Vego Explorers – Japan

Lifestyle by

Sushins heliga hemland där sjögräs, tofu och bönor är en vanliga inslag i mångas vardag vegetarian eller ej. Borde ju inte vara så svårt kan men tycka.. men oj vad vi bedrog oss! Japan är ett av de svåraste länderna vi varit i när det kommer till att hitta god, varierad vegankost till ett schysst pris.

Varför så svårt?

Det kan man undra – vi trodde det skulle vara rätt så lätt och hade ganska höga förväntningar på japansk mat. Vi älskar sushi och lagar ofta gör ofta grönsakswoker med teriyakisås (också japanskt om du inte hade koll på det) när vi har kök.

Problemet är:

De har fiskbuljong i allt!!! Och då menar jag verkligen allt! Denna otroligt populära och traditionerliga bas för japansk matlagning kallas Dashi – se upp för det! Det går att göra vegansk dashi, då kokas buljongen på shitake svamp och kombu (sjögräs) istället för på torkad fisk. Men det är väldigt ovanligt att det används i restaurangerna. De flesta använder fisk. Så vad kan man äta som vegan

Vad är safe att äta som vegan:

Onigiri

Tänk dig en sushirulle fast i form av en trekant. Så det är ris fylld med oftast en sorts fyllning åt gången som är inlindat i ett noriark. Veganska fyllningar som vi testade var kryddig spenat (eller gröna blad av identifierat slag), sjögräs och soja och surt plommon. Onigiri går att köpa på alla convenience stores och super markets. Dubbelkolla att du får en vegansk fyllning för det finns oftast en rad full av onigiri och de flesta är inte veganska. 

Mochi

Jacobs favoritdessert/frukost/snack, han tycker att de går att äta dem när som helst. Mochi  är gjort på klibbris som mosas till en deg och sen fylls med söt rödbönpasta. Eller mochi är egentligen namnet på risdegen som kan ätas på en mängd olika sätt. Shiruko är det korrekta namnet på den lilla risbullen när den är fylld med  söta röda bönor men de flesta känner igen den som mochi.

Dango

Också gjord på mochi (en deg eller massa gjord på klibbigt ris) men dessa serveras som tre små kulor på ett grillspett och doppas i en en slags karamelligsås men en lätt inslag av sälta från soja. Supermumsigt! Kan ätas både kall eller varm och går att köpa i marknasstånd och på cenvenience stores och supermarkets.

Inari

Inari är en liten marinerad tofuficka. Den fylls med ris och äts som sushi. Detta var nog det mest tillfredsställande måltiderna vi hade. Det gick att köpa brickor med 10 inari sushibitar för ca 300 yen vilket motsvarar runt 22 svenska kronor! Snacka om ett bra och supermumsigt kap!

Sushi

Självklart ska man äta sushi när man är i Japan! Vi testade flera olika sushi train-resturanger och det var alltid gott och prisvärt.

Vet ni vad ett sushi tåg är? Tänk er att man sitter som vid en bar med ett litet rullband framför sig där det kommer små tallrikar med olika sushivairatner. De veganska alternativen varierar så klart från ställe till ställe. Vi testade Inarisushi (läs mer om det nedan), gurka, aubergin (grillad/stekt) och fick specialtillverkade avokadosushi på ett ställe. Avokado fanns inte med på menyn men de var supergulliga och frågade om de vi kunde äta avokado gjorde det speciellt för oss.

Temaki

Te betyder hand. Maki är de vanliga sushirullarna. Temaki kan beskrivas som en slarvig sushi man gör i handen. Noriarken som till vanliga makirullar är stora och rullas är nu i storleken av handflatan.

Du håller noriarket, lätter i riset, lite grönsaker, rullar den snabbt och äter. Ingen perfektion. Inga småbitar man behöver skära upp. Snabbt och enkelt. Något alla borde lära sig. Det tog idén att göra sushi från ett projekt till något man gör i farten eller på bussen om man inte han köpa något.

Göra egen mat

Vi lärde oss en teknik som gjorde vissa dagar lättare och som hjälpte oss att hålla nere budgeten. Många supermarket och convenience stores har en micro man kan använda. De säljer halvkokt ris som man micrar i några minuter så är det klart. Så man kan micra det och ta med sig så har man färdigt ris i en låda.

Sedan köper man antingen inarifickor eller noriark och grönsaker och gör temaki. Två perfekta måltider man kan göra utan att behöva värma mat. Vi gjorde det flera gånger när vi vandrade eller ta en lång bussresa.

Sobanudlar

Inte min favo men det kan vara bra att veta om att alternativet finns där. Soba nudlar är nudlar gjorda på bovete. De anses vara hälsosammare än andra nudlar i Japan. De kan serveras kalla på en bambumatta och toppas med finriven rättika, vårlök och en speciell sås. Orginalsåsen innehåller fisk men be att få det med sojasås istället så är rätten vegansk. Detta går att beställa i de flesta japanska restauranger. Går även att köpa på supermarkets och conveniece stores men dubbelkolla då om såsen innehåller fisk eller ej. Jag gillar det inte något vidare för att det är 90 % nudlar och enligt mig ganska smaklöst.

Udonnudlar

Tjocka vetenudlar som serveras i soppform. De tillsagas ofta i en mild buljong som med största sannolikhet innehåller dashi, fisk. Ibland kan restauranger servera de i bara vatten men oftast säger de tyvärr nej.

Japansk curry

Inte det första vi tänkte på när vi tänkte japansk mat men de har faktiskt curry rätter som är traditionellt japanska. Som så ofta, de innehåller dashi men om du kan få det utan så ät det. Det blev en av våra favoriträtter under vår resa här. 

Convenience stores en räddare i nöden

Tänk dig pressbyrån fast mycket bättre! Där det finns både varma och kalla rätter, prisvärd takeaway sushi men också färdigrätter att värma. Sittplatser och micro så att du kan äta din mat där på plats. Hyllor fulla av alla snacks allt ifrån crispiga noriark till pocky pinnar med grönt te smak och mochi.

Convenience stores kom att bli vår räddare i nöden i Japan och vissa dagar åt vi 7/11 mat till alla våra tre måltider. Förutom 7/11 är Lawson och FamilyMart stora kedjor. Där vi tyckte att den sistnämnda var bäst för att de höll jämnast kvalité och sortiment. Och det bästa är att de finns överallt i Japan du ser sällan ett kvarter som inte har minst 2 convenience stores.

Både Family Mart och Mini Stop hade soja latte!!! Något för alla er som gillar kaffe.

Det fanns ofta några glassalternativ, både fruktvariatner som mango men även lite mer lokala varianter som röda bönor (det låter konstigt men man kommer in i det).

Färdigkokta edamamebönor. Bra och säkert alternativ om du behöver något snabbt.

Inte helt säker på vad det här är men någon form av halvt genomskinliga bollar med ett sojabönspulver till. Inte fantastiskt men långt ifrån äckligt. Värt att testa.

Kryddiga salta krispiga snacks. Billiga och goda. När vi hittade de här såg vi till att vi alltid bar med oss ett paket.

Det här är något jag fastnade för men som många västerlänningar har svårt för. Det är efterrätter baserade på en söt rödbönfyllning. Det kan ibland bli lite mycket av det goda men rödbönfyllning borde introduceras i Sverige.

Sojamjölk

Sojamjölk är en egen dryck i sig och det finns så galet många roliga smaker. Vad sägs om glass eller äpplepaj, vattenmelon eller grönt te. Eller något mer safe som kaffe, vanilj, jordgubb eller banan. Men jag måste erkänna att jag är besviken. Jag älskar kanel och äpplepajmjölken levde inte upp till mina förväntningar. Det verkar som att japanerna äter sin äpplepaj med dubbla serveringar av vaniljsås. 

Wasabi

Tänk er den där känslan när man precis ätit lite för mycket wasabi och det bränner till uppe i näsan, ögonen tåras och man tror att man ska brinna upp inifrån. Nästa sekund är det helt borta och man stoppar in ännu en bit mat med lite för mycket wasabi.

Förutom när man äter sushi används wasabi mest till snacks. Wasabitäckta ärtor är inte bara populärt i Sverige, det finns i varje affär i Japan.

Te och matcha

Japaner är tedrickare. Det är olika sorters grönt te och matcha, i Sverige en hypead hälsoprodukt. Många platser erbjuder tecermonier och i turistområden finns det stora tebutiker med ett välsorterat utbud.

Vi fick en gratis matchakurs i en av butikerna där vi fick förbereda en kopp med matcha på ett traditionellt sätt. Så hur smakade det? Det hade behövts socker om jag säger så.

Vegorestauranger

I de större städerna finns det ett utbud med vegorestauranger precis som i vilken storstad som helst men de växer inte direkt på träd. Vi testade några stycken bland annat så testade vi veganska currynudlar i Kyoto som var riktigt goda. Problemet för oss var ofta att de inte låg i de områdena som vi turistade i så det hade blivit en omväg för oss att äta på en vego-restaurang.

Happy Cow tillsammans med Facebookgrupper är din bästa vän för det här. 

Övriga saker

När det kommer till snacks och desserter har Japan en hel del att erbjuda. Ta dig till en supermarket eller närbutik och shoppa runt. Du kommer hitta många goda och konstiga saker t.ex. en sån här sojapudding.

På svenska säger man ”efter regn kommer solsken”, på engelska är det ”every cloud got a silver lining”. I Japan säger man ”bakom varje gatuhörn finns en vending machine”. 

Rea!!!

I alla butiker har de utförsäljning mot slutet av dagen. Det finns sushi och inari för halva priset. En perfekt och billig middag.

Och såfort man inte var på en vegorestaurang så var utbudet av vegomat högst begränsat, om det ens fanns över huvud tagiet.

Så är Japan hiss eller diss?

Jag tror att ni vet.

Diss på japansk vegomatsutbud tyvärr.

Har du varit i Japan? Vad var din favvo-mat där? 

Comments