Vårt första egna volontärprojekt: Ehsan och Sherestha

Lifestyle by

Det var efter nästan ett års resande som vi befann oss i Indien. Vi kände att vi gjorde skillnad med vårt volontärarbete men att vi kunde göra något mer. Vi fick inte användning av vår fulla potential. Vi hade nyligen bestämt oss för att starta Ehsan – Hjälp oss Hjälpa, vårt eget välgörenhetsprojekt. Men vi hade ännu inte gjort någon insats och var inte helt säkra på hur vi skulle hitta bra projekt och personer vi ville hjälpa.

indien_volontararbete_jaipur_04

Det var när vi bodde och volontärjobbade i Jaipur, Rajasthan vi bestämde oss för att göra vår första egna hjälpinsats. Vi hade jobbat lite över en vecka på Sherestha, en skola i ett slumområde i utkanten av Jaipur.

Nitesh och Chitra, ett indiskt par som startat och driver Sherestha, investerade mycket tid och energi i skolan men dom hade ett problem. Många av barnen kom väldigt oregelbundet.

indien_volontararbete_jaipur_01

I dagsläget skrev barnen på små svarta-tavlor dom hade i knät. Dom fick plats med halva alfabetet på den, sedan behövde dom sudda ut och sedan skriva andra halvan. Vi skulle köpa skolmaterial: pennor, skrivböcker och några spel. Vi skrev på vår facebook-sida om Sherestha och att vi ville hjälpa till. Det gick över förväntan. Vi fick jättebra respons från vänner och familj och fick ihop tillräckligt med pengar på en eftermiddag.

Följande är vår Facebook-uppdatering:

Vi har valt att hjälpa Sherestha och har därfor införskaffat material åt skolan. Vi har köpt 100 linjerade skrivblock, 100 rutiga skrivblock, 200 pennor, 40 suddgummin, ett engelskt bildlexikon, en kortlek som används både i matematikundervisningen och för att spela, ett uno, ett fyra-i-rad och ett långhopprep. Total kostnad 2455 Indiska rupee (370 kr). Tack för att ni hjälper oss hjälpa!

Det kändes jättebra att ha gjort ett eget initiativ, men det var ändå något som saknades. Nu fanns det tillräckligt med material, men det var dags att försöka lösa det stora problemet:

Att barnen inte kom varje dag.

indien_volontararbete_jaipur_03

Några av barnen, 7-10 stycken, kom dagligen men sedan fanns det ytterligare 20 barn som kom lite då och då. Föräldrarna ville inte att deras barn skulle gå till skolan, dom ansåg att det var bättre att barnen var ute och samlade skräp och tiggde pengar istället. Det gav mat den dagen, skolan gav inga pengar på flera år. Många av barnen var inte ens 10 år gamla.

Det fanns däremot ett undantag: Två gånger i månaden köpte Nitesh och Chitra mat från en lokal restaurang och den dagen var det alltid över 20 barn där. Gratis mat var bra motivation för föräldrarna, undervisningen kom i andra hand.

indien_volontararbete_jaipur_07

Det var där vi fick vår idé på hur vi skulle kunna lösa problemet:

Om vi kunde hjälpa Nitesh och Chitra att köpa ett eget skolkök, så skulle de kunna servera barnen mat många fler gånger per månad, till samma kostnad. Och förhoppningsvis skulle barnen komma oftare.

indien_volontararbete_11

Vi satte oss ned med Nitesh och Chitra och skrev en budget på allt som behövdes i ett indiskt kök, från gaskokare och kastruller till tallrikar och skedar. Det är mängder av saker som behövs i ett indiskt kök vi inte hade en aning om.

Vi uppdaterade vår facebook-sida om projektet och än en gång fick vi ett enormt gensvar. Två dagar senare hade vi tillräckligt med pengar för att åka och köpa ett helt kök!

indien_volontararbete_jaipur_08

Det var en så otroligt bra känsla när vi packade en rickshaw full med köksutrustning och körde det till skolan. Vi hade gjort det, ett eget projekt och initiativ som skulle göra skillnad långt efter att vi lämnat Indien.

Vår Facebook-uppdatering efter vi köpt skolköket:

Vårt andra projekt är nu avklarat tack vare er som gett bidrag till Ehsan! Snart kommer många magar att mättas!

I Måndags var vi och inhandlade köksutrustning till ett skolkök som kommer att sättas upp hos Sherestha, en organisation som driver en skola för fattiga barn i ett slumområde utanför Jaipur i Indien. Vi volontararbetade där under två veckor med att lära ut engelska och matte till barnen.

Genom att köpa ett kök kan de servera mat regelbundet till barnen, vilket i sin tur leder till att de kommer att få fler elever då mat är en stor drivkraft för dessa barn som ofta går hungriga. Det ger även föraldrarna en anledning till att skicka barnen till skolan i stället för att skicka ut dem för att tigga pengar till mat.

Utrustningen kostade totalt 2640 SEK, vilket är en mycket stor investering här i Indien som Sherestha inte kunde genomföra själva. Pengarna räckte till tallrikar, skedar, glas för 40 personer, gasbrännare, kastruller, stekspadar, förvaringsburkar med mera. Totalt 173 artiklar, en fullstandigt lista på samtliga artiklar kan du läsa under anteckningar på vår facebook sida.

Första serveringen av mat är planerad till slutet av den här veckan. Bilder kommer att komma strax efter.

Än en gång, Tack till alla ni som Hjälpt oss Hjälpa!

indien_volontararbete_jaipur_09

Vi har fått många bilder sedan dess. Den här bilden kom fick vi januari 2016, 4 år efter vi köpt köket. Det känns bra att kunna göra skillnad.

Sedan den här insatsen har vi bland annat hjälpt ett soppkök i Kambodja och jobbat med ett barnhem i Uganda. Och vi har gett oss in ett projekt som kommer att vara många år framöver, vi har vårt eget fadderbarn!

Är du aktiv inom någon välgörenhetsorganisation? Har du gjort något eget projekt?

Comments