Vego Explorers: Krakow

Lifestyle by

Efter några fantastiska dagar i Warszawa körde vi syd till Krakow. 

Vi var på väg in i stan och märkte att det måste vara nåt på gång, det gick stora gäng med ungdomar längs trottoarerna. De hade alla likadana ryggsäckar i gult, blått eller rött, med en stor vit logga på. World Youth Day, en global samlingsplats för unga katoliker som sker en gång om året var under full gång i Krakow. Vi hade hört att det skulle pågå men inte riktigt förstått dess utsträckning.

Efter att ha trasslat oss in i centrum och antagligen kört olovligt på en rad ställen då det satt tillfälliga inkörningskyltar i stort sett överallt var det dax för lunch!

Vegab

vegan_krakow_1Vegansk kebab, kan det verkligen vara nåt? Har aldrig varit nån riktigt kebabfantast. Vegab skiljde sig mycket från en traditionell kebaberia, inte bara till innehållet i maten. Den lilla restaurangen som knappt var större än mitt flickrum hade två små bord ut efter ena väggen och vid den andra fanns det en bardisk som man kunde sitta vid och äta.  

De blev vår tur att beställa och kassörskan frågade om vi ville ha pita- eller tortillasbröd, om vi ville ha klassisk smaksättning med hummus, tahini och vegansk kebabsås, eller special med jordnötsmör- och banansås. Vi valde en klassisk i tortilla bröd för take away. Vid bordet bredvid hörde jag hur det snackades norska. Det var tre stora killar som jag aldrig skulle ha gissat ens kunde tänka sig att testa veganmat, superkul! De fick in sina maxirullar som var något dyrare än den vanliga som vi beställt. De var asstora och såg hur goda ut som helst!

vegan_mat_krakow_03Vår rulle kom inslagen i alumninuiumfolie, den var betydligt mindre än den som norrmännen fått. Väl vart att betala 4 PLZ (8 kr) extra och få den större om man är riktigt hungrig. Rullen var fylld med rökt marinerad tofu, grönsaker, våra valda röror och såser och lite alfa-alfa groddar. Kebabsåsen smakade så som jag minns att kebabsås smakade. Det hela smakade bra men det var inte för mig någon gastronomisk uppenbarelse.

i_backspegeln_juli_02Det var ett hav av människor, var jag än såg mig om på det stora torget i gamla stan var det fullt med skrattande, sjungande glada ungdomar med de färgglada ryggsäckarna och många med sitt lands flagga viftandes i luften. Statyn i mitten av torget var helt belamrad av ungdomar som klättrat upp för att ta en bild tillsammans med sina vänner. Plötsligt hörde vi hur en grupp lyckades överrösta alla andra. Vi gick mot ljudet och på andra sidan statyn hitta vi ett 40-tal mexikanska ungdomar som sjöng för full hals, M-E-X-I-C-O om och om igen. Jag kollade på Jacob med ett leende som han besvarade, vi jobbade förra året med en stor grupp mexare i Verbier. Vi var inte förvånade över att det var just mexarna som lät mest på hela torget.

Free Farma

vegan_krakow_2

– Kolla en vegansk restaurang till! Sa jag och pekade på stället jag sett där det på fönstret stod skrivet 100% vegan i grönt.

Bara 20 meter från torget ligger Free Farma som också är en helvegansk restaurang. Deras grej är burgare, men på menyn finns också soppor, sallad och smoothies. De hade 6 olika burgare och 8 dressingar att välja på. Vi valde en rödbetsburgare med senapsdressing och barbequesås att dela på. Den var god men inte i klass med Krowarzyma som vi ätit i Warzawa och som hade en restaurang även här i Krakow.

vegan_mat_krakow_06vegan_mat_krakow_07

Bad vs Påven

Vi gick längs gatorna fram mot slottet. Hela vägen här var avstängd, det patrullerade massa poliser och vid kravallstaketen trängdes ungdomar och dess ledare för att få en bra plats för att se.

  • Vad är det som kommer hända här? Frågade jag fyra spanska ungdomar,
  • Påven, svarade de på spanska och engelska.
  • Vet ni när?
  • Nej.

Jaha, där ser man, påven skulle visst komma på besök, det måste vara stort. Om de sagt om fem minuter kanske vi valt att stanna och kolla men påven på obestämd framtid var inte tillräckligt attraktivt för oss.

vegan_mat_krakow_08

Det var kvavt och en tryckande värme även om solen inte lyckades ta sig igenom molntäcket över stan. Suget efter att ta ett dopp i en sjö trängde sig på och vi började gå mot bilen, vi gick genom de judiska kvarteren. Där var det betydligt lugnare och det var en avslappnad atmosfär med mysiga små restauranger, historiska byggnader och trånga kullerstensgator.

vegan_mat_krakow_09

Strax utan för de judiska kvarteren passerade vi av en slump Fairma, en helvegansk, schysst skobutik som sålde skor av ananasfiber, rep, microfiber och återvunnenplast bland annat. De hade också härligt miss-matchade strumpor, skosnören och lite handväskor.

vegan_mat_krakow_10Vi bestämde oss för att passa på att testa ytterligare två veganställen som tjejen i skobutiken rekommenderat, men det fick bli dag nummer 2. Vi bestämde oss för att campa vid en sjö rätt centralt och efter att ha kört vår morgonträning, lekt hinderbana och badat åkte vi i till stan.

Mlynek

vegan_mat_krakow_13

Här fanns alltifrån frukost, smoothies, kaffe, varmrätter och efterrätter. De helveganska alternativen var väl markerade i menyn med en liten grön symbol. Restaurangen serverar utöver de veganska även lakto-ovo-vegetariska rätter och drycker. Vi beställde vad som enligt menyn skulle vara en traditionell polsk rätt: kålstuvning med svamp. Det var en full djup tallrik med stuvning som serverades med fyra skivor surdegsbröd.

vegan_mat_krakow_11

Det var okej, inte dåligt men inte jättebra heller. Lite väl tomatig för vår smak. Den skulle nog fungera väldigt bra som ett tillbehör men som ensam rätt blev det mycket. De på bordet bredvid oss beställde den veganska frukosten och den såg riktigt god ut, med vattenmelon, 3 olika bönröror, bröd och färska bär.

Nova Krova

vegan_mat_krakow_14

Vi hoppade vidare till Nova Krova som bara ligger ett stenkast i från Mlynek, man ser det till och med ifrån uteserveringen. Nova Krova blev vårt favoritställe i Krakow, supertrevlig personal, ljust och högt i tak med schysst design och god mat. Även här var det burgare som spelade huvudrollen. Massa olika alternativ.

vegan_mat_krakow_16

Något som vi verkligen gillade här var att de hade en rekommenderad sås till varje burgare. Perfekt för oss som är nybörjare på burgare och som har svårt att avgöra vilken sås som passar bra till vilken burgare. På Nova Krova kan du för en liten summa också få en side-sallad och pommes av rotfrukt eller potatis. Smoothies och intressanta glassmaker som hallon-basilika, rabarber-kanel och grönt te står också på menyn.

vegan_mat_krakow_15

vegan_mat_krakow_17

Vi tog en Seitanburgare, den kom med rödbetor, purjo, saltgurka och en rejäl laddning barbequesås.

Den sistnämna var himmelskt god, med massa stekt lök i som höjde upplevelsen och sötman. Själva burgaren var dock lite bönig, vi undrar faktiskt om de inte tagit en av de andra burgarna av misstag för den var inte lik seitan i konsistensen, men vi är inga seitanexperter så det kanske var seitan (har bara ätit det en gång). Hur som helst så var helheten väldigt bra och även om det smakmässigt inte nådde upp till vår tidigare favorit så var det ett toppenställe, väl värt ett besök. 

Har du varit i Krakow? Vad tyckte om du matutbudet?

Comments