Vårt 2017 – ett år av möjligheter

Lifestyle by

2017 börjar lida mot sitt slut. Hemma i Sverige är det redan slut, det nya har börjat men nya hopp, löften och inspiration. Här i Kanada har vi fortfarande några timmar kvar innan tolvslaget. (Vi är lite sena med publiceringen så det är redan slut. Vi insåg att vi hade annat för oss på nyårafton än att uppdatera Everyday Explorers).

Hur har 2017 varit? Blev det som vi tänkt oss? I slutet av 2016 publicerade vi den här listan.

Våra res- och jobbplaner ser ut som följande:

  • Koh Tao till Maj
  • Cykelsemester i Kina + Japan och/eller Taiwan under sommaren
  • Slutet av sommaren och hösten kommer vi att köra Stripe i Kanada
  • Vintern kommer vi att spendera i Kanada som skidinstruktörer

Så här blev det:

  • Koh Tao till Maj > CHECK (April)
  • Cykelsemester i Kina + Japan och/eller Taiwan under sommaren > CHECK (1 månad i Japan och en dryg månad på cykel i Taiwan
  • Slutet av sommaren och hösten kommer vi att köra Stripe i Kanada > X Stripie fick en ny ägare i Sverige i höstas och vår Kanada roadtrip blev framflyttad till efter skidsäsongen.
  • Vintern kommer vi att spendera i Kanada som skidinstruktörer > CHECK Vi är på plats i Sun Peaks, BC, Kanada och jobbar som skidinstruktörer.

Så var det ett misslyckande att vi inte kunde slutförde alla våra mål och modifierade några utav dem?

Absolut inte! Vi tycker det är viktigt att kunna vara flexibel, att ha frihet. Vi gör det vi vill och det vi tycker om. Och om det är att resa med en camper van i Kanada 2017 eller 2018 spelar ingen roll så länge vi trivs. Vi hade två bra val och tog ett beslut. En av de viktigaste sakerna i vår livsstil är att ta ansvar för sina beslut och resultat.

Januari – April

Förra året började på tropiska breddgrader, närmare bestämt i Thailand. Vi spenderade knappa 5 månader på ön Koh Tao där vi jobbade som dykinstruktörer. De månaderna gav oss några nya vänner, massa mer erfarenhet som dykinstruktörer, en go livsstil med mycket sol och värme men även en del riktigt jobbiga situationer.

Vi han också med att ta en kort resa till Kina under den här perioden. Där vi firade kinesiskt nyår med vår vän Nancy och jobbade 2 veckor på ett vinterläger.

April – Juni

Efter allt jobb i Thailand tog vi en för oss ganska kort semester på drygt 2 månader. En månad spenderade vi i Japan där vi gjorde en road trip bland körsbärsblommor, vandrade en gammal pilgrimsvandring, lärde oss laga japansk mat och lärde känna fantastiska människor genom couchsurfing.

Japan följdes av en månad på cykel runt Taiwan. Vi som redan älskar Kina förväntade oss mycket av Taiwan och det levererade och seglade upp som en topp-kandidat på vår lista över favoritländer.

Det blev ett helt varv runt ön. Höjdpunkterna blev couchsurfingträffar och alla nya vänner och familjer vi träffade. Och såklart när vår bästa vän May joinade oss och cyklade med i 2 veckor.

Juni-Augusti

Dags för Kina igen!! Fjärde gången! Helt galet. Det känns som vi inte kan få nog av Kina, det vara blir mer och mer intressant och lockande för varje gång vi varit där.

Vi jobbade för Camp Greenwoods, samma företag som vi jobbade för under vintern. Vi fick än en gång jobba med våra kinesiska vänner Nancy och May, två personer som kommit att betyda väldigt mycket för oss. Vi cyklade MTB, paddlade kajak, badade, spelade fotboll, frisbee, ritade teckningar, arrangerade filmkvällar, maskeradparty och mycket mer.

De var galet mycket jobb dock. Vi jobbade 16 timmar varje dag i 10 veckor i streck. Lite semester hade varit rätt gött efter det. Istället för semester drog vi till Schweiz för att göra ytterligare en månad på läger.

September

Det här lägret var så mycket lättare än det i Kina! Det var en helt annan grej att jobba med barn som bor i Schweiz jämfört med de i Kina. Organisationen var mycket bättre och smidigare. (Det här lägret har rullat i 25 år så borde ju ha lärt sig vad som funkar och inte funkar.)

Huvudanledningen till att vi åkt till Schweiz var inte för att vi var sjukt sugna på ännu ett läger. Utan för att våra amerikanska vänner vi jobbade med första gången i Kina också skulle komma och jobba på just det här lägret. Det var otroligt härligt att träffa dem igen!

Oktober – November

SEMESTER!!! Tillbaka till Sverige för att ladda upp batterierna efter en hård  och lång sommar. Sverige besöket blev som vanligt fyllt med en hel del kaffe, mys och gos med familj i både Trollhättan och Örebro och häng med vänner. Däremot skippade vi Stockholm den här gången och besökte andra delar av Sverige.

Det var faktiskt otroligt skönt att komma tillbaka till Sverige den här gången. Det blev 14 månader sen förra besöket denna gången. Lagom länge för att hinna börja sakna det kära, komfortabla Sverige.

Vi gjorde också en kort familjesemester till London. Det är första gången sedan jag var 17 som hela familjen åkte utomlands tillsammans. Vi löste det över förväntan trotts många olika intressen. Musikalen Kinky Boots och Harry Potter touren blev helt klart höjdpunkterna.

December

Kanada. Ny världsdel för Frida, nytt land för oss båda och ännu en skidsäsong (säsong nummer 4 för Jacob och nummer 5 för Frida. En börjar ju på att bli rätt erfaren ;))

Kanada började med ännu ett kärt återseende. Vår vän Petrus från Arvika som vi lärde känna under vår första säsongen i Geilo pluggar just nu i Vancouver. Det är skönt att ha vänner utspridda över världen.

Tiden i Sun Peaks, skidresorten där vi jobbar, började inte så bra. Boendesituationen på berget var katastrofal men efter två veckor fick vi jackpot och hittade ett jättebra boende. Nu njuter vi till max varje dag. Eller nästan, vi har haft minus 25 i snart en vecka, det är lite väl kallt för att det ska vara bekvämt.

Sammanfattning jobb

Det blev 4 olika jobb i 4 olika länder. Dykning i Thailand, läger i Kina, läger i Schweiz och skidinstruktör i Kanada. Det är egentligen helt galet när vi tänker tillbaka på det. Det finns så mycket roliga jobb runt om i världen! Vi har inte en enda gång de senaste 7 åren gått arbetslösa (vi klassar oss inte som arbetslösa när vi själva väljer att inte jobba).

Det blev totalt 30 veckors jobb det här året men i Kina var det väldigt intensivt. Om man hade sett till vanliga arbetsdagar (8h/dag 5 dagar i veckan) så jobbade vi motsvarande 20 veckor under de 10 veckorna vi spenderade där.

Så det här året har vi helt klart tjänat mer pengar än vi gjort av med så vi ligger plus på kontot. Därför har vi tagit beslutet att ta det väldigt lugnt under den här skidsäsongen i Kanada.

Tidigare skidsäsonger har vi haft dubbla jobb och försökt spara. Nu är vi bara skidinstruktörer och har ledigt varje kväll, vi har valt att betala mer för boende för att bo på gångavstånd från liftarna och för att ha en ren och fin lägenhet. Det är något helt annat än vad vi tidigare gjort. Vårt mål är att satsa på vår egen åkning och inte att tjäna så mycket pengar som möjligt denna säsong. Vi vill gå jämt ut den här säsongen, gör vi bara det då är vi nöjda.

Sammanfattning resa

Det blev 3 länder (utöver länderna vi jobbade i), Japan, Taiwan och Sverige. Högst upp på listan är helt klart Taiwan. Men Japan då? tänker du kanske  Den kommer på en tapper andra plats, men en fantastiskt intressant kultur och städer men även vackert landskap. Tyvärr på några punkter t.ex. bristen på vegansk mat, nattmarknader  och hur trevlig befolkningen än var så blev de ändå slagna av människorna i Taiwan.

Vi har än en gång insett att aktivt resande är vår grej så förvänta er mer vandringar och fler cykelsemestrar i framtiden.

Sammanfattning Everyday Explorers

Höjdpunkter

Samarbetet med Momondo! Vi är otroligt stolt för att blivit utvalda att vara Momondo ambassadörer under 2017 . Det har varit superkul och givande och vi hoppas på att fortsätta att göra bra saker tillsammans som bidrar till en bättre värld med mer förståelse för andra människor och deras kulturer.

Som en del av deras Lets Open Our World kampanj har vi delat med oss av fler möten och kulturchockar än tidigare. Vi har försökt lyfta fram alla fördelar med att resa, våra fantastiska möten med människor och många av de fantastiska kulturkrockarna som uppstår när man träffar människor från andra kulturer. Vi gjorde även en del andra samarbeten under vår resa i Japan i form av matlagningskurser och en roadtrip  med hyrbil.

Dippar

De otroligt intensiva jobbperioderna under året har satt sina spår även på bloggen. Vi har under perioder inte haft energi nog att även hålla igång bloggen lika frekvent som vi brukar. Det har varit en viktig lärdom för oss . Vi  visste att det skulle bli tufft att hinna och orka med men det blev ännu tuffare än vi föreställt oss. En viktig lärdom för framtiden.

Vad förväntar vi oss av 2018 och vad kommer att hända?

Vi vet inte hur vi ska kunna toppa det här. Allt vi gjorde under 2017, och road trippen vi gjorde 2016. Hur ska 2018 kunna slå det?

Vi är inte det minsta oroliga. Det kommer bli minst lika bra, om inte ännu bättre. Vi kommer fortsätta göra det vi älskar och det som känns rätt.

Så här ser planen ut:

Vi stannar i Kanada fram till hösten. Efter skidsäsongen köper vi en van och kör runt, utforskar Kanada och vandrar.

Till hösten flyger vi till Sverige. Jag (Jacob) måste göra en operation i båda fötterna (ett resultat av att inte ha tagit hand om mina fötter tillräckligt bra under mina skidsäsonger plus att jag har väldigt breda beniga fötter).

Någon gång under hösten/början av vintern flyttar vi till Kina! Det är helt galet men det har känts som att det måste komma. Planen är att flytta till Shanghai, lära oss kinesiska och starta några projekt tillsammans med vänner. Det kommer bli stort.

 

2017 har varit riktigt grymt, gett oss massa nya, viktiga erfarenheter, upplevelser och vänner. Som du kanske redan listat ut är vi sjukt taggade på ett ännu grymmare 2018!

 

Hur var ditt 2017??

Comments