På jakt efter kinesiskt visum – Del 2

Lifestyle by

Efter våra visumproblem i Japan behövde vi se oss omkring på alternativa lösningar. Taiwan tillhör på något sätt Kina så det finns inga visumcenter för att ansöka om kinesiskt visum där. Vi provade att ringa Korea, Singapore, Thailand och Filippinerna men fick svaret att de fått samma ändringar som Japan så vi kunde inte söka där. Att flyga dit för att söka visum hade inneburit extra flygresa, massa mer tid och jobb så på det sättet var det ju skönt att vi slapp men samtidigt försvann flera alternativ för oss.

Chiang Kai-Sheks monument i Taipei

Nu hänger vårt enda hopp på Hong Kong och genom en byrå.

Så passet måste skickas utomlands. Det ska inte vara några problem och vi har läst om flera byråer som gör det. För att undvika fler problem och vara säkra på att det fungerar den här gången bestämde vi oss för att ringa runt till visumcentralerna och kontrollfråga.

Första byrån vi hittat genom ett forum hade slutat med den här servicen. Den andra byrån vi fick kontakt med skickade över sin information men vi kan bara få 1 månad där. Vi ringer till Hong Kong och de bekräftar att vi bara kan få en månad. Vilket suger!

En sjö längs Taiwans östkust nära Hualien. 

MEN, vi kan förlänga det med en månad när vi är i Kina. Fast det hjälper ju inte riktigt oss eftersom vi behöver 3 månader.

Vilken situation vi hamnat i. 1 månad kvar tills vi börjar jobba i Kina och vi har inget visum och ingen aning om hur vi kan få det.

Vi satsar allt på ett kort, vårt absoluta sista försök. Egentligen ett alternativ som varit så långt borta så att det inte varit ett alternativ förrän nu. Vi ringer till visumcentralen i Göteborg.

“Ja, ni kan ansöka om ett business visum”
“Det är inga problem att få 3 månader”
”Ni kan få visum trots att ni varit i Turkiet så länge det bara var en semester”

Det verkar för bra för att vara sant. Något måste ju skita sig. Eller?

”Kan vi skicka passen från utomlands” frågar jag.

”Nej, ni måste vara i Sverige för att söka om visumet”.

Där kom det. Nu måste vi alltså flyga till Sverige för att lämna över vårt pass själva.

Taroko Gorge, Taiwans mest kända turistattraktion. 

För ett år sedan ansökte vi om och fick godkänt att ha dubbla pass. Vi har alltså två vanliga svenska pass som är giltiga samtidigt men med olika passnummer. Det är till för att kunna söka visumen samtidigt som man reser och har ett pass med sig. Alltså exakt den här situationen.

Vi skickar iväg våra extrapass med express posten till Trollhättan. Vi får ju inte skicka det direkt till visumcentralen. Mina föräldrar skickar direkt iväg ansökan. Nu väntar vi. Och väntar.

Varför hör de inte av sig, vi fyllde ju i express service.

Uppenbarligen fanns inte express när man ansökte via posten, så det är 7 dagars handläggningstid.

För att ni ska förstå hur stressande den här situationen var. Våra pass var i Sverige och vi visste inte om vi skulle få våra visum och exakt när. Vi är i Taiwan och har vårt flyg till Kina bokad om 10 dagar och börjar jobbet dagen efter ankomst.

Att skicka ett paket från Sverige till Taiwan tar några dagar plus möjligheten att det kan dröja i tullen. Vem vet om Kina överhuvudtaget tillåter någon att skicka pass på posten?

National Palace Museum i Taipei

Jag bestämde mig för att ringa till visumcentralen och fråga när vårt visum skulle vara klart. Till min stora förvåning och glädje var det klart. De behövde bara få betalningen. Såklart har de inte Swish utan jag behövde göra en vanlig bankbetalning och de var tvungna att ha pengarna. En bankkvittens på att betalningen var utfört var inte godkänt. Alltså en, kanske två dagar att vänta till. Plus att de skulle skicka passen till mina föräldrar, och de skulle skicka till Taiwan. Plus helg! Det är för mycket tid! Vi hinner inte!

Lösningen är världens bästa föräldrar. Jag ringer hem på kvällen och morgonen därpå åker de till Göteborg och visumcentralen för att hämta upp våra pass, går direkt till UPS och skickar det express till Taipei med garanterad leverans på måndagen 4 dagar senare.

Det innebär att vi har 5 dagar till godo eftersom vi kommer till Taipei på torsdagen och åker på lördagen.

På måndagmorgon skickar vår vän i Taipei ett meddelande och säger att han fått passen. Vi kan andas ut.

2 månaders visastress och problem är över. Med 5 dagar till godo. Egentligen var det ingen stress. Eller? Tror att folk fått stressmage av mindre. 

Men utan lite spänning och strul i vardagen så skulle man kanske inte uppskatta när allt går som det ska, eller vad tror du?  

Comments