Vårt 2016 – ett fantastiskt år

Lifestyle by

Året är redan slut och det är dags att sammanfatta det. I kort drag har det varit väldigt bra. Lika bra som vi tänkte att det skulle bli. Lika bra som 2015 var.

Januari – Mars

Vi firade in det nya året i Geilo, Norge där vi jobbade som skidinstruktörer och på en restaurang under högsäsongen. Vi hann med att göra Trinn 3, nästa steg i skidlärarutbildningen. Vi åkte fram och tillbaka mellan Geilo och Sverige för att jobba och planera vår kommande resa. Nu i efterhand har vi insett att vi planerade väldigt lite.

Mer läsning: Få betalt för att åka skidor

Det var under den här perioden som vi lanserade Everyday Explorers så den är inte ens ett år gammal! Vi började med att satsa på Instagram och posta inlägg från våra tidigare resor vi gjort.

Vi hann även med att gifta oss i början av året.

April – Juli

Skidsäsongen tog slut och vi hade tjänar ihop en del pengar, inte så mycket som vi trott men tillräckligt.

Vi satt i Geilo och sökte på bussar vi kunde köpa för att bygga om till en husbil. Vi hittade en som verkade perfekt. Några samtal senare hade vi ringt säljaren, bestämt ett möte och ringt till en Axel, en bilkunnig vän som kunde åka och kolla på bilen dagen efter. När han sa att den verkade bra slog vi till! Det är början på vårt stora äventyr med bilen som kom att kallas Stripie.

I samma veva började Everyday Explorers att växa på riktigt. Vi kom med i Aftonbladet, GP/Expressen, Metro, TTELA och en artikel i en dansk dagstidning.

Vi började ringa runt till företag och pitcha vår idé och blogg och Canon var först ut. Det blev lyckat och två månader sedan var de med på resan och vi hade fått utrustning sponsrad! Vår första och hittills största sponsor 😀

Väl hemma i Sverige satte vi igång förvandla den tomma skåpbilen till vårt hem. Det här är så nära vi kommit att köpa bostad så det var en stor grej för oss. Med hjälp av Alex, en annan bilkunnig och framförallt händig vän, som passande nog var pappaledig under de här månaderna började inredningen ta form och 3 månader efter vi köpt bussen stod den färdig – vår nya hem och vän Stripie!

Juli – November

Äventyret började! Bilen var färdig och vi var kära i den redan innan vi började resan. Vi körde genom Polen, Slovakien, Österrike, Slovenien (vårt nya favoritland), Kroatien, Montenegro, Albanien, Grekland, Turkiet, Georgien (ännu ett nytt favoritland), Ryssland, Kazakstan (där Stripie gick sönder och blev kvar på verkstad), Kirgizistan (utan Stripie men det lyckades bli vårt tredje favoritland under resan), Kazakstan (för att plocka upp Stripie), Ryssland och till slut Mongoliet.

Vilken fantastisk resa!

Var den svår? Absolut inte. Var det ett stort äventyr? Inte på det sättet vi trodde det skulle bli. Var det mycket planerande innan avresa? Bortsett från att inreda Stripie behövdes bara 2 veckor förberedelse för att söka visum till Ryssland. Men framförallt var det grymt kul. Framförallt delen fram till och med Georgien.

November – December

Daniel, min (Jacob) barndomsvän, landade i Mongoliet tillsammans med en kollega, plockade upp bilen och spenderade 11 dagar med att köra den från Ulaanbaatar till Trollhättan. Så nu står Stripe i säkert förvar hos mina föräldrar.

Vi flög till Thailand med en 3 dagar mellanlandning i Kina.

I Thailand hälsade vi på vår vän Josh som bor och jobbar i Bangkok. Vi tog oss sedan upp till Chiang Mai under Loy Krathong och Yi Peng-festivalen.

Från slutet av November har vi bott på Koh Tao och jobbar som dykinstruktörer. De första veckorna assisterade vi bara men vi hann med 2 veckor av jobb.

Mer läsning: Jobba som dykinstruktör

Sammanfattning jobb

Vi jobbade dubbla jobb under högsäsong i Norge, totalt blev det runt 5 veckor men det motsvarade närmare 8 veckor i arbetstid. Sedan jobbade vi två veckor i December i Thailand. Så totalt 10 veckors jobb under 2016. Det är under vårt snitt och mindre än vi trodde det skulle bli. Vi hade tänkt heltid under hela perioden januari – april och sedan i december. Så vi planerade 5 månader men det blev hälften. Men det var ingen fara, vi har alltid en backup så vi klarar oss minst 6 månader utan att jobba.

Sammanfattning resa

Vi har pratat om vår road trip i fler år men nu var det äntligen dags. Vad vi insett är att det var inte så stort och galet projekt som vi trodde det skulle vara. Det var väldigt lätt, krävde minimal förberedelse (ett visum innan avresa) och vi hade ingen rutt bestämd.

Skulle jag rekommendera andra att göra det här? Det finns många overlanders, personer som reser långa sträckor i husbilar eller på motorcyklar och älskar det. Vi insåg att för oss var delen fram till Georgien fantastisk och jag skulle rekommendera vem som helst att göra den. Däremot var delen genom Kazakstan och Mongoliet lite för utdragen, det blev för stora avstånd och i och med det för mycket monoton tid bakom ratten och i bilen. Vi vill gärna att det händer mycket grejer hela tiden och vill kunna vara aktiva och spendera mycket tid utanför bilen när vi reser. 

Sammanfattning Everyday Explorers

Everyday Explorers lanserades 2016 så det är inte ens ett år gammalt! Det är helt galet, från lansering till där vi är idag. Vi har publicerat 143 inlägg och laddat upp en bild på Instagram varje dag (några undantag när vi varit utan internet).

Så vad är det som motiverar oss att dela med oss av vår livsstil och våra resor?

Det är alla kommentarer och mejl vi fått från er under året. Det har varit allt från specifika frågor om boenden längs Annapurnaleden i Nepal till frågor om hur det är att resa som vegan och hur man gör för att bli dykinstruktör.

Samtidigt som bloggen vuxit har det kommit fram ett antal haters. Folk som är avundsjuka, inte tycker vi gör något bra, som försöker ta det vi byggt upp och det vi har och förminska det. En form av krabbmentalitet, istället för att se någon lyckas, motiveras av det, låta sig inspireras och få hjälp för att nå längre så väljer de här personerna att ta tag i oss och försöka hålla kvar oss på deras nivå.

Vi har lyckats få loss ett antal sponsorer inför vår road trip och Everyday Explorers och det är 3 stycken som sticker ut för oss. Canon är den helt klart största och som vi är mest stolta över (speciellt eftersom jag använt Canon i 10 år och frilansat som fotograf är det en stor personlig vinst). Det var också vår första sponsor.

Vi har fått en nackkudde sponsrad av Ovaer. Det är inte bara att den är skön och fungerar (tillskillnad från många andra nackkuddar) men Stefan som startat företaget är en entreprenör som såg ett problem och bestämde sig för att lösa det. Sånt gillar vi.

Det sista är när vi reste i Slovenien. Slovenian Tourism Board gjorde ett jättejobb för att sätta ihop vår resa med minimal framförhållning (typ 2 dagar) och vi fick 3 veckor i Slovenien fulla med äventyr och Slovenien seglade upp som en kandidat på vår topplista all-time. Och vi har varit i en hel del länder så det säger mycket.

Sammanfattning övrigt

Under första 9 månaderna av året satsade vi mycket på träning. Vi älskar träning och hälsa. Vi tog beslutet att gå med på ett gym och var där varje dag. När road tripen började hade vi vårt hopprep och TRX. Jag (Jacob) slog mitt rekord i double unders (alltså dubbelhopp med hopprep) och jag lyckades göra 192 double unders i ett set. Nöjd men ändå totalt missnöjd, så nära.

Vi har ätit veganskt hela året och mår hur bra som helst och inga planer på att ändra det. Vår road trip har gett oss möjlighet att testa många olika intressanta veganska maträtter och kulturer från i Kina där det är så otroligt lätt att vara vegan till Warszawa som är en av Europas ledande veganstäder till landsbygden i Mongoliet där vi levde på morötter, vitkål och potatis.

Saker vi lärt oss

Vi älskar att resa och uppleva nya kulturer. Men vi har insett att vi inte vill resa för resandets skull. När vi reste genom Kazakstan och Mongoliet insåg vi att det inte var vår grej, att köra långa sträckor för sakens skull. Vi insåg också att vi inte gillar att resa under hösten och vintern i kalla länder.

Om vi ska ha vinter ska vi vara i en skidanläggning och det ska vara mycket snö. Annars kan vintern kvitta.

Vi är sommarmänniskor, gärna tropiskt och varmt med närhet till stranden.

Mat är otroligt viktigt för oss. När vi pratar om Kina är det mest om maten och alla nattmarknaderna. Det måste finns ett bra utbud av vegansk mat och marknader.

Vi vill kunna ha ett aktivt liv med tillgång till vandringar, ett jobb där vi rör oss och mår bra. Med de här lärdomarna har vi satt en del mål och planer för 2017.

Vad förväntar vi oss av 2017 och vad kommer att hända?

2015 var ett jättebra år. 2016 var ett lika bra år och vi förväntar oss inget mindre av 2017. Eller förväntar oss av 2017. Det låter som att vi inte är ansvariga för våra egna liv och beslut. Vi kommer göra 2017 minst lika bra.

Vi kommer fortsätta att jobba med det vi älskar och att leva vårt liv, vår dröm och vi hoppas att kunna inspirera fler att våga ta steget ifrån sin vardag och satsa på sin dröm. Det behöver inte vara resa, jobba som dykinstruktör eller digital nomad. Det viktiga är att du gör något som får dig att må bra.

Vi kommer fortsätta utveckla Everyday Explorers och ta grymma bilder för vårt Instagramkonto. Vi har flera online projekt på G som vi kommer sjösätta under året med målet att skaffa fler inkomstströmmar och de ska vara helt digitala.

Vi kommer inte att ”skaffa ett riktigt jobb” som så många säger att vi borde. Vad nu ett riktigt jobb är.

Våra res- och jobbplaner ser ut som följande:

  • Koh Tao till Maj
  • Cykelsemester i Kina + Japan och/eller Taiwan under sommaren
  • Slutet av sommaren och hösten kommer vi att köra Stripe i Kanada
  • Vintern kommer vi att spendera i Kanada som skidinstruktörer

Nu ska vi ner till stranden och fira! Gott nytt år!

Hur var ditt 2016? Vad är det mest minnesvärda från ditt år?

Comments