

nyborjarguide_vandra_annapurna_05

Nästan alla kommer känna smärta i knäna. Om du vandrar 5000m upp och sedan samma ned så kommer det vara mycket belastning på dina knän.

Våra tips.

 • Träna upp musklerna. Använd balansplattor för att få med de små stabiliserande musklerna.
 • Köp inlägg till dina skor om du inte redan har det. Det kommer göra skillnad men se till att gå in dem. Jag hade aldrig använt inlägg till för 3 år sedan och nu har jag flera par och skulle aldrig använda skor utan inlägg.
 • Använd vandringsstavar. Jag upplevde att det gav mig bättre kroppshållning, balans och tog vikt från knäna.
 • Om du vet att du har knäproblem överväg en porter/bärare. Eller låt bli att bergsvandra, åk till Danmark istället.

Boende och mat

nyborjarguide_vandra_annapurna_18

Det var absolut inget problem. Det här är lite av en lyxvandring. Under hela vandringen var det aldrig mer än 3 timmar mellan byar med mat och vandrarhem, oftast till och med kortare. Vad du behöver göra är att fundera över om du klara att gå ytterligare 2-3 timmar utan lunch eller om du ska äta nu. Om du kan ta det beslutet behöver du inte vara orolig. (Jag svarar ofta fel, jag överskattar mig själv och blir hungrig)

Samma gäller för boende. Fråga i byn där du är hur långt det är till nästa by och om det finns boende där.

nyborjarguide_vandra_annapurna_08

Vårt tips!: Ha alltid snacks i väskan. (Det är min räddning när jag svarat fel) Det finns goda veganvänliga kokoskakor att köpa överallt. Vi bar även ett antal paket snabbnudlar. Du krossar de, häller i kryddorna och äter. Du behöver inte koka dem. (Många av er tycker nog att det här låter konstigt men det är inte konstigare än att äta något annat friterat t.ex. chips) Vi bar även en burk jordnötssmör, en lyxprodukt du kan köpa i större byar längs vandringen.

Guide för att hitta rätt

nyborjarguide_vandra_annapurna_07

Det här är ingen vandring långt bort från all civilisation. Det är en av världens mest populära vandringar. Du följer en vandringsled, en stig, som längs vägen har röd/vita eller blå/vita markeringar målade med jämna mellanrum.

Kolla bilden nedanför, tror du att du kan följa den stigen och markeringarna?

nyborjarguide_vandra_annapurna_04

Om svaret är Ja, samt om du svarade Ja på frågan om mat, så är du på vår nivå. Du behöver ingen guide.

Om du inte vill bära all din packning kan du hyra en bärare/porter. Det kan vara svårt att hyra bara porter och inte guide från agenturer men fråga runt så kommer du snart hitta en. Det gick även att hyra i byarna längs vandringen.

nyborjarguide_vandra_annapurna_13

Kalla nätter

nyborjarguide_vandra_annapurna_11

På låg höjd var det här inga problem men över 3500 meter blev det kallt och frost på nätterna. Över 4500 meter började vattnet frysa.

Rummen man bor i är allt annat än välisolerade. De håller några grader över utetemperatur men räkna inte med att gå in i ditt rum och värma dig.

När köket stänger vid 20 och lokalbefolkningen går och lägger sig blir det ingen mer värme från elden. Då handlar det om att ha tillräckligt med kläder på sig.

Bygg upp lager på lager. Kvällarna på hög höjd hade jag ofta min lager-1, lager-2, tjocktröja, skaljacka, puffer, mössa, buff och vantar.

nyborjarguide_vandra_annapurna_14

Ta med en varm sovsäck som du kan sova i när det är 5-10 grader. Det känns löjligt på låg höjd när du sover under ett lakan men tro mig, de nätterna då du behöver den kommer du tycka det var värt att bära den hela tiden.

Vårt trick var att köra ett set armhävningar för att få upp pulsen och sedan hoppa ner i sovsäcken fullt påklädd och sitta där tills värmen var uppe. Först då tog vi av oss kläderna. Du vill inte ha massa kläder på dig i sovsäcken men underställ är okej. I alla rum vi bodde i fanns det filtar att använda för extra värme.

Slut på kontanter

Längs vandring betalar du mat och boende kontant. Vi räknade på 2000 NRP per person och dag, vilket räcker för de allra flesta. Vi klarade oss på under hälften men då drack vi ingen alkohol och höll nere mat- och boendekostnaderna så mycket vi kunde. Detta innebär att du behöver bära med dig ganska mycket kontanter om du planerar att vara ute en längre tid. Om du dessutom väljer att förlänga din vandring under tiden kanske dina kontanter kommer att ta slut längs vägen. Som tur är finns det bankomater i de större byarna, bland annat i Jomsom.

Dagsrutin

nyborjarguide_vandra_annapurna_15

Vi kom snabbt in i en rutin där vi följde solens gång och de ljusa timmarna på dygnet. Vi vaknade av solen mellan 6-6.30 på morgonen. Vi packade ner allt i våra ryggsäckar och knappt en timme senare började vi vandra. Vi gick till 9-10 och stannade för frukost/tidig lunch. Därefter gick vi hela dagen och tog 2-3 kort pauser med snacks, antingen som vi hade i ryggsäcken eller som vi köpte i en by längs vägen.

nyborjarguide_vandra_annapurna_17

Vid 17 stannade vi för kvällen och vi 18 började det mörkna. Vi beställde mat ganska direkt och spenderade kvällen i restaurangen med att prata, plugga och läsa. Vid 20 stängde köket och lokalbefolkningen gick och la sig. Då försvann värmen och ljusen. Det var bara att ta fram pannlampan och krypa ner i sovsäcken för att hålla värmen. De flesta kvällarna somnade vi senast 21. Efter en hel dag med vandring var det skönt att få sova.

Sammanfattning

Att vandra i Annapurna är fantastiskt vackert och det är inte alls svårt. Vi hade ingen erfarenhet men gjorde det ändå och skulle inte ändra något inför ett andra besök.

Det är lätt att följa lederna, det finns mat och boende längs vägen och du behöver inte köpa massa dyr utrustning.

Planerar du en vandring i Nepal? Har det vi skrivit hjälpt dig? Är det något du fortfarande undrar?

Comments