Vego Explorers: Veganvänligt i Nepal

Lifestyle by

Ännu ett land där det är så otroligt lätt att resa som vego.

Nepal ligger ihop pressat mellan världens mest befolkade länder: Indien och Kina. Det speglar av sig på många sätt i Nepals matkonst och deras tradition. Att vara vegan i Nepal var väldigt lätt och det fanns alltid rätter vi kunde äta och landets nationalrätt är helt vegansk!

nepal_mat_vegan_12

Dal Bhat

nepal_mat_vegan_01

I Nepal har de ett ordspråk som lyder "Dal bhat power 24 hour!" Det syftar på att maträtten Dal Bhat kommer att hålla dig i igång dygnet runt, även om du är och vandrar i bergen. Dal Bhat betyder linser och ris och är den nepalesiska motsvarigheten till Indiens linsgryta men i Nepal är den både blötare och mindre smakrik. Dal Bhat serveras som en Indisk thali, alltså en rätt där du får en STOR portion ris, linssoppa, en curry lagad på grönsaker, baljväxter och potatis, pickels och ofta ett papad (ett chipsaktigt bröd). Ibland kan du även få ytterligare en grönsaksrätt, typ stekta gröna bladgrönsaker.

Det som gör dal bhat så kraftfull och ofta det mest ekonomiska alternativet för personer som Jacob som äter enorma mängder är att det är fri påfyllning, oftast hur mycket du vill. Dal Bhat är vad alla nepaleser lever på, de äter det 2 gånger om dagen året om hela livet!

För oss som varit i Indien och älskar Indisk mat är det här tyvärr ett steg ned. Det är som en svag Indisk curry med en väldigt blöt linssoppa.

Momos

nepal_20151124_757

Moms är nepalesiska dumplings. Ångade eller friterade degknyten med olika fyllningar. Du hittar de överallt, de finns nästan alltid vegetariska (ibland med ägg och ibland utan). I de vegetariska är det en blandning av grönsaker. Fyllningen kan vara alltifrån väldigt kryddiga till milda och smaklösa.

Dealen är 10 stycken och kostar ofta mellan 100 – 150 rupee/7-10kr i städer (200 – 300/15-22 kr under vandringen) och de serveras oftast med en grön chilisås. På de mer turistiga ställena kan de finnas kombinationer med ost i fyllningen så se upp för det om du vill ha det veganskt. Ost är alltid specificerat på menyn så det är lätt att undvika. De finns ångade, friterade och i vissa fall kan man få dem hälften-hälften.

Vi genomförde ett stort momos test i Pokhara med målet att finna den bästa momosen. Efter 10 restauranger gav vi upp och hade endast hittat två som var smakrika.

Tidigare i år var vi i Kina, världens bästa matland, och reste och momos är ganska likt kinesiska dumplings, fast inte lika bra.

Thupka

nepal_mat_vegan_02

Nepalesisk nudelsoppa. Finns som kött eller vegetariskt alternativ. Den vegetariskt innehåller ofta vitkål, morötter, lök, vitlök, färska nudlar och buljong. Den är ofta väldigt mild, inga starkare smaker i denna. Kostar mellan 50-100 rupee/4-8kr.

Thentuk

nepal_mat_vegan_06

En annan sorts nudelsoppa som är lik thupka men har en annan sorts nudlar. Nudlarna är oftast färska och hemmagjorda på en deg av mjöl och vatten, samma som momo degen, kavlad tunn och sedan skuren i fyrkantiga bitar och kokt med grönsakerna. Soppan får en lite tjockare konsistens av mjölet i degen. Även den här är mild i smaken och vi behövde oftast krydda upp den. Kostar mellan 50-100 rupee/4-8kr.

Samosas

nepal_mat_vegan_09

Som den lillebror till Indien som vi uppfattade Nepal som så har de en hel del indiskt inspirerad mat, samosas är en av de. Ett snabbt och enkelt snacks eller lättare mål mat. Vi hittade aldrig några som inte var veganska. Vanligast är en kryddig fyllning gjord på potatis och någon sort ärtor eller bönor som är svept i en deg format till en liten trekant och friterad. Gott, snabbt och billigt. Perfekt att köpa på sig ett gäng innan en bussresa eller i början av en vandringsdag. En samosa kostar runt 25 rupee/2 kr.

Curry

nepal_mat_vegan_10

Vad vi kallar curry är något helt annat än vad Nepaleser kallar curry. En Nepalesisk curry är en vattnig och kryddstark röra gjord på potatis, kikärtor och gula ärtor serverad i små portionsskålar. Passar bra tillsammans med samosas. Kostar 25 rupee/2 kr per skål.

Chowmein

Ännu en kinesiskt inspirerad maträtt, wokade nudlar med grönsaker. En bra tanke men den når inte hela vägen fram. Det händer att de är bra men oftast blev jag besviken på att det var så lite grönsaker och att det inte smakade så mycket. Det är liksom som de glömmer bort att krydda och smaksätta den. Oftast gjord på färska nudlar men fråga före för att vara säker på att det inte är snabbnudlar.

Saknar tyvärr bild men jag antar att ni själva kan lista ut hur stekta nudlar ser ut…

Sha Bhack Ley

nepal_mat_vegan_05

Nepal har en del influenser från Tibet och de pirogliknande friterade bröd med olika fyllningar är en av de sakerna. Lite för oljiga för vår smak men den sega konsistensen på degen var helt klart bra.

Frukt och marknader

nepal_mat_vegan_11

Nepal har 5 klimat zoner, från tropiskt till arktiskt. Det gör att de kan odla olika frukter i olika delar av landet. Så det finns lokal bananer, papaya och ananas men även äpplen och bär som havtorn.

nepal_mat_vegan_08

Städerna har organiserade fruktmarknader men vanligast är de små fruktvagnarna längs gatorna där du kan köpa de flesta frukterna. Vi hittade 6 olika sorters bananer, 2 sorters apelsiner, flera sorters äpplen, papaya, ananas, pomelo. Det fanns ett antal men inte i närheten av Sydostasien.

nepal_mat_vegan_07

Summa summarum

Nepal är en mix av två av världens bästa matkök men de når inte upp till varken Kinas eller Indiens utsökta rätter utan förblir lillebrodern mitt emellan. Maten är inte dålig men oftast ganska smaklös och behöver kryddas upp. Då menar vi inte att den saknar chili utan det är ont om kryddor över huvud taget.

nepal_mat_vegan_04

Kaos och importstopp

När vi besökte Nepal var det ett stort problem med gasoltillgången för att Indien som levererar gasol och bensin till Nepal hade strypt i stort sett all leverans. Detta ledde till att ovanstående maträtter var det som erbjöds, ibland endast en utav de. I och med att bensin också var svårt att få tag på så blev transporter mycket dyrt under denna period och vi tror att vissa råvaror var svårt att få tag på. Vår teori är att det i vanliga fall finns mer variation än detta men att krisen gjort det så här, en del restauranger var också stängda under hela tiden vi var där.

Utöver lokal mat så erbjöds det en hel del kinesiskt och indiskt vilket håller hög kvalitet. I de turistiga områdena runt Annapurna vandringsleder och i Pokhara lakeside hittar man allt från pizza till koreanskt och italienskt. Men som alltid, ät lokalmat och stöd de små restaurangerna framför de stora kedjorna. 

Vad tycker du om maten i Nepal?

Comments