Vego Explorers: Bratislava, Slovakien

Lifestyle by

Supermarket

Klockan är 9 på morgonen och vi tar en snabb tur till Tesco som är en av de stora supermarketkedjorna i Slovakien för att använda gratis wifi och kolla in veganutbudet innan vi ska träffa Maros, en lokal vegan inne i centrala Bratislava.

vegan_bratislava_slovakien_19vegan_bratislava_slovakien_18

Det finns ändå en hel del: många olika växtmjölker från både märken vi kände till och nya, ett gäng olika typer av torkad soja, chokaldpålägg, växtgrädde, och ett gäng sojgurtar från ett lokalt märke. Enda märket vi kände igen var Alpro. 

vegan_bratislava_slovakien_16
I frysdisken hittade vi det mesta exalterande hittills. Acai-bowls! Färdiga med granola i locket och i två olika smaker, original och med superfruits. Varför finns inte det i Sverige?

Vi var självklart tvungna att köpa en av varje och testa plus en av sojgurtarna från det lokala märket.

Kolla våra Facebook-filmer för att se vad vi tyckte om produkterna. 

vegan_bratislava_slovakien_17

Lokal frukt och grönsaksmarknad

Vi möter upp Maros som tar oss till Bratislavas största utomhusmarknad för frukt och grönt. Maros är uppvuxen i Bratislava och berättar att det hänt otroligt mycket de senaste åren. Precis som i Warszawa så växer veganutbudet snabbt men det finns enligt honom fortfarande mycket att önska.

vegan_bratislava_slovakien_15

På marknaden säljs plommon och persikor som är i säsong just nu för 1 euro/kg. Maros berättar att majskolvarna och pumporna är i säsong i mitten av månaden. Då köper man en hel pumpa för 40 cent!

Vi går senare genom stan och stannar vid det veganska gatuköket Vegan Kiosk som öppnade bara 2 dagar tidigare. Men vi är inte här för att testa maten där utan för att vänta på Sabi, hennes man och deras 1-åriga dotter.

vegan_bratislava_slovakien_14vegan_bratislava_slovakien_13

Glass på Luculus Ice Cream Salon

Sabi är enligt Maros glassexperten i Bratislava, hon har testat igenom all veganglass i stan och skrivit en artikel om det. Det hade inte kunnat bli bättre! Värmen trycker och svetten rinner om oss när de tar oss till kullerstensgatorna och de gamla delarna av staden för att äta glass. Första glassbaren, Koun, som enligt Sabi är den bästa i staden, håller tyvärr på att flytta och är tillfälligt stängd. Vi går vidare till Luculus Ice Cream Salon som ska ha bra choklad och nötglass.

vegan_bratislava_slovakien_12

Alla smakerna här är inte veganska men idag hade de mörk choklad, jordnöt, mandel och after eight. Vi tog en av varje 🙂

vegan_bratislava_slovakien_20vegan_bratislava_slovakien_10

Deras chokladglass var himmelsk. Även ni som konsumerar komjölk, ta deras chokladglass! Så fantastiskt god, krämig och len i smaken men samtidigt en mörk chokladsmak, precis som det ska vara. Glassarna var baserade på sojamjölk och de hade till och med speciella veganska glasstrutar.

Pris: 1.5 Euro/smak

Wraps lunch på Veggie

vegan_bratislava_slovakien_07

Vi gick genom gamla stan till Veggie där vi skulle äta lunch. Längs vägen såg vi ytterligare 2 glassbarer som tydligt skyltade med veganska alternativ.

Veggie låg några meter in på en sidogata från en av huvudgatorna. De hade ett antal rätter som såg indiska ut som man betalade per vikt och sedan hade de wraps, en klassiska med hummus och grönsaker och en lite alternativ med tofu och rödbetor.

vegan_bratislava_slovakien_06

Vi som är självutnämnda wrapsexperter anser att vi kan göra bättre wraps själva men de var helt klart godkända. Brödet var kul, det ena innehöll spenat och det andra morot.

Pris: 1 wraps 5.4 Euro

All Inclusive Pub: Klassisk pub med ny meny

vegan_bratislava_slovakien_05

Efter vår lunch begav sig våra vänner iväg och vi blev själva och tog oss tid att utforska de gamla kvarteren. Det var otroligt vackra byggnader och kullerstensgator men det var också ganska mycket turister. Vi gick upp och runt slottet för den vacker utsikt därifrån.

Maros och en vän till honom kom och mötte upp oss klockan 6 och vi tog tillsammans bussen till en av förorterna där All Inclusive Pub ligger. Från centrum var det en buss hela vägen, inga byten, kostade 70 cent och vi gick av bara 200 meter bort från restaurangen.

vegan_bratislava_slovakien_04

All Inclusive Pub ser ut som en gammal klassisk pub och de säljer en hel del öl men de är framförallt en helt vegansk restaurang och de har en del alternativ på traditionella Slovakiska rätter. Vi beställde två olika sorters grytor (gulasch). En dumpling gryta med vitkål och en tomatbaserad med svamp. Våra vänner delade på en stora pizza. På menyn fanns även burgare och något de kallade pizzaburger som personalen inte riktigt kunde förklara vad det var men det skulle vara mer likt en burgare än en pizza. De hade även en del efterrätter på menyn.

Om ni är i Bratislava borde ni ta er hit. Allt var gott men det var framförallt kul att testa något lokalt.

Pris: Gulasch 7 Euro/rätt, Pizza 5 Euro

Vegan Kiosk

vegan_bratislava_slovakien_03

Innan vi lämnade Bratislava dagen därpå tog vi oss in till stan igen för att testa Vegan Kiosk, det helt nyöppnade gatuköket. De hade en simpel meny med tre alternativ, 1 wrap och  2 olika burgare.

Vi delade på en hamburgare men tyvärr var den inte så bra. Eller rättare sagt, den smakade bra men vi hade velat ha mer smak och vi är inga stora fantaster av bönbaserade burgare. Sedan vi testade Krowarzywa i Warszawa har vi enormt höga krav på burgare.

Pris: 3.5 Euro för en burgare, 3.5 Euro för wraps

Veglife

vegan_bratislava_slovakien_01vegan_bratislava_slovakien_02

Alla vi träffade i Bratislava pratade väl om den här restaurangen. Den finns på två platser, en centralt och en lite utanför centrum i de västra delarna. De har en meny på ett flertal rätter varje dag och man plockar själv från en buffé och betalar per vikt. Maten är en mix av veganskt och vegetariskt och dagen vi var där fanns det en ingefärswok, spenatbollar i någon sås och ett gäng sallader. De hade även ett urval av råkakor och smoothies. 

Det var inte jättesmakrikt, vi kanske hade otur med vilken dag vi var där. 

De skyltade även stort med gluten-fritt så för er som äter det är det här kanske ett bra matställe.  

Pris: 1.1 Euro/100g och för en full tallrik blev det runt 5 Euro. 

Andra restauranger

slovakien_20160802_49

Under tiden vi gick mellan våra restaurangval, utforskade gamla stan och tog oss till och från bilen såg vi ytterligare 5-6 restauranger som tydliga skyltade med veganutbud, en del var helt veganska och andra blandkost.

T.ex. gick vi förbi The Vegan Bistro som fokuserade på kikärtor och hade en stor meny med hummus, falafel och dagens. Om vi inte precis hade ätit skulle vi lätt testat det, vi är beroende av hummus.

Sammanfattning

slovakien_20160802_49

Än en gång är vi överraskade av det veganska utbudet i en av östeuropas huvudstäder. Vi kanske ska vänja oss med den här höga nivån. Vegantrenden är stark och det öppnar flera nya restauranger varje år. Det var inga som helst problem att äta veganskt i Bratislava under lunchtid men på kvällarna blev det lite mer begränsat men det fanns ändå ett antal alternativ. Försök bara att inte äta på de middagsöppna restaurangerna på lunchen utan spara de tills lunchställena har stängt. 

Mataffärerna hade ett brett sortiment och en hel del nya roliga produkter att testa, både mjölk, yoghurt och om du har möjlighet att laga egen mat fanns många köttsubstitut. Även på landsbyggden fanns det några enstaka produker att köpa. 

På "vanliga" restauranger var däremot utbudet av vegansk mat minst sagt begränsat.

Har du varit i Bratislava? Vad tyckte du?

Comments